Název Halloween vznikl pravděpodobně zkrácením původních názvů určených pro slavnost v předvečer svátku všech svatých. K nejznámějším patří All halloween, All Hallows’ Eve, All Hallows’ Evening či All Saints’ Day. Slaví se každoročně vždy poslední říjnový večer, tedy 31. října, v předvečer známého křesťanského svátku Všech svatých. Mezi dětmi si získává tento svátek stále větší oblibu, ale pro většinu z nás má ještě stále mnohem hlubší význam svátek Všech svatých neboli Dušičky či Památka zesnulých.
Obsah článku
O čem tento svátek je
Vznik a vývoj svátku není jednoznačný. Často se uvádí, že má své kořeny ve staré tradici dávných Keltů. Ti se loučili s létem a slavili tak příchod nového roku v tento den. Noc z říjnu na listopad nesla název Samhain podle keltského boha Samhaina. Ten byl podle víry starých Keltů pánem mrtvých.
V noci Samhain probíhaly velmi bujaré oslavy, všude tak hořely ohně, lidé navlékali masky a chránili se tak proti zlým duchům. Věřili, že duchové zemřelých mohou tuto noc napomáhat přátelům nebo škodit nepřátelům. Ohně pak měly duším zemřelých svítit na cestu do světa. Za úsvitu pak bůh mrtvých duše všech zemřelých odvedl zpět do říše duchů. Keltové brali svátek Halloween vesele a vůbec netruchlili. Chápali smrt jako zcela běžnou a přirozenou součást každého života.
Průběh oslav
Oslavy probíhají hlavně v rámci rodiny, přátel nebo místní komunitě. I děti si oblékají strašidelné kostýmy a chodí koledovat. Každý navštívený je těmito koledníky vyzván, aby jim dali sladkou odměnu. Pokud by koledníci nebyli obdarovaní, seslali by dům kletbu. Občas děti dávají zubní pastu na kliku nebo neškodně pomalují třeba auto před domem.
Halloween dýně i lucerny
Dalšími aktivitami spojenými se svátkem Halloween jsou výroba lucerniček z vydlabaných dýní, navštěvování strašidelných domů, přehlídky a party strašidelných masek, ale i poslouchání strašidelné hudby či sledování hororových filmů. Podle staré legendy totiž žil Hrozný Jack, který byl tak krutý a zlý, že ho nechtěli ani v pekle. Od těch dob musí Hrozný Jack chodit s vydlabanou dýní a hledat k sobě společníka.
Halloween recepty
Pavoučci
Ingredience
- 1 ks bageta
- 2 kávová lžička hořčice
- 100 g máslo
- 10 ks olivy černé
- 1 špetka pepř černý mletý
- 1 balení sardinky v oleji
- 1 špetka sůl
Postup přípravy receptu
Sardinky dáme do misky, přidáme k nim máslo, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně rozmixujeme. Rybičkovou pomazánkou pak potřeme na kolečka pokrájenou bagetu. Olivy rozkrájíme podélně na půl a část ještě znovu na menší obloučky. Ty nám budou tvořit tělo a pavoučí nožky. Nazdobíme povrch pomazaných baget a máme hotovo.
Čokoládový koláč s dýní
Ingredience
Na těsto:
- 70 g másla
- 1,5 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce pšeničné hladké mouky
- 1 balení pralinek
- 140 g kakaových sušenek BeBe
- 1 šlehačka
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 1 polévková lžíce čokoládového likéru
- 1,5 dl smetany 33 %
Na krém:
- 85 g hořké čokolády
- 3 polévková lžíce moučkového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 240 g dýňového pyré
- 1 polévková lžíce krémového likéru Baileys
- 1 polévková lžíce pšeničné hladké mouky
- 450 g smetanového sýru Almette
- 3 ks vajec
- 7 dl vody
Dýňové pyré:
- 2,5 kg dýně
Postup přípravy receptu
Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a se lžící medu. Přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs následně dobře promícháme. Rovnoměrně ji vtlačíme do kulaté formy o průměru 22 cm. Těsto dáme na střed formy, postupně, od středu jej rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se těsto lepí na prsty, namočíme si je v práškovém cukru. Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C po dobu 10 až 15 minut.
V míse si vyšleháme jemný, tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým i vanilkovým cukrem a přidáme 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém.
Rozlámanou čokoládu si dáme do misky, tu dáme na hrnec s vodou a nad parou ji rozpustíme. Jakmile bude čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému.
Na korpus si naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém pak postupně lžící naneseme na krém světlý. Pomocí vidličky čokoládový krém do světlého krému mírně zamícháme tak, aby nám vznikla mramorová mozaika. Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu pečeme asi 45 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme likérovou šlehačku tak, že vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme k ní lžíci prosátého moučkového cukru, lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme jej vychladnout. Pak jej ozdobíme šlehačkou a rumovými pralinkami.
Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme z ní semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech si vyložíme pečicím papírem. Půlky dýně položíme rozříznutou částí na papír a pečeme asi hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidličkou. Z vychladlé dýně vydlabeme dužinu, pokrájenou ji rozmixujeme na kaši a dáme do velkého síta. To zavěsíme na velkou mísu, aby se nedotýkalo dna. Dýňové pyré necháme v sítu přes noc v chladničce. Druhý den jej lze konzumovat a zbytek dáme do zavařovací sklenice.
Dýňové s chilli
Ingredience:
- 0,5 kávové lžičky chilli omáčky
- 700 g dýně
- 1 ks limetky
- 2 kávové lžičky limetkové šťávy
- 2 polévková lžíce másla
- 2 polévková lžíce slunečnicového oleje
Postup přípravy receptu:
Dýni rozkrojíme a vyloupneme z ní jadérka. Dužinu i jádra omyjeme. Dýni nakrájíme na tenké proužky a oloupeme. Ve woku si rozehřejeme máslo a olej, vmícháme limetkovou kůru i šťávu a chilli omáčku. Přidáme dýni i semínka a mícháme, dokud se vše pěkně neobalí v másle. Nastříháme si 4 čtverce alobalu, směs na 4 díly rozdělíme a zabalíme do alobalu. Balíčky grilujeme 25 minut, dokud není dýně měkká a ihned podáváme.
Koktejl Halloween
Ingredience:
- 2 plátky citronu
- 5 cl Fernet stocku
- 5 cl Slivovice
- 6 cl šťávy z růžových grepů
- 1 dl vodky
Postup přípravy receptu:
Připravíme si 2 vychlazené koktejlové sklenice. Do šejkru dáme 2 lžíce drceného ledu, vodku, fernet, slivovici, šťávu z grepů, uzavřeme šejkr a důkladně delší dobu protřepeme. Hotový koktej rozdělíme s ledem do sklenic a ozdobíme plátkem citronu.