Quinoa – superpotravina, která chutná a prospívá zdraví

Quinoa
Zveřejněno: 9.6.2016 , datum poslední aktualizace: 18.2.2017

Jíst zdravě a chutně není tak těžké, jen to chce nebát se a zkoušet nové potraviny. Hledáte bezlepkovou náhradu obilovin, která se dá připravit na mnoho způsobů, je lehce stravitelná a chutná? Tak to se přímo nabízí quinoa, jejíž popularita v poslední době roste.

 

Matka zrno z Jižní Ameriky

Quinoa se často považuje za obilninu vzhledem k jejímu stejnému použití. Botanicky však o obilninu nejde. Jsou to semena rostliny Chenopodium quinoa, česky zvané merlík čilský, která patří do čeledi laskavcovitých. Pochází z Jižní Ameriky, kde se pěstuje a konzumuje už více než 5 000 let. Jde tak o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec. Název quinoa pochází z řeči starých Inků, ve kterém znamená „matka zrno“, natolik si jí původní obyvatelé vážili. Ve zbytku světa se tato zdravá potravina rozšířila ve větší míře až v posledních desetiletích.

Co stojí za výjimečnými vlastnostmi quinoi?

Výjimečná je quinoa především svým bílkovinovým složením. Obsahuje vysoké procento bílkovin, včetně například v rostlinách vzácné aminokyseliny lysin. Tato látka je velmi důležitá z hlediska výživy a řadí tak quinou, stejně jako například sóju, která jí obsahuje podobné množství, mezi nejvýznamnější výživové plodiny. Bílkoviny ale nejsou jedinými cennými látkami, které quinoa obsahuje. Tělu dodá také vitamín B2, vápník, hořčík, zinek, fosfor, měď, draslík, mangan a železo, kterého je jedním z největších rostlinných zdrojů. Quinoa je lehce stravitelná a nenadýmá. Za zmínku určitě stojí i množství vlákniny v ní obsažené, které je důležité pro správné zažívání. A díky absenci lepku je potravinou vhodnou i pro celiaky, tedy lidi trpící jeho nesnášenlivostí.

Mohlo by vás zajímat:  Jak na nízkosacharidovou dietu

Quinoa – superpotravina, která chutná a prospívá zdraví

Pro koho je nejvhodnější?

Quinoa je jako cenný zdroj proteinů využívaná sportovci při budování svalové hmoty. Ve svém jídelníčku ji také mívají často vegetariáni a vegani, kterým přináší potřebné minerály a stopové prvky. Její prospěšné složení ale ocení každý. Díky nízkému glykemickému indexu (35) je vhodná při redukční i diabetické dietě. Vysoký obsah vlákniny a absence lepku pomáhají zlepšit stav při zažívacích potížích. Množství prospěšných látek ale pomáhá také při snižování krevního tlaku, jako prevence pro lidi trpící migrénami, či jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám, rakovině tlustého střeva nebo ledvin. A to už je dost důvodů, proč tuto zdravou a chutnou potravinu zařadit do svého jídelníčku.

Jak se quinoa konzumuje?

Quinoa se dá připravit na slano i na sladko. Můžete ji použít jako přílohu místo rýže, do zeleninových salátů, jako zavářku do polévek nebo na přípravu sladkých kaší a dezertů. Semena se nemusí dopředu namáčet, stačí odměřené množství propláchnout v horké vodě a poté uvařit. Dobře uvařená quinoa poměrně výrazně zvětší svůj objem, zrna trochu zprůhlední a objeví se na nich patrná struktura klíčku. Používá se také mouka z quinoi, která se při pečení přidává v maximálním množství kolem 10% k jinému typu mouky. Ze samotné mouky z quinoi se péct nedá, pečivo by se kvůli absenci lepku rozpadalo. Ale například k zahušťování polévek, omáček a podobně je tato mouka výborná.

Quinoa je skvělou variantou, jak zpestřit svůj jídelníček a udělat zároveň něco prospěšného pro své zdraví. Vyzkoušejte ji a třeba ji pak zařadíte mezi své oblíbené potraviny.

 

Štítky: , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení