Různé omáčky jsou neodmyslitelnou součástí grilování. U celé řady grilovaných pokrmů totiž pozvednou ještě více jejich chuť a chuťové vjemy. Omáčky mají nevyčerpatelné množství možností, jak velmi snadno obohatit a dochutit podávané grilované pokrmy. Podívejte se, která omáčka vám bude chutnat.
Obsah článku
- 1 1. Grilovací sojová omáčka s česnekem
- 2 2. Grilovací omáčka s hořčicí
- 3 3. Bílá grilovací omáčka
- 4 4. Tmavá grilovací omáčka
- 5 5. Grilovaní křenová omáčka
- 6 6. Grilovací omáčka s paprikou a česnekem
- 7 7. Grilovací okurková omáčka
- 8 8. Pikantní grilovací omáčka
- 9 9. Pepřová omáčka ke grilovaným steakům
- 10 10. Grilovací houbová omáčka
1. Grilovací sojová omáčka s česnekem
- tatarská omáčka,
- 1 až 2 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce kečupu
- 3 až 4 stroužky česneku
- pepř
Uvedené ingredience pečlivě smíchejte, česnek předem prolisujte. Omáčka je výborná ke grilování, k plátkům různých druhů masa, k restovaným játrům i karbanátkům.
2. Grilovací omáčka s hořčicí
- 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 až 2 lžíce sojové omáčky
- grilovací koření
- další koření dle chuti
- prolisovaný česnek
- v případě potřeby trocha vody
Do menší misky vložte všechny suroviny a metličkou je vyšlehejte. Omáčka se hodí ke všem druhům masa i rybám.
3. Bílá grilovací omáčka
- 1 šálek majonézy
- 1/2 šálku světlého octa
- 1 malá cibulka nasekaná najemno
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého mletého pepře
- 1/2 lžičky cukru
Do menší misky vložte všechny suroviny a metličkou vyšlehejte dohladka. V čistých uzavřených nádobách vydrží omáčka minimálně 4 dny. Nejlepší je ke grilované drůbeži nebo vepřovému masu.
4. Tmavá grilovací omáčka
- 175 ml jablečného džusu
- 150 ml kečupu
- 2 až 3 lžíce jablečného octa
- 2 až 3 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička worčestrové omáčky
- 1/2 lžičky čili
- 1 až 2 stroužky rozetřeného česneku
- čerstvý mletý pepř
Všechny ingredience smíchejte a pořádně prošlehejte metličkou a v malém kastrůlku je opatrně na mírném ohni krátce provařte.
5. Grilovaní křenová omáčka
- 200 g kysané smetany
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky worčestrové omáčky
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- pokud nemáte křen, dejte 1 lžičku wasabi
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 lžičky hrubozrnné soli
- čerstvý mletý pepř
Všechny přísady smíchejte v misce a uložte na 30 minut do chladu. Omáčka se hodí ke všem druhům masa včetně ryb a grilované zeleniny.
6. Grilovací omáčka s paprikou a česnekem
- 2 červené papriky
- 10 lžic kysané smetany
- 8 lžic majonézy
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 4 lžičky rozetřeného česneku
- 2 lžičky balsamikového octa
- 1/4 lžičky soli
Papriky ogrilujte nad přímým středním žárem asi 15 minut, dokud slupka nezčerná a průběžně je otáčejte. Hotové je dejte do misky a nechte vychladnout. Odstraňte tenkou slupku a semínka. Dužinu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte k ostatním surovinám. V chladu nechte odležet alespoň 20 minut. Omáčka se hodí ke všem druhům masa i zeleniny.
7. Grilovací okurková omáčka
- 1 zakysaná smetana
- 1 salátová okurka
- trochu olivového oleje
- čerstvý nebo sušený kopr
- sůl
- pepř
Do misky dejte smetanu, osolte, opepřete a přidejte kopr. Salátovou okurku nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte do misky. Suroviny promíchejte a nechte uležet v chladu 30 minut. Podávejte k masu, rybám i zelenině.
8. Pikantní grilovací omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 10 oliv
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 1 lžíce worčestrové omáčky
- 1 lžíce kečupu
- sekaná petrželová nať
- trocha vývaru
Na oleji krátce osmažte nakrájenou červenou cibuli s nasekaným česnekem, přidejte nasekané chilli papričky, pokrájené olivy, kečup, trošku vývaru, worčestr a sůl. Směs krátce povařte a přidejte nasekanou petrželku.
9. Pepřová omáčka ke grilovaným steakům
- větší sklenice nakládaného zeleného pepře
- 250 ml smetany ke šlehání
Do pánve vlijte sklenici nakládaného pepře a opatrně svařte. Zalijte smetanou, krátce provařte až do zhoustnutí. Podávejte především k hovězím steakům a grilovanému masu.
10. Grilovací houbová omáčka
- 1 bílá cibule
- 80 g másla
- 100 g hnědých žampionů
- 140 ml smetany ke šlehání
- sekaná petrželová nať
Rozehřejte máslo, vložte nakrájenu cibuli a žampiony, poduste a pak zalijte smetanou. Za stálého míchání krátce provařte. Dozdobte nasekanou petrželkou. Omáčka je výborná ke steakům, grilovanému masu i rybám.