Tryptofan se v těle přeměňuje na serotonin, což je biologicky aktivní látka, která přispívá zejména k léčbě depresí, k odstranění stresu a k nastolení duševní nerovnováhy. Tryptofan je životně nezbytná aminokyselina, která je nesmírně důležitá pro každou buňku v našem těle.
Tryptofan se podílí také na tvorbě serotoninu a následné regulaci a normalizaci spánku ve spolupráci s hormonem melatoninem. Melatonin vzniká během noci chemickou přeměnou ze serotoninu. Při nedostatku serotoninu, pak vzniká i nedostatek melatoninu, k nekvalitnímu spánku a regeneračním procesům našeho těla probíhající v noci.
Podporuje tvorbu celé řady enzymů a důležitého vitamínu B3, který ovlivňuje nejen náš metabolismus, ale i oběhový systém. Jde tedy o jedinečnou aminokyselinu. Tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je velice důležité přijímat tuto výchozí látku pro tvorbu neurohormonů ve stravě.
Obsah článku
Kde a v čem nalezneme tryptofan
Tato aminokyselina se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách živočišného i rostlinného původu. Do těla se dostane prostřednictvím bílkovin, které se dále štěpí. Jde o takzvanou proteinogenní aminokyselinu. Nachází se třeba v mase, rybách, mléku, sýrech a dalších mléčných výrobcích, oříšcích, semínkách, mandlích, celozrnných potravinách, pečivu, fazolích, špenátu či banánech.
Velké množství aminokyseliny tryptofan je i v zelených potravinách, konkrétně v chlorelle pyrenoidose, spirulině, mořské řase nebo v mladém ječmeni či pšenici. Tryptofan je nejdůležitějším stavebním prvkem pro výrobu serotoninu, kterému se říká hormon štěstí, a který se za přítomnosti vitamínu B6 v našem mozku vytváří. Kromě běžné stravy lze tryptofan přijímat formou potravinových doplňků a povzbuzujících přípravků pro fitness, jako BCAA. Většinou je označen jako L-tryptofan.
Pozor na kvalitu zdroje
Naše tělo nedokáže tryptofan nárazově přijmout ve velkém množství, proto je třeba aminokyseliny včetně tryptofanu přijímat pravidelně ve stravě. Je třeba ale myslet na to, že jsou dnešní potraviny často nekvalitní, zelenina i ovoce často nezrají na slunci a všechny zdroje proto nemusí být dostatečným a kvalitním zdrojem tryptofanu. Proto dbejte na to, abyste jej měly dostatek.
Nedostatek tryptofanu způsobuje
- nízkou hladinu serotoninu a melatoninu
- vnitřní neklid, úzkost, stres, napětí a nervozitu
- změny nálad a chování
- poruchy usínání a spánku, lehký spánek, časté nebo brzké buzení
- vlčí hlad a přejídání
- nedostatek vitaminu B3
- artritida
- deprese, schizofrenii i maniodepresivní psychózu
- v některých případech také ovlivňuje vznik a následně i průběh migrény
Vstřebání tryptofanu
Vstřebání tryptofanu ze stravy souvisí zejména s dostatečnou funkcí žaludku, která se s ale s přibývajícím věkem snižuje. Dochází ke snížení aktivity trávicích šťáv, které pomáhají tryptofan dostat do krve. Proto je nutné tuto aminokyselinu doplňovat. Špatným vstřebáváním tryptofanu mohou trpět i lidé při onemocnění trávicího ústrojí, trpí jím i lidé při pravidelné konzumaci alkoholu.
Tryptofan a jeho přirozené sedativní účinky
Dostatek tryptofanu pomáhá našemu tělu si opravdu odpočinout, zrelaxovat a regenerovat tělo. Díky němu jsme pak odpočatí, klidní a vyrovnaní. Má přirozený sedativní účinek, udržuje nás v psychickém uvolnění a chrání nás před užívání léků a návykových látek. Jde o přírodní antidepresivum a dokonce pomáhá mnoha lidem zvládat i abstinenční příznaky při různých odvykacích kúrách.
Tryptofan a hubnutí
S dostatkem tryptofanu dokážeme lépe zvládat stres a případné nutkání se v emočním stresu přejídat nekvalitní stravou. Snižuje chuť na sacharidy a pomáhá se závislostí na cukru. Tryptofan nepřímo ovlivňuje správnou srdeční činnost i kvalitu pokožky. Denně bychom měli přijmout 1 až 1,5 g tryptofanu.