Borůvky jsou velkým pomocníkem na mnoho neduhů a potíží, regenerují a omlazují tělo, jsou velkým pokladem získávaným z našich lesů.
Obsah článku
Přírodní antioxidanty
Borůvky jsou významnou potravinou už po staletí. Vynikají především obsahem vitaminu C, který posiluje náš imunitní systém a současně působí jako prevence i účinná pomoc při nachlazení, infekčních a dalších onemocněních. Borůvky jsou jedny z nejlepších přírodních zdrojů obsahujících silné přírodní antioxidanty, jako je karoten, antokyan, pterostilben, dále pak třísloviny jako je tanin. Mají vysoký obsah železa a mnoho dalších bioaktivních látek. Výživný koktejl vysoce účinných a prospěšných látek z borůvek tvoří superpotravinu.
Blahodárné účinky borůvek
Až neobvykle vysoký obsah antioxidantů, včetně vitaminu C, působí v našem organismu jako bariéra proti volným radikálům, virům a bakteriím. Borůvky jsou skvělou prevencí mnoha nemocí a silným podpůrným prostředkem během rekonvalescence.
- Ochrání naše sliznice a dokáží stimulovat jejich regeneraci. Dají se konzumovat čerstvé, sušené, mražené i zavařované, zejména při respiračních onemocněních, chřipce, angíně, bronchitidě, rýmě, infekčních a zánětlivých onemocněních sliznic.
- Borůvky mají unikátní schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak ve skvělé formě. To bylo prokázáno odbornými vědeckými výzkumy. Například známý potravinový doplněk na oči s názvem Ostrovidky, je právě z borůvek. Častá konzumace borůvek je účinnou prevencí proti šerosleposti a potížím s nočním viděním.
- Borůvky se už u mnoha generací používají jako prostředek při střevních potížích a kolikách, zejména při průjmu a otravách jídlem. Účinně zabírají jako dezinfekce. Pro tyto účinky je lze konzumovat v jakékoli formě, čerstvé, sušené i konzervované.
- Borůvky mají i svůj prokazatelná blahodárný účinek na naše ledviny a močové cesty. Velmi dobře je čistí a odstraňují infekce projevované v této oblasti. Současně působí mírně močopudně, čímž naše tělo zbavují škodlivin. Jako příjemný bonus navíc zlepšují funkci našeho lymfatického systému.
- Pozitivní účinek mají také na prostatu a jsou přírodní prevencí rakoviny prostaty i mnoha jiných typů rakoviny.
Borůvky jako ideální potravina pro diabetiky
Současné odborné výzkumy dokládají příznivý vliv borůvek pro diabetiky. Obsažené látky v borůvkách snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Jedinci trpící cukrovkou mají totiž často problémy se zrakem, což se projevuje zejména v pokročilém věku. Právě i v tomto období mohou borůvky sloužit jako přírodní doplněk pro udržení dobrého zraku. Jejich protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, které jsou častou oblastí zatíženou potížemi, spojenými právě s cukrovkou. Kombinace obsažených látek v borůvkách současně také posiluje cévní systém, zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin. To je další častá komplikace u lidí trpících diabetem.
Listy borůvky
Listy brusnice borůvky mají podobné účinky jako její plody. Sklízí se počátkem léta a suší. Čaj z těchto listů zabírá při střevních a žaludečních potížích. Používá se i na snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Čaj má příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje. Současně napomáhá s odvodňováním během zadržování vody organismem. Pokud čaj použijeme na vnější aplikaci, účinně zmírní projevy lupénky, ekzémů a kožních nemocí.
Recept na čaj z borůvkového listí
2 čajové lžičky sušených listů borůvky zalijeme 250 ml vroucí vody a pak necháme 10 minut odstát. Následně čaj slijeme přes sítko a popíjíme během celého dne.
Kde je najdeme
Borůvky patří mezi nejoblíbenější ovoce z divoké přírody. Keříky brusnice borůvky rostou především v jehličnatých lesích, kde tvoří mohutné kobercové porosty. Kulaté plody temně modré barvy dozrávají v červnu a červenci. Když na ně vyrazíte a nasbíráte si je, získáte koncentrovaný elixír pro naše tělo. Hodit se vám bude i hřeben na borůvky, se kterým se vám budou sklízet mnohem rychleji. Práce s ním ale bohužel často poškozuje rostlinu a uvolňuje kořeny. Následně pak rostliny hynou.
Borůvkový koláč
Suroviny:
- 3 celá vejce
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- čerstvé nebo kompotované borůvky
Drobenka:
- mouka
- cukr
- máslo
Do mísy dáme vajíčka s cukrem krystal a ruční metličkou vyšleháme. Přidáme ostatní ingredience za stálého míchání. Pokud je těsto tuhé, zředíme jej trochou mléka. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Okapané omyté borůvky hustě navrstvíme na těsto a posypeme drobenkou. V předehřáté troubě pečeme na 150 °C dozlatova. Upečený koláč nakonec pocukrujeme.
Kynuté borůvkové knedlíky
Suroviny:
- 10 g droždí
- 190 ml mléka
- 2 lžičky krupicového cukru
- 300 g hrubé mouky
- ¼ lžičky soli
- 130 g másla
- 1 žloutek
- 400 g borůvek
- 150 g tvarohu
Rozdrobené droždí zalijeme v misce trochou vlažného mléka, přidáme cukr a hrst mouky. Necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku smícháme se solí, zbylým mlékem, lžičkou rozpuštěného másla, žloutkem a kváskem do tuhého těsta. Pak necháme zdvojnásobit objem kynutím. Následně těsto rozdělíme na stejné díly a zabalíme do nich vždy lžíci borůvek. Knedlíky nechám znovu nakynout. Vaříme v osolené vodě 6 až 8 minut. Podáváme sypané cukrem a tvarohem, přelité zbylým, rozpuštěným máslem.