Přestože se zelí odpradávna považovalo za jídlo chudých, obsahuje látky, které bohatě opečovávají naše zdraví. Zařaďte častěji zelí do svého jídelníčku a vězte, že vaše tělo bude nadšené! A teď už si pojďme říci, proč a jak zelí konzumovat, aby nám pomohlo co nejvíce.
Zelí je zdravé, zelí je úžasné! Zelí v sobě ukrývá nejen protirakovinové látky, ale také selen, karotenoidy, polyfenoly, jod, vitaminy A a C, fosfor, vápník a mnoho dalšího.
Zelí je vhodné konzumovat především při prevenci proti vzniku rakoviny plic a zažívacího ústrojí. Vápník spolu s fosforem zpevňuje kosti a chrání vás tak před osteoporózou.
Zelí jako obklady
Zelí můžeme nejen konzumovat, ale můžeme rovněž využívat jeho listy k obkladům při různých nemocech. Syrové listy ponořte do teplé vody, omyjte a osušte. Takhle omyté listy zelí překryjte potravinovou fólií a několikrát je přejeďte válečkem. Tím dojde k narušení žilnatiny a uvolní se tak léčivé látky, které v sobě zelí ukrývá.
Hemoroidy – trápí-li vás hemoroidy, vložte si listy listy před spaním mezi půlky hýždí (lehce je zasuňte dovnitř). Následně si oblečte spodní prádlo, aby zůstaly listy zelí na svém místě. Ráno listy odstraňte a konečník omyjte studenou vodou.
Zánět prsu – se zánětem prsu se obvykle potýkají kojící ženy. Jedná se o bolestivý zánět, kde může zelí přinést úlevu. List položte na bolavý prs, překryjte jej gázou a následně si oblékněte podprsenku. List zelí nechte působit přes noc nebo až 6 hodin přes den. Poté list opět vyjměte a omyjte postižené místo opět studenou vodou.
Bolest kloubu – trápí-li vás bolest kloubu způsobená např. artritidou nebo dnou nebo jste si způsobili při sportovní aktivitě výron kotníku, sáhněte rovněž po zelí. Listy zelí položte na bolestivý kloub, přikryjte gázou a zafixujte obinadlem. Zelí nechte na postiženém místě minimálně 2 hodiny. Ideální doba je však přes noc.
Revmatismus – při revmatickém onemocnění se doporučuje vložit listy mezi dva ručníky a krátce je ohřejte v troubě (ne v mikrovlnné). Teplý obklad poté aplikujte na postižené klouby pro zmírnění bolestivosti.
Drobná poranění, ranky, akné – i v těchto případech lze využít léčebnou sílu zelí. Ať vás již trápí akné, oděrky, vředy, drobné popáleniny, omrzliny či popraskaná kůže – listy zelí tyto rány vydezinfikují, zklidní a zahojí.
Podzimní očista těla
Zelí nám pomůže naprosto skvěle pročistit játra, ledviny a rovněž také tlusté střevo. Je však velmi důležité, aby zelí bylo pěstováno v organickém zemědělství. Pokud si chcete dopřávat zelné šťávy, mějte na paměti, že je-li vaše zelí pěstováno za pomocí různých herbicidů, insekticidů či pesticidů, vše do sebe natáhne a vy to následně do svého těla dopravíte v podobě zelné šťávy, která by jinak byla velmi zdravá.
Jak si připravit takovou pročišťující zelnou šťávu? Zelí dkladně omyjte nechlorovanou vodou. Poté ponořte listy na 10 vteřin do neslazené minerální vody, kterou jste předtím ohřáli na 40°C. Tento postup aplikujte 3x. Listy nasáklé vodou vhoďte do odšťavňovače a vymačkanou šťávu ihned vypijte. Toužíte-li po očistě těla, dopřávejte si tuto zelnou kúru po dobu 3 týdnů každé ráno nalačno tak 20 minut před snídaní.
Kysané zelí
Kysané zelí si dříve vyráběly hospodyňky doma. Možná máte doma ještě vy starý keramický hrnec zvaný Zelák. Zkvašené zelí přináší zásobu vitamínů, které oceníme především v chladném období, kdy je vysoký výskyt virových onemocnění. Kysané zelí je vynikající probiotikum, které obsahuje mikroorganismy a enzymy, které dělají velmi dobře střevní mikroflóře. Díky kysanému zelí se střeva čistí, lépe vstřebávají živiny a celkově působí blahodárně na zažívání. Ovšem tohle vše se děje pouze tehdy, pokud jíme kysané zelí samostatně – tedy bez vepřového a knedlíku. Kysané zelí obsahuje ohromné množství vitaminu C a zinku, proto se doporučuje kysané zelí při chřipce, nachlazení a dalších virózách. Kysané zelí rovněž obsahuje vitamin B3, B5, B6 a B12. To vše je obohaceno ještě o hořčík a železo, což má za následek aktivní mozkovou činnost.
Červené nebo bílé zelí?
Které zelí máte rádi vy? To červené nebo bílé? Bílé zelí má v sobě mnoho výživných látek pro mozek a imunitní systém. Pravidelné pojídání bílého zelí má rovněž protisklerotické účinky uvnitř cév. Červené zelí dodává tělu zase více vitaminu C, provitaminu A a dvojnásobek železa. Červené zelí má oproti bílému pronikavější a výraznější chuť.
[yop_poll id=”41″]