Zázvor – poznejte jeho účinky a zázrační přínos

zázvor a jeho účinky

Zázvor se v tradiční medicíně používá zejména proti zvracení, nadýmání, při dráždivém kašli, nachlazení, rýmě, střevních infekcích, zánětech slinivky břišní a při problémech s varlaty u mužů. V čerstvých oddencích zázvoru se nachází až 300 % silic, zingiberelin, bisabolen aj. Palčivou chuť způsobují terpeny, gingeroly.

  • má vynikající baktericidní a fungicidní účinky)
  • antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • zvyšuje množství krvinek
  • snižuje cholesterol v krvi
  • působí preventivně proti ateroskleróze
  • působí při kardiovaskulárních chorobách
  • napomáhá při trávení, eliminuje žaludeční, cestovní a těhotenské nevolnosti
  • pomáhá při nachlazení, chřipce, rýmě a rozpouští hleny
  • zvyšuje produkci žluče
  • odbourává tuky
  • bojuje proti některým druhům rakovinných onemocnění, jako rakovina vaječníků
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • žvýkání zázvoru zklidňuje bolest zubů
  • působí jako afrodiziakum
  • je chutný a příjemně aromatický

zázvor

Zázvorový čaj na nachlazení

Zkuste zázvor proti viróze a nachlazení. Při prochladnutí je nejúčinnější klid na lůžku, dostatek tekutin a vitaminů. Jde o velmi účinnou rostlinu proti těmto neduhům. Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm, oloupeme ji a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle, můžeme i nadrobno pokrájet. Zázvor s vodou přivedeme k varu a pak jej vaříme asi 15 minut. Poté tento nálev scedíme. Štiplavou chuť zázvorového čaje zmírníme pomocí citronové šťávy a medu. Pijeme ještě teplé.

Někdo ale zázvor nevaří a stačí pak zázvor přesypat do litrové konvice či džbánku a zalít vařící vodou. Nechat 5 minut louhovat a pak přidat šťávu z poloviny citrónu či celý. Poté jej přes sítko scedíme do hrnečků a podle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med. Pro jednu osobu si můžete nechat louhovat i zázvor pouze v hrníčku.

Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda se připravuje tak, že asi 2 cm kousek zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Pak zázvor zalijeme vodou a necháme jej vylouhovat. Pak si vymačkáme šťávu z citronu. Vmícháme cukr podle chuti a přidáme do zázvorové vody. Vše dobře promícháme a nakonec tuto zázvorovou limonádu necháme pořádně vychladit. Zázvorovou limonádu podáváme k lahodné konzumaci s kostkami ledu a kolečky citronu.

Sirup ze zázvoru

Středně velký zázvor nejprve opereme, nastrouháme či nadrobno nakrájíme i se slupkou do kastrůlku. Pak přidáme litr a čtvrt vody se dvěma na tenko nakrájenými citrony a následně vše dáme vařit asi 10 minut. Po uvaření odstavíme a necháme ještě pořádně vylouhovat 24 hod. Druhý den scedíme a dáme znovu vařit i s 2 kg cukru, ale také můžete dát méně. Povaříme takto po dobu 5 min. Necháme vychladnout a z jednoho citronu vymačkáme šťávu a přidáme do sirupu, pak jej nalijeme do plastové láhve a uschováme v chladnu. Na zázvorový sirup recepty jsou někdy trošku odlišné.

Mladé a jemné oddenky jsou dále vhodné k proslazování nebo ke konzervování. Starší oddenky jsou pak o dost štiplavější, suší se nebo zmrazují.

zázvor

Pěstování zázvoru

Zázvor obecný neboli zingiber officinale je žlutě nebo růžovobíle kvetoucí rostlina s výškou až 1 metr. Známý je především díky jeho silnému a rozvětvenému žlutému či světle hnědému dužnatému oddenku. Je často nesprávně označován za kořen zázvoru. Oddenek má po jeho rozkrojení sytě žlutou barvu. Oddenky zázvoru jsou charakteristické příjemnou a silně pikantní citrónovou chutí a chuť zajišťuje zejména přítomnost esenciálních éterických olejů, zázvorové silice a štiplavě ostré látky zvané gingerol.

Rostlina se pěstuje především kvůli zmíněnému oddenku. Ke zdárnému růstu potřebuje zázvor dostatek vláhy a vysoké teploty bez velkých výkyvů. V podmínkách mírného klimatu na jaře sázejte připravené řízky z jeho oddenků s rašícími pupeny těsně pod povrch důkladně nakypřené půdy nejlépe do fóliovníku nebo do skleníku. Na podzim omezte zálivku a hnojení, zatažené oddenky vyberte a zpracujte. Půda k pěstování musí být bohatá, schopná zadržovat vlhkost, propustná a dobře zásobená potřebnými živinami. Velmi důležité je, aby půda byla opravdu připravená, měkká, kyprá a neobsahovala kameny, protože oddenky jsou ne ně velice citlivé a byly by znetvořené.

Zázvor se dá pěstovat i jako užitková pokojová rostlina. Větší květináč naplníme kvalitním substrátem a asi jeden centimetr pod povrch uložíme řízek zázvoru, aby očko směřovalo vzhůru. Zasypeme jej a květináč umístíme do světlé a teplé místnosti. Následně pak substrát udržujeme neustále vlhký. Oddenky nám takto velmi brzy vyraší. Rostlina zázvoru nesnáší přímé slunce, proto ji raději umístíme do stínu, jakmile se objeví její první výhonky. Zaléváme ji nejlépe denně na misku pouze vlažnou, odstátou vodou, nejlépe dešťovou. Pravidelně přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zázvor – poznejte jeho účinky a zázrační přínos
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení