Koření Pelyněk estragon nebo pelyněk kozalec, s latinským názvem Artemisia dracunculus, odvozeným od řecké bohyně Artemis, ochránkyně panen, se používalo jako prostředek pro přerušení těhotenství. Přívlastek dracunculus v překladu znamená malou saň, hada či draka. Ve starověku proto estragon chránil i proti těmto příšerám. Listy rostliny navíc připomínají jazyk ještěra.
Estragon je u nás tak trochu opomíjenou bylinkou. Má ale výrazné chuťové vlastnosti a příznivé účinky na naše tělo. Používá se hlavně jako koření při přípravě pokrmů ve francouzské kuchyni. Nejvíce vynikne vůně bylinky při použití čerstvých listů estragonu, ale používá se i sušený. Má mírně hořkou chuť, hřejivou a nasládlou, pikantní pepřový nádech a anýzovou vůni. Nejvíce se jí ukrývá ve vrcholcích výhonů a mladých listech, ale i květech.
Obsah článku
Co obsahuje estragon
Má velký obsah antioxidantů, zejména vitamin C, A a skupiny B, mangan, hořčík, měď, draslík, zinek, vápník, železo i jód. Obsahuje hlavně estragonovou silici, hořčiny a třísloviny.
Estragon tedy obsahuje látky, které podporují dobré trávení, povzbuzuje vylučování trávících šťáv a zvyšuje chuť k jídlu.
Účinky estragonu
Používá se celá nať a z ní se připravuje nálev. Ten se používá na:
- poruchy trávení
- zvýšení tvorby žluče
- k podpoře látkové výměny – metabolismu
- zvyšování chutí k jídlu
- úpravu činnosti trávicího ústrojí a tlumení křečí
- při detoxikaci
- je močopudný
- proti kornatění cév
- ke snížení krevního tlaku
- pro navození klidného spánku
- proti artritickým bolestem
- na dezinfekci dutiny ústní
- pro podporu imunity
Estragon v kuchyni
Čerstvé listy se používají do salátů, majonéz, dipů, marinád a zálivek. Hodí se i do polévek a omáček, jako koření na ryby, do sterilovaných hub, zeleniny, čalamád i kečupů, nebo k výrobě bylinkového másla. Hodí se i jako bylina pod maso, do brambor i těstovin. Používá se i k přípravě alkoholických likérů.
Estragonový čaj
- 1 lžička sušených nebo čerstvých estragonový lístků
- 250 ml vody
Estragon vložte do sítka na čaj a zalijte jej vroucí vodou. Nechte louhovat 7 až 10 minut a pak vypijte teplý. Konzumujte 1 až 2x denně. Estragonový čaj uklidňuje nervy, zlepšuje spánek, pročišťuje ledviny, játra a močové cesty, upravuje trávení, podporuje vylučování i imunitní systém. Účinné látky mají blahodárné účinky na mysl i tělo.
Estragonový ocet
- 1/5 litru vinného nebo jablečného octa
- 10 snítek estragonu dlouhých 15 cm – 60 g
Do zavařovací sklenice vložíme estragon, zalijeme octem a uzavřeme. Necháme jej louhovat na teplém místě 2 až 3 týdny a každý den sklenici protřepeme. Pak jej přecedíme do láhve, uzavřeme a skladujeme v temnu a chladu.
Použití estragonového octa
- na záněty ústní dutiny, záněty dásní a afty ve formě kloktadla při ředění 1:1
- proti střevním parazitům a zácpě 1 lžička denně
- na masáže při revmatismu a pro prokrvení pokožky
- na lesklé vlasy, na opláchnutí 1 litrem vody s 1 lžičkou octa
- na dochucení salátů, polévek a omáček
- na zvěřinu, drůbež, pečené a grilované maso i ryby
Účinky hubnutí – estragon
Estragon sice podporuje chuť k jídlu, ale současně zvyšuje i činnost metabolismu, podporuje správnou činnost trávicí soustavy, je močopudný a výborný pro detoxikaci těla. Estragon podpoří vylučování, což je při hubnutí velmi důležité. Nutriční hodnota na 100 g sušeného estragonu je 1 226,4 KJ, 292 Kcal, 24 g bílkovin, 47 g sacharidů, 6,9 g vlákniny, 6 g tuku a 15 g vody.
Pěstování estragonu
Bylince se daří v polostínu. Koncem dubna si předpěstujte estragon na okně, v květnu jej přesaďte ven na chráněné stanoviště na mírném slunci nebo do polostínu. Pelyněk estragon má dvě formy. Ruská je mrazuvzdorná, francouzskou formu je třeba přezimovat jako hrnkovou rostlinu.