Zásadité potraviny – víte které to jsou

Dukanova dieta je klíčem ke správnému hubnutí 4

Zásadité potraviny mají pozitivní vliv při překyselení organizmu. A právě překyselení organizmu je dnes jednou z nejvážnějších civilizačních chorob. Naše tělo je závislé na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v našem organismu.

I když klasická medicína acidózu moc neuznává, je prokázáno, že po důkladném odkyselení těla se zdravotní problémy zmírní nebo dokonce zmizí. Tělo si kyselé látky vytváří. Během látkové výměny vznikají kyseliny, jako je močová, uhličitá, mléčná, octová a solná. Kyseliny nám škodí a některé nám dokážou rozleptat vnitřnosti. Pokud zůstanou v těle bez neutralizace, napáchají v těle velké škody.

Zelenina

Jak se zbavit kyselin

Aby mohlo tělo kyseliny neutralizovat a udržovat chemickou rovnováhu, musíme mu dodat dostatek zásaditých látek. Náš organismus si zásady vytvářet neumí a získává je jen z potravy. Poměr kyselin a zásad ve stravě má být 80 : 20. Pokud konzumujeme mnoho chemicky upravované stravy, polotovarů, náhražek, konzerv, instantních pokrmů plných éček, konzervantů a dochucovadel, jde o potraviny, které tělo překyselují a kvasí. Zásady, jako čerstvé ovoce a zeleniny jíme málo.

Kam to vede s kyselinami

Nevhodná strava vede k chronickému nedostatku vitamínů, minerálů, enzymů, stopových prvků a dalších živin. Tělo je trvale překyselené a pak vznikají nemoci, jako je artróza, infarkt, cukrovka, migréna, revma, alergie a vede ke vzniku rakoviny. Acidóza způsobuje i duševní potíže, ubírá energii, stresujeme se, jsme podráždění a máme deprese.

Jak je to s krví

Tělo udržuje v krvi hodnotu pH 7,35 až 7,4. V lékárně lze koupit lakmusové papírky. Pokud se hodnota výrazně sníží, můžeme i zemřít. Jakmile zásady v jídelníčku chybí, čerpá je z vlastních zásob, tedy z vaziva, cév a kostí. Pokud nadbytečné kyseliny tělo nedokáže přirozeně vyloučit, ukládá je do orgánů. Časem se projevují potíže. U každého z nás je to jiné místo v těle a vznikají jiné zdravotní problémy.

Mohlo by vás zajímat:  Jak na odkyselení organismu v 7 krocích

Zeleninový

Nejčastější příčiny překyselení

  • nevhodná strava
  • nedostatečná výživa
  • nesprávné stravovací návyky
  • nedostatečný a nepravidelný pitný režim
  • nedostatečné žvýkání
  • strach, úzkost, nervozita, zloba, stres
  • znečištěné životní prostředí
  • chemická léčiva
  • nedostatek pohybu
  • nedostatek kvalitního spánku
  • mělké dýchání

Nejčastější potíže

Kyseliny v kloubech způsobují bolestivé záněty, dnu, revma a artritidu. Jakmile zničí chrupavku, vzniká artróza. Přebytek kyselin ničí kolagenní vazivová vlákna, ta ochabují, stárnou a tvoří se vrásky nebo celulitida díky ukládání kyselin do podkožního tuku. Léky proti bolesti odstraní projev a ne příčinu nemoci a zatěžuje játra. Pálení žáhy je voláním žaludku po zásadách, ne po lécích.

smoothie

Důkladné odkyselení

Nejvíce zásadité potraviny, jako je syrové ovoce, zelenina a čerstvě vymačkané šťávy z nich, jsou základními zásadami. Pomáhá i speciální výživa v podobě výživových doplňků, jako je mladý ječmen a pšenice, chlorella, spirulina a aloe vera, které doplní minerální látky v těle. Při odkyselení je nutné omezit nebo zcela vyloučit maso, sýry, pečivo, mléko a cukr, ale i alkohol a cigarety. V průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté a neperlivé vody, zhluboka dýchat, žvýkat a dostatečně spát.

Zásadotvorné potraviny

  • ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, rajčata, květák, mrkev, celer, řepa
  • zeleninová nať, špenát, hlávkový salát, kapusta
  • zázvor, česnek, cibule
  • syrové brambory
  • citron, pomeranče, meloun, mango, hrušky, banány, jablka, maliny, meruňky
  • sušené fíky, hrozinky
  • jablečný ocet
  • houby
  • nepasterizované olivy
  • čistý lecitin
  • černá melasa
  • med
  • fazole
  • nepražené a nesolené ořechy
  • plzeňské pivo
  • zelený a bylinný čaj
  • mladý zelený ječmen a pšenice, chlorella a spirulina i aloe vera
Štítky: , , , , , , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení