Od vánočních stánků se k vám line vůně pečených kaštanů a vy na ně najednou dostanete chuť. Jedlé kaštany jsou totiž skvělou delikatesou, kterou si rádi dopřáváme právě v zimním období, kdy nás dokážou krásně prohřát. Tuto podzimní pochoutku si ale snadno můžete připravit i doma v horkovzdušné troubě!
Skvělé domácí pečené kaštany
Připravte si kaštany v pohodlí svého domova s minimem surovin a vybavení. Potřebovat na ně budete:
- 500 g jedlých kaštanů
- vodu
- špetku soli
Začněte výběrem vhodných kaštanů, ideální jsou větší a pravidelně tvarované plody, které na sobě nemají žádné známky plísní a poškození. Kaštany by měly být těžké a pevné na dotek. Před samotným pečením je nařízněte ostrým nožem, ideálně do tvaru kříže. Naříznutí je důležité proto, aby vám při pečení kaštany nepopraskaly v troubě. Zářez je veden na horní, kulaté straně plodu a je hluboký asi 1-2 mm, nechcete poškodit vnitřní plod, ale naříznout pouze jeho slupku. Takto naříznuté kaštany přesuňte do mísy s vodou a nechejte je máčet zhruba 30 minut. Tento krok vám zajistí, že se kaštany při pečení nevysuší a zůstanou krásně vláčné. Poté je osušte a rovnoměrně rozložte na plech s pečícím papírem. Pečte je v horkovzdušné troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut. V polovině pečení je můžete lehce promíchat, aby se hezky opekly ze všech stran. Pokud chcete, aby byly kaštany vláčné, vložte do trouby misku s vodou, která se bude postupně odpařovat. Slupka by měla být na povrchu krásně popraskaná a kaštany by měly mít zlatavou barvu. Upečené kaštany nechte vychladnout, oloupejte a podávejte jen tak samotné nebo se špetkou soli. Kaštany můžete ochutit i rozpuštěným máslem nebo různými dipy.
Co jste nevěděli o jedlých kaštanech
Kaštany nejsou jen chutnou pochoutkou, kterou si často spojujeme s vánočními trhy, ale také velice zdravou potravinou. Obsahují totiž vitamín C, který podporuje imunitní systém a vlákninu, která je klíčová pro správné trávení a vstřebávání živin. Navíc je můžete konzumovat bez výčitek, jelikož obsahují velice málo tuku ve srovnání s ostatními ořechy. Jsou tedy ideální svačinkou pro ty, kteří dbají na zdravý životní styl a hlídají si svou váhu. Jsou také přirozeně bezlepkové, tudíž vhodné pro celiaky, a jsou přirozeným zdrojem přírodní energie. Obsahují totiž komplexní sacharidy, které se postupně uvolňují a poskytují tak dlouhodobou energii. Posledním jejich zdravotním benefitem je to, že obsahují draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak a správnou funkci srdce.
Kaštany tedy nejsou jen vánoční pochoutkou, ale rozhodně stojí za to je zařadit do svého pravidelného jídelníčku. Příprava v horkovzdušné troubě je tak rychlým řešením, jak si jedlé kaštany dopřávat častěji.
Zdroje
9 Intriguing Health Benefits of Chestnuts (healthline.com)