Na zdraví svého srdce v běžném dni příliš často nemyslíme. Většina každodenních starostí nám nedovolí přemýšlet nad tím, zda je naše srdce zdravé. A pravdou je, že naše srdce o sobě dlouho nedává vědět. Když už se však ozve a my si uvědomíme, že ho máme, bývá nám už většinou hodně zle a neobejde se to bez lékařského zásahu. Proto bychom měli na své srdce myslet alespoň v době, kdy se rozhodneme něco sníst. Už při samotném výběru potravin bychom měli přemýšlet nad našim zdravím.
Které látky tedy naše srdce potřebuje?
Lékaři se domnívají, že mezi nejdůležitější látky, které naše srdce potřebuje pro správnou funkci jsou tzv. nasycené tuky, které by měly být v poměru 1:2 k těm nenasyceným tukům (rostlinné oleje, ryby, mořské plody). Nasycené tuky (maso, mléko, mléčné výrobky, kokosový olej…) nemůžeme z našeho jídelníčku zcela odstranit, proto je vhodné volit tuky rostlinného původu. Chcete-li své srdce chránit, rozhodně byste se měli vyhnout tzv. transmastným kyselinám, které vznikají přepalováním tuků. A samozřejmě vám bude vaše srdce vděčné za příjem vitaminů – především C a E.
V posledních letech v reklamách často vídáme řadu produktů, které dodávají našemu srdci vše co potřebuje, aby bylo zdravé. Pravdou však zůstává, že žádný z těchto produktů bychom nepotřebovali, kdybychom měli správně sestavený jídelníček. Takže chcete-li se vyhnout synteticky vyrobeným vitaminům a jiným látkám, dopřejte si dostatečné množství zeleniny a ovoce, abyste pokryli potřebu vlákniny, vitaminů, dopřávejte si 2 x týdně porci ryby a kvalitní tuky.
Top potraviny, které jsou pro nás vhodné
Skvělým startem do nového dne a pro naše srdce je ranní porce ovesných vloček, která obsahuje vysoké množství folátů a draslíku. Ovesné vločky a ranní kaše z nich uvařená dodá tělu také přádnou porci vlákniny, která pomáhá snížit cholesterol v krvi. Nejste-li však příznivcem ovesných vloček, můžete si na snídani připravit celozrnný chléb s tvarohem. I tahle snídaně vám zajistí dávku vlákniny, sacharidů a vápníku.
O rybách se již dlouho ví, že by měly tvořit součást našeho jídelníčku minimálně 2 x týdně. Rybí maso je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají rozpouštět krevní sraženiny a příznivě ovlivňují krevní tlak. Maso z lososa je také bohaté na antioxidant karotenoid astaxanthin. A to není jediná výhoda rybího masa! Díky pravidelné konzumaci rybího masa snižujete riziko vzniku infarktu na cca 42 % z původního stavu.
Myslíte-li to se svým srdcem vážně a snažíte-li se ho chránit, jistě vám nebude vadit, jestliže do svého jídelníčku zařadíte také avokádo. Avokádo je bohaté na draslík, měď, magnézium, fosfor a vitaminy.
Mnoho lidí při úpravě pokrmů používá oleje. Zde může vyvstat otázka, zda je vhodnější řepkový či olivový olej. V poslední době se ukazuje, že řepkový olej je vhodnější než olivový. Obsahuje esenciální omega- 3 mastné kyseliny, kterých konzumujeme velmi poskrovnu.
Oříšky by měly být také důležitou součástí našeho jídelníčku. Makadamové ořechy, mandle, vlašské ořechy jsou rovněž plné omega-3 mastných kyselin. Navíc jsou důležitým zdrojem vlákniny. Jediná nevýhoda oříšků je jejich vysoká kalorická hodnota. Doporučená denní dávka je cca 20 mandlí.
Jste-li milovníci malin, ostružin, borůvek nebo jahod, pak vám dáváme palec nahoru! Všechny tyto plody bojují nejen proti zánětům, ale současně snižují riziko onemocnění srdce a rakovinou. Ještě lepší než tyto plody jsou však borůvky a černý rybíz.
A pak tady máme ještě hrách, kroupy, špenát, listovou zeleninu a len. Proč bychom měli zařadit více těchto potravin do jídelníčku? Hrách a kroupy jsou bohaté na vlákninu a zdravé sacharidy. Luštěniny – čočka, cizrna, fazole jsou navíc cenným zdrojem vápníku. Špenát a jiná listová zelenina dodává tělu dostatečné množství luteinu, draslíku, folátů a vlákniny. A len je dokonalý zdroj vitaminu A a E. Posypete-li si každé ráno ovesnou kaši lenem, bude vaše srdce nadmíru spokojené!
Aby srdce dobře sloužilo, musíme jej také pravidelně a přiměřeně zatěžovat. Dopřávejte si také dostatek pohybu. Samotná úprava stravy je sice první krůček ke zdravému srdci, nikoliv však tím posledním…