Pelyněk estragon je oblíbený hlavně ve francouzské kuchyni. U nás ho známe pod názvem pelyněk kozelec. Chuť má mírně hořkou, ale i jemně nasládlou a hřejivou, s pikantním pepřovým podtónem a anýzovou vůní. Podívejte se, jak jej používat nejen v kuchyni.
Koření s latinským názvem Artemisia dracunculus, odvozeným od řecké bohyně Artemis, ochránkyně panen, umí i léčit. Estragon se používal jako prostředek pro přerušení těhotenství. Přívlastek dracunculus v překladu znamená malou saň, hada nebo draka. Ve starověku estragon chránil i proti těmto příšerám, zejména proto, že listy rostliny připomínají jazyk ještěra.
Obsah článku
Významné látky
Pelyněk estragon se používá nejen pro svou chuť, ale i obsah látek. Mimo antioxidantů obsahuje vitamín C, A a B, ale i minerály, jako je mangan, hořčík, měď, draslík, zinek, vápník a železo. Jeden z esenciálních olejů, který se v estragonu nachází, se používá ve stomatologii jako lokální anestetikum a antiseptikum. Právě živiny a esenciální oleje jsou nesmírně prospěšné pro naše tělo. Bylina je bohatá na fytonutrienty, které podporují zdraví a předcházejí nemocem.
Na co je estragon
Pěstování estragonu s původem ve střední a jihozápadní Asii, se rozšířilo po celém světě. V Turecku a Arménii jsou rozsáhlé plochy pěstovaného estragonu. Estragon vám osvěží dech, zmírní hořkost potravin a napomáhá k lepšímu spánku. Obsahuje látky podporující trávení. Povzbuzuje vylučování trávících šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Působí proti kornatění cév, je močopudný a přispívá ke snížení krevního tlaku. Estragon se užívá jako čaj na nespavost.
- na poruchy trávení
- na zvýšení tvorby žluče
- napomáhá látkové výměně
- zvyšuje chuť k jídlu
- tlumí křeče v trávícím ústrojí
Pomáhá při nechutenství a má přispívá k udržení zdravé ženské reprodukci. Jeho síla je užitečná i v případě výskytu parazitních červů v našich střevech. Pravidelná konzumace estragonu snižuje riziko vzniku infarktu a mrtvice, posiluje srdce a tepny.
Pelyněk estragon v kuchyni
Čerstvé listy můžete použít do omáček, na přípravu salátů, majonéz, dipů, zálivek, marinád, polévek, k masu i do bylinkového másla. Je dost aromatický, tak jej dávejte jen malé množství. Hodí se i k sušení a je součástí provensálského koření. Skvělý je na ryby, do sterilovaných hub, zeleniny, čalamád i kečupů. Používá se i k přípravě alkoholických likérů.
Recepty s estragonem
- Jakýkoli pokrm z brambor, zapečené brambory i bramborový salát, vylepší snítka estragonu.
- K pokrmům z vajec přidejte špetku estragonu, tato kombinace je opravdu skvělá.
- Vynikající je na jakoukoliv drůbež. Před pečením zasypte kuřecí nebo krůtí maso estragonem a uvidíte, jakou dostane úžasnou chuť.
- Estragon vylepší chuť každé omáčky. Můžete jej přidat do zakysané smetany, klasické citronové omáčky, pesta, dipů i marinád.
- Estragon se hodí i na mořské plody, ryby, jako je losos a tuňák, ale i na mušle a hřebenatky.
Pěstování estragonu
Vůně se podobá anýzu a nejvíce voní vrcholky výhonů a mladé listy. Lahodné jsou i právě rozvité květy. Ve venkovské zahradě se bylinkám daří v polostínu. Pelyněk estragon můžete vysazovat mezi čechravy, sasanky, bohyšky a plicníky. Koncem dubna si předpěstujte estragon na okně, v květnu jej přesaďte ven do polostínu. Francouzská forma pelyňku není zcela mrazuvzdorná a musíte ji přezimovat jako hrnkovou rostlinu. Ruská forma vám přezimuje. Bylinu si lze pěstovat i na balkóně. Roste ve formě malého keře, má štíhlé dřevité větvičky a může dosahovat i do výšky 1 metr. Pěstuje se v bohaté písečné půdě s dostatkem živin. Listy mají hladký, tmavě zelený povrch a špičaté konce.