Kurkuma – jak užívat indický šafrán?

Kurkuma jako lék

Čerstvá kurkuma se používá oloupaná, nakrájená, sekaná či strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny, pikantních chuťovek a slouží jako konzervační prostředek. Sušená kurkuma strouhaná na prášek je součástí kari koření s kajenským pepřem, kmínem, skořicí, koriandrem a pískavicí. Léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí s dalším kořením, zejména s pepřem.

Kurkuma

Co je to kurkuma?

Kurkuma neboli indický šafrán je koření žluté barvy. Získává se ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, latinsky Curcuma longa. Patří do čeledi zázvorovité. Jde o mohutnou vytrvalou bylinu původem z jižní Asie. Využívá se zdužnatělý kořenový oddenek jako u zázvoru. Obsahuje asi 5 % éterického oleje a její hlavní složky jsou sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin. Používá se v kari koření a i na internetu lze najít zajímavé recepty s kurkumou.

Její použití

Kurkuma je vynikající s luštěninami, rýží, vejci, masem, drůbeží, rybami, kořenovou zeleninou, zejména s baklažánem a dokonce i se špenátem. Má silně barvící vlastnosti a přidává se k dobarvování sýrů, omáček i rýže. Velmi dobře se kombinuje s pepřem, s hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, fenyklem, česnekem, šabrejem kmínovitým, citronelou, semeny hořčice, s listy i plody koriandru, paprikou a truskavcem vonným. Můžete ji přidat do vývaru, při tvorbě hummusu, nebo špetku do smoothie. Nápoj z kurkumy je velmi oblíbený po celém světě, říká se mu zlaté mléko díky barvě. Výborně chutná, lehce zasytí a má léčivé účinky. Působí proti nadýmání a zažívacím obtížím. Výborná je směs zázvoru, skořice a kurkumy.

Kurkuma v kuchyni

Účinky

  • silný antioxidant, chrání před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů
  • přírodní antibiotikum s protibakteriálním a protivirovým účinkem
  • má protizánětlivé účinky, kdy potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí zánět
  • posiluje obranyschopnost i vitalitu
  • podporuje dobrou psychickou pohodu
  • podporuje mozkové kognitivní funkce
  • pomáhá při trávení a odstraňuje nadýmání
  • pomáhá při zánětech žaludku a tenkého střeva
  • podporuje tvorbu žluči a přispívá k lepšímu trávení tuků
  • je prospěšná pro diabetiky
  • účinně hubí bakterie salmonely
  • pomáhá při artritidě, zmírňuje ztuhlost a otok kloubů, zlepšuje hybnost
  • normalizuje činnost kardiovaskulárního systému
  • snižuje cholesterol
  • stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách a podporuje tak léčivé procesy

A jak užívat kurkumu? Denní dávka pro dospělého člověka je 1 čajová lžička kurkumy. Pro dosažení maximálních účinků léčivé kurkumy ji konzumujte každý den, nejméně 3x týdně. Starší osoby a děti mladší 6ti let by měly snížit dávku na ½ čajové lžičky. Pokud i přes dodržené dávkování kurkuma způsobí zažívací potíže či jakékoliv jiné nežádoucí účinky, poraďte se raději o dalším užívání s lékařem. Kurkumu neužívejte samotnou na lačný žaludek. Pokud trpíte žlučovými kameny, je třeba její užívání zkonzultovat se svým lékařem. Kurkumu nekombinujte s protisrážlivými léky jako je aspirin či ibuprofen, neboť kurkuma ředí krev.

Pěstování kurkumy a množení oddenků

Pěstování

Kurkuma roste od jara do podzimu, tedy od března do října až listopadu. Používají se právě oddenky, které za dobu vegetace rozmnoží. Hlízu vysazujeme do lehké písčitohlinité půdy a na dno nádoby dáme drenážní vrstvu. Květináč umístíme na světlé stanoviště, na jižní či východní okno. Čím více světla bude pokojová květina mít, tím lépe bude prospívat a kvést. Podmínkou dobrého růstu je dostatečná vzdušná vlhkost. Přes léto můžeme kurkumovník umístit na venkovní, mírně stinné stanoviště nebo do skleníku. Potřebuje vydatně zalévat a rosit, a jednou za 14 dní přihnojit.

Jak nastanou teploty pod 15 °C, přeneseme rostlinu na teplejší stanoviště. Listy začnou vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu s hlízou umístíme v chladné místnosti s teplotou okolo 7 °C. U hlíz přezimujících v zemině výrazně omezíme zálivku na minimum. Vyndané hlízy nezavlažujeme vůbec. Takto přečkají zimu. Na přelomu března a dubna začnou rašit a je třeba je vysadit. Hlízy umístěné přes zimu v zemině vždy přesazujeme do nového substrátu. Zvýšíme jim teplotu a pomalu je začneme zalévat.

Kde koupit?

Kurkuma mletá a směs koření jako je kari najdete v obchodech s potravinami a specializovanými prodejnami s kořením. Lze ji také zakoupit v potravinovém doplňku jako kapsle, prášek, sirup, kapky či pastilky zakoupíte třeba na Prozdravi.cz. Kurkuma v kapslích a podobných doplňcích podporuje imunitu a přispívá k normální funkci jater i trávícího systému.

Štítky:, , , , , , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurkuma – jak užívat indický šafrán?
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení