Rakytník: Recepty pro zdraví z rakytníku

Rakytník

Rakytník řešetlákový – kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži. Staří Řekové pak využívali rakytník pro své regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – především na vlasy, kterým dodával dostatek lesku a zdraví. Léčivé účinky rakytníku znali rovněž v Indii a Tiberu. I tam jej spolu s deseti dalšími bylinkami používali při léčbě trávicího traktu, při hnisavých plicních chorobách a při krvácivosti. Východní medicína zase doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách od sluníčka. Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně.

Rakytník je přírodní koncentrát mastných kyselin a rovněž v sobě obsahuje velké množství vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu. Rakytník posiluje organismus a má také antidepresivní a antistresový účinek. Velmi účinně rozpouští hleny, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá odbourávání toxických látek v těle. Rakytník využijete rovněž při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. Rakytník můžete použit rovněž při zánětech dásní a paradontóze.

Teď když již víme, proč bychom měli mít rakytník doma, měli bychom si také povědět něco o tom, jaké jsou možnosti jeho uchovávání. Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet dlouhodobě – až několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 roky.

Plody a dužinu je lepší sušit, proslazovat, mrazit a koneckonců někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku. Z dužiny pak můžete připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou.

V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Na 1 litr rakytníku rozetřete 50 g česneku, následně směs smícháte a podáváte k jídlu.

Mražený rakytník

Chcete-li si rakytník zmrazit, je třeba jeho plody umýt a usušit. Mražené plody používejte v přírodním stavu v období, kdy čerstvý rakytník nikde neseženete, protože jednoduše neroste. Rovněž jej můžete takto zmražený používat do různých receptů.  Na prevenci se doporučuje jedna až dvě polévkové lžíce rakytníku denně. Chcete-li si zachovat jeho léčivé účinky, nenechávejte rakytník dlouho ve vodě při jeho omývání.

Rakytníkový džem

Bobulky rakytníku omyjte a dejte do hrnce. Následně jej rozdrťte tyčkovým mixérem. Přidejte trochu vody, aby se vám nepřipaloval a na mírném ohni jej povařte do měkka. Poté přidejte želírovací cukr a dalších 5 minut vařte. Ještě teplou směs naplňte do sklenic, které po uzavření otočíte víčkem dolů a necháte vychladnout. Tento džem vám vydrží několik let.

Sterilovaný rakytník

Rakytník můžete také sterilovat. Umyté plody vložte do zavařovací sklenice a zalijte cukerným nebo medovým nálevem. Pokud jste diabetik, použijte pouze čistou vodu. Sterilujte 25 minut při teplotě 85°C, stejně jako když děláte klasický kompot. Konzumujte poté 1 – 3 lžičky denně.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej lze připravit macerací rozdrceného plodu v klasickém slunečnicovém, olivovém či jiném oleji. Na 50 – 100 g drceného plodu použijeme 1 l oleje. Každý den je nutné důkladné protřepání. Po třech až čtyřech týdnech přeceďte a skladujte v tmavé sklenici. Užívejte 3 x denně 1 lžičku.

Sušený rakytník

Plody je nejlépe sušit v elektrické sušičce. Pokud však tento vynález nevlastníte, postačí vám ústřední topení nebo trouba – jako byste sušili klasické křížaly z jablek. Po usušení je vhodné plody rakytníku rozemlít na masovém mlýnku.Takto upravený rakytník používejte tak, že si z něj připravíte čaj v množství jedna čajová lžička denně do čtvrt litru vody.

Rakytníkový sirup

Na masovém strojku umelte 3 litry omytých plodů rakytníku a zalijte 2 litry vlažné vody. Přidejte 20 g kyseliny citronové a nechte 24 hodin stát. Potom přeceďte, vymačkejte a na litr šťávy přidejte 1 kg krystalového cukru a na plotně bez vaření rozpusťte.

Rakytníkový čaj

Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování takového čaje je velmi snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Čaj můžete kombinovat také s černým či zeleným čajem. Diabetici si mohou přidávat také listy borůvky.

Štítky:, ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Mirka Dobrá
    • 5.11.2015
    Odpovědět

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli správně využívám rakytník.
    Mam bobulky rakytníku schované v mrazáku, poté spařím lžičku bobulek vodou v hrnečku, rozmačkám ,přecedim a vypiji je to moc dobré, jen nevim jestli to má takto nějaký učinek ?
    děkuji Mirka

      • Tomáš Matějka
      • 6.11.2015
      Odpovědět

      Dobrý den, myslím že takto je to úplně v pořádku. Většina výživové hodnoty by měla být zachována

    • Jana
    • 6.9.2017
    Odpovědět

    My ho vymačkáme do vlažného čaje

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rakytník: Recepty pro zdraví z rakytníku
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení