3+1 recepty na salát z červené řepy

Salát z červené řepy

Vyzkoušejte salát z červené řepy, která je plná vitaminů i minerálů s blahodárnými účinky na náš organismus. Samotná příprava salátu trvá jen pár minut, jen je třeba počítat s delší dobou vaření červené řepy.

Jak připravit syrovou řepu

Zveřejněno: 9.3.2018

Návod jak připravit syrovou řepu je jednoduchý. Řepu omyjte a vložte do většího hrnce. Zalijte ji pak studenou vodou, zakryjte ji pokličkou a nechte vařit hodinu a půl na mírném ohni. Doba vaření vždy záleží na velikosti řepy. Pokud použijete k vaření tlakový hrnec, zkraťte dobu přípravy na polovinu. Nechte vychladnout a pak snadno oloupejte. Červená řepa je úžasná ingredience do salátů.

Salát z červené řepy s křenem

Suroviny:

  • červená řepa 2 ks
  • ocet
  • cukr krystal
  • 1 balíček kmínu drceného
  • strouhaný křen

Postup přípravy:

Červenou řepu umyjeme a pak ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme najemno a stejně najemno nakrouháme křen. Následně vmícháme křen do řepy, přelijeme sklenicí studené vody, kdy množství odhadujeme tak, aby tam nebylo příliš moc šťávy, dostatečné jen na rozpuštění cukru, vsypeme kmín, přidáme cukr a ocet. Promícháme a necháme několik hodin odstát, až se cukr zcela rozpustí.

Následně pak důkladně promícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr, ochutíme octem, popřípadě přidáme ještě křen. Červená řepa musí mít příjemně sladko-kyselou chuť a hodně cítit křenem. Podáváme jako přílohu k masu, jako čalamádu či kyselé okurky, ale i k bezmasým pokrmům, jako jsou francouzské brambory. Řepu naložíme do velké láhve, dobře uzavřeme a odložíme do chladu. Není třeba nijak sterilovat, vydrží opravdu hodně dlouho.

Mohlo by vás zajímat:  Mléčný kefír jako přírodní probiotikum – jaké jsou jeho alternativy?

řepa

Salát z červené řepy s ořechy

Suroviny:

  • 2 ks vařené červené řepy
  • 1 ks červené cibule
  • 2 ks limetky, kůru i šťávu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 1 hrst vlašských nasekaných ořechů
  • 1/4 lžičky cukru
  •  sůl a pepř

Postup přípravy:

Vařenou řepu nakrájíme na kostky, dáme do větší salátové mísy a prosypeme ji solí. Přidáme kůru a šťávu z limetek, křen, pepř, cukr, olej, a nakonec vše důkladně promícháme a dáme vychladit do ledničky asi na 15 minut. Cibuli nakrájíme na větší kousky a na závěr vmícháme do salátu. Ozdobíme lístky z řepy.

Salát z červené řepy s bazalkou

Suroviny:

  • 2 ks vařené červené řepy
  • 1 ks stroužku česneku – může být více
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • šťáva z citronu
  • 1/4 lžičky cukru
  •  sůl a pepř
  • bazalka, nejlépe čerstvá

Postup přípravy:

Řepu zbavíme kořenů a listů, bulvy následně očistíme, omyjeme a vaříme v osolené vodě do změknutí. Červenou řepu po uvaření scedíme, necháme ji vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky.

Šťávu z citronu rozmícháme s vodou, solí, cukrem a balzamikovým octem, nalijeme na pokrájenou řepu a pokapeme olivovým olejem. Přidáme bazalku, prolisovaný česnek a vše promícháme. Můžeme přisolit, přisladit a opepřit. Salát z červené řepy s bazalkou necháme v chladu uležet a podáváme studený. Chutná k zapečeným šunkaflekům, francouzským bramborám i k pečenému masu.

řepa

Salát z červené řepy, jablek, pekanových ořechů a bulváru

Můžete si ale připravit i salát z červené řepy jako hlavní jídlo. Je to výborná a chutná zelenina, která z bulvárem chutná lahodně.

Suroviny:

  • červená řepa
  • jablka
  • balsamikový ocet
  • olivový olej
  • jablečný ocet
  • hořčice
  • med
  • bulvár
  • pekanové ořechy
  • pažitka
  • alobal

Postup přípravy:

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na klínky, položte na plát alobalu, zakápněte balsamikovým  octem a olivovým olejem, osolte a zabalte vše do balíčku. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 45 minut.

Zatímco se řepa peče:

Mohlo by vás zajímat:  Jablečný štrúdl 3x jinak

1 díl buguru zalijte 2 díly osolené vody a pak vařte 3 minuty a nechte dojít pod pokličkou, dokud nevstřebá všechnu tekutinu. Z jablečného octa, balsamikového octa, hořčice, medu a oleje ušlehejte hustou zálivku. Pekanové ořechy pak nasucho opražte, jablka rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na měsíčky a pažitku nasekejte nadrobno.

Ve větší míse smíchejte řepu, jablka, bulgur, ořechy i pažitku a následně vše zalijte dresinkem a lehce promíchejte. Vše můžete nakonec ozdobit lístky mladé řepy.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Lynda
    • 16.3.2018
    Odpovědět

    Děkuji za upřesnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení