Česnek medvědí

česnek
Zveřejněno: 28.8.2010 , datum poslední aktualizace: 16.2.2017

S příchodem jara bychom neměli zapomenout na pravidlenou jarní očistu organismu, která je pro naše tělo velmi prospěšná. S tímto nám může velmi pomoci bylinka zvaná česnek medvědí. Čerstvě zelené, kopinaté, lesklé listy se podobají listům konvalinky, vyrůstají z podlouhlé cibule, která je obalena bílými, průsvitnými šupinami. Hladký, bledě zelený stonek, vy­soký až 30 cm, je ukončen koulí bílých květů. Česnek medvědí roste pouze na humusovitých vlhkých loukách, stinných a vlhkých nivách, pod keři, v list­natých horských lesích. Jeho silnou česnekovou vůni ucítíme dříve, než rostlinu spatříme. Tato vůně mu přinesla i název „divoký česnek”. A právě tato vůně připomínající česnek vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. Brzy z jara jsou mnohé lužní lesy pokryty čerstvými, zelenými listy česneku medvědího. Vyrůstají ze země v dubnu a květnu, někdy i dříve. Kvete však až uprostřed května a v červnu. Dřímají v něm mohutné léčivé síly a vypráví se, že i medvědi ho hledají po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev. Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho česneku, je ale mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, kúry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže. Usušené listy ztrácejí léčivé účinky. Proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kúry používají čer­stvé listy. Drobně nakrájené listy medvědího česneku dáváme na chléb s máslem, jemně posekané používáme jako koření do po­lévky, sypeme jimi brambory a podobná jídla. Listy můžeme připravit také jako špenát nebo salát. Používáme-li je ve větším množství, mají štiplavou chuť, proto bychom je měli při přípravě jako špenát vylepšit tím, že je smícháme s kopřivou.

Mladé rostlinky sbíráme v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkveteni, cibulky koncem léta anebo na podzim. Cibulky česneku medvědího můžeme používat místo česneku setého. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích.

Mohlo by vás zajímat:  Rakytník: Recepty pro zdraví z rakytníku

Chceme-li mít v domácnosti celý rok léčivou sílu česneku medvědího, uděláme si lihový výtažek – tinkturu. Z této tinktury používáme denně 10-12 kapek ve vodě. Kapky výborně pod­porují paměť, zabraňují zvápenatění cév (arterioskleróze) a zbavují nás mnoha jiných těžkostí. Česnek medvědí má velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických prů­jmech, provázených plynatostí a kolikami. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč, nebo chorobách střev. Škrkavky a hlísty se po určité době používání česneku ztrácejí. Zlepšuje se výkonnost střev, a proto se ztrácejí i ty obtíže, které se vyskytují u starších lidí a nemírných jedlíků, když jsou střeva lenivá nebo přecpaná. Polevují i žaludkem vyvolané poruchy činnosti srdce, nespavost, ale i ty obtíže, jejichž původ je ve zvápenatění cév nebo ve vysokém krevním tlaku, jako závratě, pocit tlaku v hlavě, úzkost. Vysoký tlak pomalu klesá. Víno z česneku medvědího je zázračným lékem pro všechny staré lidi, kteří mají trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání. Dokonce při zastaralém kašli se zahlenění průdušek uvolňuje a tak mizí i dýchavičnost. Velmi vřele doporučujeme tento lék i při tuberkulóze a vodnatelnosti, na které často trpí staří lidé. Čerstvě nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče. Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se zahojí. Ba dokonce se zlepšuje i stav při onemocnění věnčitých (koronárních) cév.

Způsob úžívání

Jako koření

Čerstvé listy česneku medvědího se nařežou nadrobno jako pažitka a sypou na chlebíč­ky, do polévek, omáček, salátů a masových pokrmů.

Tinktura

Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalejeme 38 až 40% režnou anebo jinou doma vypálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody.

Mohlo by vás zajímat:  Med - opravdu léčí stejně dobře jako chutná?

Víno

Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 I bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.
[yop_poll id=”11″]

Štítky:

Podobné články

od
Již od roku 2010 pro vás připravujeme obsah ze světa zdraví, životního stylu, psychologie a zdravé stravy. Stovky článků, milióny čtenářů. Děkujeme za vaši přízeň.
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Anežka
    • 19.3.2014
    Odpovědět

    Vůbec jsem to neznala, dostala jsem to od kamarádky a mile mě to překvapilo jak to krásně voní česnekem a má to úžasnou chuť. Věřím tomu, že to prospívá zdravotnímu stavu.

    1. Jj, česnek medvědí právě začíná růst – už jsem vyrazila do lesů na sběr 🙂 A už doma mlsáme 🙂 Teď jsem nám udělala domácí sýr a s čerstvým česnekem medvědím je naprosto úžasný! 😀

        • Libuše
        • 31.3.2014
        Odpovědět

        Pozor při sběru v lese – medvědí česnek je chráněná rostlina. Lépe je ho pěstovat.

    • Mgr.Alena Foltýnová
    • 21.3.2014
    Odpovědět

    A opět se text e-mailu ztratil.
    Tak do třetice všeho dobrého.
    Ano,už nám vylezl.Zkušenosti nemáme žádné,s pěstováním medvědího česneku začínáme.Máme nadměrnou spotřebu normálního česneku,který denně do něčeho dávám/jen do buchet ne,říká manžel…/ Těším se,že se nám bude dařit pěstovat a posléze i konzumovat.
    Alenaef

    1. Přejeme mnoho zdaru 🙂 Jestli vám vyroste a vzpomenete si na nás, můžete nám poslat fotografii vaší česnekové zahrádky 🙂 A klidně nám můžete dát rady a tipy co všechno z toho medvědího česneku děláte.

      Já se teď chystám udělat si jednoduché česnekové pesto. Medvědí česnek, sůl a olivový olej. Vše pořádně rozmixovat a je to. A pak už jenom baštit a baštit a baštit 🙂

        • Zdenda
        • 27.3.2014
        Odpovědět

        Vcera jsem z plne igelitky medvedihi cesneku umixovala strasne dobre a zdrave pesticko.

    • standa
    • 10.4.2014
    Odpovědět

    medvědí česnek pěstujeme s úspechem desetiletí a každým rokem obdarovávám novými cibulkami své známé ,roste nám na stinném místě ,zaléváme ho a první 3roky netrháme,rozrostl se nám do kobercových rozměrů,používáme všude,nejvíce syrový ke všemu,nejvíce pomohl při ekzému a alergiích,naše babička 91 a děda 93 let se každý rok těší až si na něm pochutnají.

Napsat komentář: Jana Malá Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení