Astaxanthin patří mezi karotenoidy. Astaxanthin dodává lososům sílu, energii a výdrž k dlouhým tahům řekami a k překonávání vodopádů. Velmi silný přírodní antioxidant je prokázán mnoha srovnávacími studiemi.
Obsah článku
Co je Astaxanthin a co obsahuje
Přímo v přírodě existuje více než 400 různých druhů karotenu. Ve velké míře je dlouhou dobu posuzována vysoká účinnost karotenu na lidské zdraví. Má velké schopnosti přeměny na vitamín A. Sem řadíme beta-karoten, tedy pigment, který dělá oranžovou například mrkev i peří plameňáků. Má navíc nejvyšší poměr přeměny na vitamín A. Velmi dlouho se vědci domnívali, že je nejdůležitějším karotenem.
Některé z důležitých karotenů pro lidské zdraví ale vůbec nejsou přeměňovány na vitamín A. Výjimečný je tedy mezi karotenoidy, které nejsou přeměňovány na vitamín A, právě astaxanthin. Má jedinečné účinky a působení v oblasti podpory zdraví i ochrany proti poškození buněk, což se týká zejména mozku a cévního systému.
Čemu všemu pomáhá?
Astaxanthin disponuje vysokou antioxidační aktivitou. Ta je až 100x silnější než vitamín E, 65x silnější než vitamín C, 50x silnější než betakaroten a 10x silnější než vitamín A. Pomáhá nám předcházet oxidačnímu poškození, které vede:
- ke stárnutí
- k inzulínové rezistenci
- ke kardiovaskulárnímu onemocnění
- k neurodegenerativním stavům, jako je Alzheimerova choroba
Je ale současně odlišný od běžných antioxidantů a má mnoho pozitiv pro ochranu našich buněk. Jedinečným způsobem vstupuje do buněčných membrán. Jeho velikost je o dost větší a delší než u jiných karotenů. Právě jeho velikost a forma umožňuje velmi dobré začlenění do buněčných membrán. Je schopen pokrýt opravdu celou hloubku buněčné membrány. Tím může astaxanthin chránit současně vnitřní a vnější buněčnou membránu před oxidačním poškozením a navíc i buněčné membrány dobře stabilizovat.
Astaxanthin má specifické protizánětlivé účinky pro ochranu mozkových a cévních buněk před poškozením. Astaxanthin účinně chrání membránový systém mitochondrií, což jsou části buněk vyrábějící energii, může pomoci zvýšit produkci buněčné energie.
Astaxanthin a účinky
Na astaxanthin bylo provedeno přes 50 klinických a experimentálních studií a byly prokázány potenciálně užitečné účinky v těchto následujících oblastech:
- Unikátní schopnost překonávat krevní mozkovou a retinální bariéru pro ochranu mozku i očí, jde o neobvyklý účinek pro karoteny. Hojně používané karoteny, jako je betakaroten a lykopen, nedokáží tuto bariéru překonat.
- Je obzvláště užitečný při zlepšování zdraví mozku a očí.
- Při ochraně mozku proti Alzheimerově chorobě.
- Při makulární degeneraci.
- Při dalších degenerativních poruchách mozku a očí.
- Unikátní působení na červené krvinky, které jsou náchylnější k poškození v důsledku oxidačních vlivů ve stáří, což vede k narušení přísunu kyslíku do orgánů a tkání.
- Účinky astaxanthinu na buněčné membrány snižují oxidační poškození erytrocytů.
- Významně zlepšuje průtok krve.
- Zlepšuje přísun kyslíku v celém těle.
- Pozitivních účinky a zlepšení sportovních výkonů.
V jakých potravinách ho můžeme najít?
Astaxanthin je tmavě červený pigment a vyskytuje se převážně v různých mořských tvorech i rostlinách. Nejbohatším zdrojem astaxanthinu je mikrořasa, kterou známe pod názvem Haematococcus pluvialis. V moři ji konzumují třeba humři, krevety, lososi a ostatní mořští živočichové. A právě tento červený pigment je následně zodpovědný za jejich narůžovělou barvu masa.
Astaxanthin je pro přežití těchto organismů zcela nezbytný. Navíc je jimi používán jako ochranný prostředek, kterým se současně chrání před poškozením vznikajícím během fotosyntézy. Živočichové se bez dostatečného příjmu astaxanthinu ve stravě nevyvíjí správně a často zemřou. Červený pigment navíc hraje značnou roli také během páření a při chování ryb.
Výroba přípravků s Astaxanthinem
Astaxanthin lze získat z lososů, korýšů nebo doplňků vyrobených z krilového oleje. Bohužel je ale množství v těchto uvedených zdrojích potravy mnohem nižší než množství získané z extraktů mikrořasy Haematococcus pluvialis. Hladina astaxanthinu, který je přirozeně v kapslích z ryb nebo krillového oleje je asi 100 mcg, tedy 0,1 mg. Jde o nesrovnatelně nižší množství v porovnání s dávkou 4 až 12 mg na kapsli, kterou nalezneme ve většině astaxanthinových potravinových doplňků odvozených od Haematococcus pluvialis.
K výrobě přirozeného astaxanthinu jsou využívány ty nejlepší produkty pocházející z obrovské nádrže určené pro růst Haematococcus pluvialis za ideálních podmínek. Právě tyto speciální podmínky pak zvyšují produkci astaxanthinu a současně zabraňují kontaminaci životního prostředí. Astaxanthin se následně uvolní z buněčné stěny řas a pak se extrahuje.
Další zdroje astaxanthinu na trhu jsou ve formě, která je vyráběna chemickou syntézou nebo z geneticky modifikovaných kvasinek s názvem Phaffia rhodozyma. Jak asi tušíte, tyto syntetické formy jsou také velmi často přidávány do lososů chovaných v rybích farmách, aby měli pěkně červené maso. Jenže tato forma astaxanthinu je nesrovnatelná s přirozeným astaxanthinem. Při mnoha studiích se totiž ukázalo, že je více než 20x slabším antioxidantem, než jeho přirozená forma.
Kde koupit produkty s obsahem astaxanthinu
Pokud chcete vsadit na kvalitní tobolky, doporučujeme Astaxanthin Caps Omega 3 – 30 kapslí. Vysoce účinná je i kosmetika obsahující astaxanthin, jako třeba Regenerační maska s antioxidanty 50 ml, dodávající pleti výživu, mladistvý vzhled i svěžest. Pokud si přečtete recenze, zjistíte, že vsadit na tyto produkty se rozhodně vyplatí.