Existují látky, které mají prokazatelně blahodárný vliv na naši tělesnou i duševní stránku, ale přesto je ve svém jídelníčku opomíjíme. Mezi ně patří i Omega 3 mastné kyseliny.
Pozitivní vliv Omega 3 na lidský organismus byl dokázán již v šedesátých letech minulého století. Přesto má průměrný obyvatel České republiky této látky trvalý nedostatek. Proč ji tělo potřebuje?
Na srdce i na nervy
Dle mnoha seriozních vědeckých výzkumů mají Omega 3 mastné kyseliny zásadní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Výrazně tak pomáhají našim cévám a oběhovému systému. Kromě toho působí jako prevence před zánětlivými revmatickými onemocněními.
Další pozitivní účinky Omega 3:
• působí jako přírodní antidepresivum
• pomáhá ulevit přetěžovaným játrům
• snižuje riziko psychózy a schizofrenie
• posiluje imunitní systém
• pomáhá při alergiích a lupence
Zdroje Omega 3
Přírodní Omega 3 mastné kyseliny obsahují převážně ryby jako je losos, makrela nebo pstruh. Také je najdeme v sóje, řepce. Jejich obsah v těchto potravinách ovšem není vysoký, takže by bylo nutné jich jíst denně velké množství. Lékaři v poslední době poukazují na novou možnost příjmu Omega 3, a to krill.
Zdraví z moře
Pod názvem krill se skrývají drobní korýši žijící v chladných mořích. Těchto živočichů je obrovské množství a jsou až na úplném dně potravního řetězce. Vzhledem k tomu, že se sami živí planktonem, jsou výrazným zdrojem tolik potřebných Omega 3 mastných kyselin.
Volně žijící krill je odchytáván citlivým způsobem, aby bylo zachováno co nejvíce účinných látek. Poté jsou korýši zpracování do potravinových doplňků, které díky svému vyváženému složení pozitivně působí na naše zdraví. Je prokázáno, že se jedná o nejvydatnější zdroj Omega 3 mastných kyselin.