10 úžasných omáček ke grilování, které musíte znát

omáčka
Zveřejněno: 5.8.2019

Různé omáčky jsou neodmyslitelnou součástí grilování. U celé řady grilovaných pokrmů totiž pozvednou ještě více jejich chuť a chuťové vjemy. Omáčky mají nevyčerpatelné množství možností, jak velmi snadno obohatit a dochutit podávané grilované pokrmy. Podívejte se, která omáčka vám bude chutnat.

1. Grilovací sojová omáčka s česnekem

  • tatarská omáčka,
  • 1 až 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • pepř

Uvedené ingredience pečlivě smíchejte, česnek předem prolisujte. Omáčka je výborná ke grilování, k plátkům různých druhů masa, k restovaným játrům i karbanátkům.

2. Grilovací omáčka s hořčicí

  • 1 až 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 až 2 lžíce sojové omáčky
  • grilovací koření
  • další koření dle chuti
  • prolisovaný česnek
  • v případě potřeby trocha vody

Do menší misky vložte všechny suroviny a metličkou je vyšlehejte. Omáčka se hodí ke všem druhům masa i rybám.

grilovací omáčka

3. Bílá grilovací omáčka

  • 1 šálek majonézy
  • 1/2 šálku světlého octa
  • 1 malá cibulka nasekaná najemno
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 1/2 lžičky cukru

Do menší misky vložte všechny suroviny a metličkou vyšlehejte dohladka. V čistých uzavřených nádobách vydrží omáčka minimálně 4 dny. Nejlepší je ke grilované drůbeži nebo vepřovému masu.

4. Tmavá grilovací omáčka

  • 175 ml jablečného džusu
  • 150 ml kečupu
  • 2 až 3 lžíce jablečného octa
  • 2 až 3 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička worčestrové omáčky
  • 1/2 lžičky čili
  • 1 až 2 stroužky rozetřeného česneku
  • čerstvý mletý pepř

Všechny ingredience smíchejte a pořádně prošlehejte metličkou a v malém kastrůlku je opatrně na mírném ohni krátce provařte.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší recept na pórkovou polévku

omáčka

5. Grilovaní křenová omáčka

  • 200 g kysané smetany
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky worčestrové omáčky
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • pokud nemáte křen, dejte 1 lžičku wasabi
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • čerstvý mletý pepř

Všechny přísady smíchejte v misce a uložte na 30 minut do chladu. Omáčka se hodí ke všem druhům masa včetně ryb a grilované zeleniny.

6. Grilovací omáčka s paprikou a česnekem

  • 2 červené papriky
  • 10 lžic kysané smetany
  • 8 lžic majonézy
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 4 lžičky rozetřeného česneku
  • 2 lžičky balsamikového octa
  • 1/4 lžičky soli

Papriky ogrilujte nad přímým středním žárem asi 15 minut, dokud slupka nezčerná a průběžně je otáčejte. Hotové je dejte do misky a nechte vychladnout. Odstraňte tenkou slupku a semínka. Dužinu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte k ostatním surovinám. V chladu nechte odležet alespoň 20 minut. Omáčka se hodí ke všem druhům masa i zeleniny.

7. Grilovací okurková omáčka

  • 1 zakysaná smetana
  • 1 salátová okurka
  • trochu olivového oleje
  • čerstvý nebo sušený kopr
  • sůl
  • pepř

Do misky dejte smetanu, osolte, opepřete a přidejte kopr. Salátovou okurku nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte do misky. Suroviny promíchejte a nechte uležet v chladu 30 minut. Podávejte k masu, rybám i zelenině.

omáčka

8. Pikantní grilovací omáčka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 10 oliv
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžíce worčestrové omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • sekaná petrželová nať
  • trocha vývaru

Na oleji krátce osmažte nakrájenou červenou cibuli s nasekaným česnekem, přidejte nasekané chilli papričky, pokrájené olivy, kečup, trošku vývaru, worčestr a sůl. Směs krátce povařte a přidejte nasekanou petrželku.

9. Pepřová omáčka ke grilovaným steakům

  • větší sklenice nakládaného zeleného pepře
  • 250 ml smetany ke šlehání

Do pánve vlijte sklenici nakládaného pepře a opatrně svařte. Zalijte smetanou, krátce provařte až do zhoustnutí. Podávejte především k hovězím steakům a grilovanému masu.

Mohlo by vás zajímat:  Mléčný kefír jako přírodní probiotikum – jaké jsou jeho alternativy?

10. Grilovací houbová omáčka

  • 1 bílá cibule
  • 80 g másla
  • 100 g hnědých žampionů
  • 140 ml smetany ke šlehání
  • sekaná petrželová nať

Rozehřejte máslo, vložte nakrájenu cibuli a žampiony, poduste a pak zalijte smetanou. Za stálého míchání krátce provařte. Dozdobte nasekanou petrželkou. Omáčka je výborná ke steakům, grilovanému masu i rybám.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení