Víte, co je to inulin a jak působí na naše tělo?

inulin

Nerozpustná vláknina působí na naše střeva jako očistný kartáč. Důležitá je však i rozpustná vláknina nazývaná inulin.

Co je to inulin?

Chemicky je inulin vlastně takový složitý cukr s dlouhým řetězcem molekul fruktózy. Díky tomu, že jde o řetězec, právě nedodává tělu prakticky žádnou energii. Nemusíte se tedy bát o linii. Celým naším zažívacím traktem pak inulin prochází zcela netečně až do tlustého střeva. Tam teprve začíná jeho pouť, kde má vykonat svůj důležitý úkol.

Jak inulin působí na naše tělo?

Ani v tlustém střevě nelze inulin strávit. Rozpustná vláknina je takzvaným probiotikem, které pozitivně působí na střevní bakterie a vyživuje je. Podporuje růst a množení pozitivních mikroorganismů a nepřímo brání přemnožení nepřátelských bakterií.

inulin

Příznivé účinky inulinu

Rozpustná vláknina inulin podporuje především bakterie Lactobacillus biffidus, ale i mnohé další. Pomáhá tak předcházet infekčním průjmům a upravovat vyprazdňování v rámci konzistence i pravidelnosti. Výrazně podporuje imunitní systém před různými infekcemi v celém těle, ale i před zánětlivými a nádorovými onemocněními zejména ve střevě a konečníku. Inulin rozpustná vláknina je tak skvělým pomocníkem udržení dobrého zdraví.

  • podporuje obranyschopnost organismu
  • upravuje konzistenci i pravidelnost stolice
  • pomáhá vstřebávat vápník z potravin, zejména při vývinu, zlomeninách i osteoporóze
  • snižuje hladinu triglyceridů v krvi, což jsou tuky zvyšující riziko srdečních onemocnění
  • působí proti škodlivého cholesterolu VLDL a zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu HDL
  • snižuje krevní tlak
  • upravuje hladinu cukru v krvi

Inulin a cukrovka

Inulin je velmi vhodný pro jedince trpící cukrovkou. Jeho vliv v tlustém střevě pomáhá upravovat zejména hladinu cukru v krvi, snižovat krevní tlak a následně ta zlepšovat citlivost vůči inzulínu. Často je jím nahrazován příjem glukózy, proto jej velmi často obsahují dia potraviny.

inulin

Inulin v potravinách

Nejvýznamnějším přírodním zdrojem inulinu je čekanka. V určitém množství se ale nachází asi ve všech rostlinách. Největší zastoupení má ale zde:

  • Agáve
  • Artyčok
  • Banán
  • Cibule
  • Čekanka
  • Česnek
  • Lopuch
  • Pampeliška
  • Topinambur
  • Třapatka

Pokud máte obavu, že tyto potraviny nejsou součástí vašeho jídelníčku, můžete na doplnění rozpustné vlákniny použít i inulin tablety.

Oman pravý – Inula helenium

Tradiční bylina s vysokým obsahem inulinu spojovaná s harmonizací trávicí soustavy. Inulin je polysacharidová a ve vodě nerozpustná složka obsažená v kořenu omanu pravého. Inulin je doporučován pro diabetiky, příznivě ovlivňuje plasmatické koncentrace nenavázaného cukru, vyhlazuje střevní klky v trávicí soustavě a pomáhá vyprazdňování. Obsahuje i látky siličného typu, nejvíce helenin, seskviterpenické laktony, jako alantolakton, izoalantolakton, germakrenlakton, kostunolid, dále pektiny, triterpeny, steroly, hořčiny, sacharidy a polysacharidy.

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení