Rámcový jídelníček pro diabetiky

Zeleninový

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto zde přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček. Přikládáme zde tedy 4 rámcové jídelníčky, podle kterých by se měli lidé postižení diabetem stravovat.

Diabetická dieta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidů, 50 g tuku, 75 g bílkovin)

Snídaně – 35 g S

  • 1/4 bílé kávy nebo čaj s mlékem
  • 50 g chleba nebo žemle
  • 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce

Přesnídávka – 15 g S

  • 100 g ovoce nebo dia kompotu nebo 30 g chleba (žemle)

Oběd – 40 g S

  • 150 g tuku rostl.
  • 10 g mouky
  • 1/4 vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 100 g brambor nebo 80 g vař. těstovin (4 polévkové lžíce), nebo 70 g dušené rýže (3 a 1/2 polévkové lžíce), nebo 70 g bramborového knedlíku (2 plátky), nebo 60 g houskového knedlíku ( 2 plátky), nebo 100 g vařených luštěnin (9 pol. lžic), nebo 130 g bramborová kaše (4 polévkové lžíce) nebo 40 g chleba nebo žemle

Svačinka – 25 g S

  • 2 dl mléka
  • 30 g chleba nebo žemle

Večeře: 40 g S

  • 150 g tuku rostl.
  • 10 g mouky
  • 1/4 vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 100 g brambor nebo viz oběd

2. večeře: 20 g. S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu nebo 40 g chleba (žemle)

Diabetická dieta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidů, 60 g tuku, 75 g bílkovin)

Snídaně: 40 g S

  • 1/4 bílé kávy nebo čaj s mlékem
  • 60 g chleba nebo žemle
  • 10 g másla rostlinného
  • 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce

Přesnídávka: 35 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba

Oběd: 50 g S

  • 150 g tuku rostl.
  • 10 g mouky
  • 1/4 ks vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 150 g brambor nebo 120 g vařených těstovin (6 pol. lžic), 100 g dušené rýže ( 5 pol. lžic), 100 g bramborového knedlíku (3 plátky), 80 g houskového knedlíku (3 plátky), 140 g vařených luštěnin ( 13 pol. lžic), 200 g bramborové kaše (6 pol. lžic), 60 g chleba nebo žemle

Svačinka: 30 g S

  • 2 dl mléka
  • 40 g chleba nebo žemle

Večeře: 50 g S

  • 150 g tuku rostl.
  • 10 g mouky
  • 1/4 ks vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 150 g brambor nebo viz. oběd

2. večeře: 20 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu, 40 g chleba (žemle)

Diabetická dieta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidů, 80 g tuku, 75 g bílkovin)

Snídaně: 45 g S

  • 1/4 l bílé kávy nebo čaj s mlékem
  • 70 g chleba nebo žemle
  • 15 g másla rostlinného
  • 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce

Přesnídávka: 45 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu
  • 50 g chleba nebo žemle
  • 10 g másla rostl.

Oběd: 65 g S

  • 20 g tuku rostl.
  • 15 g mouky
  • 1/4 ks vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 200 g brambor nebo 160 g vařených těstovin (8 pol. lžic), 140 g dušené rýže (7 pol. lžic), 140 g bramborového knedlíku (4 plátky), 110 g houskového knedlíku (4 plátky), 190 g vař. luštěnin (17 pol. lžic), 270 g bramborové kaše (8 pol. lžic), 80 g chleba nebo žemle

Svačinka: 40 g S

  • 2 dl mléka
  • 60 g chleba nebo žemle

Večeře: 60 g S

  • 200 g tuku rostl.
  • 10 g mouky
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 200 g brambor nebo viz. oběd

2. večeře: 20 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu nebo 40 g chleba (žemle)

Diabetická dieta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidů, 85 g tuku, 85 g bílkovin)

Snídaně: 50 g S

  • 1/4 l bílé kávy nebo čaj s mlékem
  • 80 g chleba (žemle)
  • 15 g másla rostl.
  • 50 g sýry nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce

Přesnídávka: 50 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba
  • 60 g chleba nebo žemle
  • 10 g másla

Oběd: 80 g S

  • 20 g tuku rostl.
  • 20 g mouky
  • 1/4 ks vejce
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 250 g brambor nebo 200 g vař. těstovin (10 pol. lžic), 170 g duš. rýže (8 a 1/2 pol. lžic), 170 g bramborového knedlíku (5 plátků), 130 g houskového knedlíku (5 plátků), 240 g vařených luštěnin (21 pol. lžic), 320 g bramborové kaše (9 pol. lžic), 100 g chleba či žemle

Svačinka: 50 g S

  • 2 dl mléka
  • 80 g chleba nebo žemle
  • 10 g másla rostl.

Večeře: 75 g S

  • 20 g tuku rostl.
  • 15 g mouky
  • 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
  • 70 g masa
  • 250 g brambor nebo viz oběd

2. večeře: 20 g S

  • 150 g ovoce nebo dia kompotu, 40 g chleba

 

Zpočátku by si měl každý diabetik vážit své potraviny a přepočítat si to na své lžíce. Uvedený počet lžic v rámcových jídelníčcích je pouze orientační!!!

 

Zdroj: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha

Štítky:,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Jana
    • 21.1.2014
    Odpovědět

    Zkontrolujte množství tuku,které máte v jídelníčku.150 g tuku k obědu?Dost dobrá tisková chyba,která se neopakuje jen jednou.

    1. Dobrý den,
      děkuji za upozornění. Zjistím si bližší informace a případné chyby opravím. Jak je v článku uvedeno, zdrojem je kuchařka pro diabetiky. Prodiskutuji jídelníček v nejbližší době s kvalifikovanou osobou, abych si byla zcela jistá, jak to tedy skutečně je. Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek dne 🙂

    • Jirka
    • 22.1.2014
    Odpovědět

    To bych musel umřít hlady.

    1. Pane Jiří, Váš vulgární příspěvek jsem upravila do takové podoby, aby všem bylo jasné, co si o tom myslíte a současně aby nikoho nepobuřoval. Prosím, zdržujte se příště jakýchkoliv vulgarismů a neslušnosti. Děkuji.

    • Jana
    • 18.4.2014
    Odpovědět

    Manžel je diabetik, mám nachystané nějaké suroviny a jdu vařit, diky za inspiraci.

    • Lucie
    • 8.1.2015
    Odpovědět

    Pozor na ovoce! Ovoce bych doporučila jen malé množství (malé jablko – 100g nebo polovinu banánu) a to hlavně v dopoledních hodinách. Na večeři raději ne. Večer míváme totiž méně pohybu a hladina glykemie může stoupnout na dost vysoko. Večer jedině jen v tom případě, pokud máme odpoledne víc pohybu a po fyzické zátěži hladina cukru v krvi klesne (= hypoglykemie) a nebo v případě večerního cvičení. A také bych diabetikům doporučila hodně si během dne glykémii měřit (často i 5krát dennně). Jedině tak může mít diabetik na inzulínu dlouhodobě uspokojivé výsledky a uspokojivě kompenzovaný diabetes. Sama mám cukrovku už 15 let a vím o čem mluvím 😉

    • Milan
    • 11.2.2015
    Odpovědět

    Dobrý den.

    Na stránce http://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/diabeticka-dieta-potraviny-vhodne-a-nevhodne-pro-cukrovkare/ je mezi nevhodnými potravinami i kompotované ovoce. Na jiné stránce http://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/ramcovy-jidelnicek-pro-diabetiky/ se v jídelníčcích vyskytuje i dia kompot. Jde to k sobě?

    1. Dia kompoty jsou určené přímo pro diabetiky. 🙂 Ostatní kompoty pro diabetiky vhodné nejsou. Je to stejné jako dia čokolády a klasické čokolády.

    • eva
    • 11.3.2015
    Odpovědět

    Dobrý den.Manžel má zvýšený cukr.Bere léky Siofor 850 a Maninil 5.Má rád sladké,tak jsem mu koupila diaoplatky.Lékařka se zhrozila,že tam je tukový krém a že je také nesmí.Je to pravda?Děkuji za odpovědˇ.

    • Josef
    • 20.4.2015
    Odpovědět

    Dobrý den. Moje žena má cukrovku a od mala nepije mléko a nejí mléčné výrobky.
    Dá se to něčím nahradit? Děkuji za odpověď.

    • Josef.
    • 27.5.2016
    Odpovědět

    Já nechci vybírat tolik toho a tolik toho ,já chci napsané menu na celý den a celý týden .
    Třeba ráno -krajíc chleba na to 2 plátky šunky .
    svačina jablko –
    oběd vařené kuřecí , brambor okurek-
    svačina jogurt-
    1 večeře: vařené hovězí ,třeba s fazolkama zelenýma-
    2 večeře:nějakký kousek ovoce nebo zeleniny –

    A tak celotýdení jídelníček – gramy si už dosadím a pohlídám. Stravoval bych se podle toho.

    Kdo to má celý týden vymýšlet a hlídat zda to mám správně. Nechám to na odbornících.

    Sestavte jídelníček na celý týden a já se podle něj budu řídit a vařit podle něj.

    1. Skvělá volba, odborníci naštěstí existují, takže obrátit se na ně v dnešní době už není žádný problém 🙂
      Přeji mnoho zdaru.
      S pozdravem
      Jana Malá

Napsat komentář: Josef Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Rámcový jídelníček pro diabetiky
5 (100%) 5 hlasů
2 sdílení