Používání šalvěje lékařské jako léčivé byliny má dlouhou tradici. Už ve Starém Egyptě a Římě byla podle dobových záznamů používána při mnoha zdravotních problémech. A tradici má i u nás. Vždyť jen v našem jazyce má šalvěj hned několik starých názvů, z nichž některé jsou dodnes poměrně známé, například babské ucho nebo vlčí chvost. Proč je šalvěj tak oblíbená a čím je vlastně užitečná?
Trvalka od Středozemního moře
Šalvěj lékařská je trvalka patřící do čeledi hluchavkovitých. Roste jako nízký košatý polokeř a její výška se pohybuje mezi 30 až 70 cm. Kvete téměř celé léto, od května nejméně do konce července, a to světle fialovými, někdy i bílými drobnými květy. Její mladé listy mají stříbrný nádech díky množství drobounkých chloupků, později jsou lysé a tmavě zelené. Původním domovem šalvěje je Středomoří Malé Asie, k nám se dostala pravděpodobně v 9. století, kdy se začala pěstovat v klášterních zahradách. Dnes můžete její pronikavou vůni cítit z mnoha zahrádek, ale dá se pěstovat i doma v květináči, pokud vám nevadí její silná pronikavá vůně. Sklízí se během celé vegetační sezóny a používají se její listy i kvetoucí vršky výhonků, to je obzvlášť vhodné, když chcete podpořit košatost rostliny. Šalvěj můžete po sklizení usušit nebo používat čerstvou, lze ji také zamrazit do ledových kostek, aby byla jako čerstvá k dispozici i během zimy.
Léčivé účinky
Šalvěj má významné protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Popíjení čaje ze šalvěje vám pomůže v boji proti nachlazení, chřipce, angíně a dalších onemocněních dýchacích cest, kloktání odvaru je skvělé na zklidnění zánětů v ústech a při krvácení dásní. Šalvěj má velmi pozitivní účinky na žaludek a střeva – snižuje plynatost, podporuje trávení a funkci žlučníku, působí proti průjmu, urychluje léčbu při střevních a žaludečních katarech nebo otravách jídlem, podporuje také chuť k jídlu a používá se kvůli tomu při stavech nechutenství. Pití šalvějového čaje je také receptem na zklidnění mysli i těla, pomůže při nervových vypětích a nespavosti, také ale tříbí mysl a podporuje soustředění a krátkodobou paměť. Výrazně omezuje zvýšenou tvorbu potu, obzvlášť je-li způsobena nervovým a hormonálním systémem jako při menopauze nebo v pubertě. Čistí také krev a podporuje vylučování hlenů. Je ale vhodná i k zevnímu použití jako prostředek ke zklidnění hnisajících ran, první pomoc při poštípání hmyzem nebo jako nálev k léčbě mykotických potíží. Používá se i jako součást čajů při léčbě rakoviny. Šalvěj je využívána také v kosmetice. Odvar z šalvěje použitý k oplachování umyté hlavy dokáže potlačit vznik lupů. Pleťové vody a další kosmetika s šalvějí je vhodná pro péči o problematickou pleť. Kloktání nálevu nebo žvýkání čerstvého listu vám pomůže zlepšit a osvěžit váš dech.
Dodá chuť i vůni
Mnoho pokrmů dokáže šalvěj v podobě koření příjemně oživit. Dříve se v kuchyni našich předků používala stejně často jako třeba majoránka a i dnes je často využívána, například jako součást koření na mletá masa, zvěřinu, hovězí pečeni, ryby nebo nádivky. Dají se z ní vyrobit také domácí ochucené oleje, octy nebo bylinková másla. Při vaření ovšem stačí jen malé množství, je opravdu velmi aromatická.
Pozor na předávkování
I když toto riziko není vysoké, mohlo by se vám stát, že se přece jen šalvějí předávkujete. Ne vždy totiž platí čím více, tím lépe. Šalvěj obsahuje silici s názvem thujon, která má na organizmus ve vyšších dávkách omamné účinky. Ty by mohly být provázeny také nevolností, zvracením, závratěmi a střídáním návalů horka a zimnice. Není ani vhodné ji užívat dlouhodobě, protože by to mohlo mít neblahý vliv na játra. Ale nebojte, při běžném pití čaje ze šalvěje se považuje za bezpečnou netoxickou dávku tři až šest šálků denně, takže tady předávkování jen tak nehrozí. U těhotných žen se doporučuje raději jen zevní použití a platí to i u těch kojících, protože šalvěj snižuje tvorbu mléka. Toho se dá naopak využít v případě, že chce žena s kojením přestat.
Naši předci moc dobře věděli, proč si mají některých rostlin považovat. Šalvěj lékařská mezi ně rozhodně patřila a měla by patřit i dnes. Ať už jako koření nebo léčivý prostředek, dokáže vám výrazně pomoci.