6 kroků, jak nakrájet cibuli + 1 bonus navíc

Onion
Zveřejněno: 25.4.2017 , datum poslední aktualizace: 10.5.2017

Krájení cibule představuje pro méně zkušené kuchaře docela výzvu. Nejen že vytvořit z kulatého plodu směs drobných kostiček není nic jednoduchého, ale ještě za to zaplatíme daň v podobě tekoucích slz. Má to nějaké řešení?

Různé přístupy, různé výsledky

Pohled na profesionální kuchaře, kteří zkušeným pohybem nakrájí cibuli během několika sekund bez mrknutí oka či uronění jediné slzičky vyvolává v divácích dva druhy reakcí. Jedna skupina okamžitě propadá panice: představa, že by něco takového dokázala také, jí připadá zhola nemožné. A tak rezignuje na jakoukoliv snahu pokusit se cibuli ovládnout a raději zůstává u stávajících chabých pokusů a kapesníčků. Druhou variantou jsou ti odvážnější, kteří ihned berou do ruky nože a vrhají se na cibuli jako na nepřítele ve snaze věrně napodobit to, co právě zhlédli. Netřeba připomínat, že takové pokusy končí v drtivé většině případů na chirurgickém oddělení a řezné rány jsou ještě tou lepší variantou.

Takže co teď? Nemusíme se hned začít ohánět nožem jako zmiňovaní profíci, abychom se nemohli v krájení cibule aspoň trochu zdokonalit. Podívejme se na to, jak bezpečně a rychle nakrájet cibuli.
6 kroků, jak nakrájet cibuli + 1 bonus navíc

  1. Odstraníme pouze slupku (nikoliv stonek ani kořínky) a cibuli rozkrojíme podélně (od stonku ke kořínkům). Obě poloviny plochou stranou položíme na prkénko.
  2. Uchopíme cibuli do jedné ruky tak, aby prsty byl mírně pokrčené a nehty spočívaly kolmo k cibuli (tj. ve svislé poloze vůči zemi).
  3. Jemnými pohyby nože začneme nařezávat na podélné proužky (řezy vedeme stejným směrem, jako jsou jednotlivé vrstvy cibule rostlé, tj. rovnoběžně s přímkou pocházející od kořínků ke špičce). Pozor, nedokrajujte jednotlivé proužky až ke kořínkům, jinak by se cibule rozpadla. Nůž při tom klouže po nehtech, aniž bychom se řízli.

Hledáte-li kvalitní nože do vaší kuchyně, prohlédněte si nabídku v e-shopu RoyaltyLine.cz a přidejte se k tisícům spokojených kuchařek a kuchařů.

  1. Po vytvoření podélných proužků cibuli dvěma řezy nakrojíme tak, že čepel nože otočíme do vodorovné polohy a řez směřujeme od špičky ke kořínkům. Tento krok není nezbytný, ale pokud ho zařadíme, výsledné kostičky budou drobnější.
  2. Zato následující fáze je velmi důležitá: pokračujeme totiž krájením proužků kolmých k těm, které jsme vytvořili v bodě 3. Prsty přitom držíme stejným způsobem jako v uvedeném bodě, aby nůž mohl hladce klouzat po nehtech. Díky tomu si udržíme kontrolu nad šířkou jednotlivých proužků a zároveň se vyhneme pořezání.
  3. Po každém řezu z cibule odpadávají drobné kostičky, až se dostaneme ke stopce s kořínky, tu odstraníme.
  4. A jeden bonusový tip na závěr: pokud je pro vás krájení cibule příliš piplavá a pečlivá práce, doporučujeme zakoupit si jednoduchou vychytávku: speciální hřebínek na krájení cibule. Seženete jej poměrně lacino v prodejnách s kuchyňskými potřebami. Funguje tak, že se zapichuje do cibule, čímž se její vrstvy nejen udrží lépe pohromadě, ale především ji nemusíte držet v holé ruce, ale za rukojeť hřebíku. Nůž pak vedete mezi jednotlivými dílky hřebínku, takže se vytváří pravidelná struktura tenkých proužků, které jsou všechny stejně velké. A je to!
Mohlo by vás zajímat:  Neumím zacházet s penězi

Podobné články

od
Již od roku 2010 pro vás připravujeme obsah ze světa zdraví, životního stylu, psychologie a zdravé stravy. Stovky článků, milióny čtenářů. Děkujeme za vaši přízeň.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení