Mnoho národů považuje bazalku za posvátnou bylinu, je pro ně symbolem lásky i průvodcem zemřelého na druhý břeh. Dodnes je nepostradatelným a chutným kořením, má i léčivou moc.
Obsah článku
Její tajemství
V pokrmech ji nelze ničím nahradit, bazalka má výraznou a podmanivou vůni i chuť. Použití bazalky je všestranné. Má vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, silic i tříslovin. Příznivě působí na trávící pochody v těle. Stimulují tvorbu žluče, funkci žaludku a celý metabolismus. Proto se dává zejména do těžkých nebo tučných jídel. Nápomocná je při plynatosti, žaludečních a střevních potížích i katarech.
Díky svým účinkům se často využívána i ve formě čaje, který má uklidňující a desinfekční účinek na žaludek a trávicí systém. Podává se při kolikách a žaludečních nevolnostech. Také podporuje chuť k jídlu. V omezeném množství stimuluje i tvorbu mateřského mléka.
Bazalka se používá i jako mírné antidepresivum, ulevuje od úzkosti, při nervovém vypětí a bolestech hlavy. Usnadňuje odkašlávání, působí jako antiseptikum a lze ji využít jako doplněk léčby chřipky či nachlazení. Také čistí močové cesty. Kloktáním nálevu bazalky ulevíte dásním, odstraníte afty i bolest v krku. Pomáhá při zánětech ústní dutiny.
Pěstování bazalky
Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem a na balkoně v truhlíku. Na okně slouží i jako repelent proti hmyzu. Pokud se rozhodnete si bazalku jen pěstovat nebo předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, bazalkové semínko vysévejte už březnu, nejpozději začátkem dubna.
Ven na záhon vysazujeme během května po přízemních mrazících. Má ráda slunné prostředí, nemá naopak ráda zimu a vítr. Při přesazování bazalky z květináče dáváme pozor, abychom nepoškodili kořínky. Pokud ji vysadíte vedle rajčat a okurek, chráníte je před padlím.
Zajistěte dostatečnou zálivku, kdy nesmí vyschnout, ale škodí jí nadbytečná zálivka. Nekropte listy a nenechávejte ji na přímém dešti, jinak se budou tvořit na listech černé skvrny. Zalévejte ke kořenům ráno a večer. Je náročná na živiny, proto ji přihnojujte hnojivem s dostatkem vápníku. Pokud je dlouho ve vlhkém prostředí, trpí plísněmi.
Kam přidat bazalku
- v salátech
- v polévkách
- v omáčkách
- na mase
- na pizze a těstovinách
- chuťově dokonale ladí s česnekem
Bazalkové pesto
- 50 g listů bazalky
- 1 stroužek rozdrceného česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 25 g parmazánu
- sůl
- 1 lžíce piniových oříšků, které lze nahradit i vlašskými ořechy
Do mixéru dáme omyté listy bazalky, olej, česnek, trochu soli a oříšky. Následně mixujeme až vznikne jemné pyré. Pak směs dáme do misky, kde ji smícháme se strouhaným parmazánem. Jakmile je pesto hotové, plníme jej do uzavíratelných sklenic. V lednici vydrží velmi dlouho, pokud nenabíráte pesto lžičkou potřísněnou jinými potravinami, na to je náchylné a pak se kazí. Podává se hlavně k těstovinám.
Recepty – Bazalkové tiramisu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 4 lžíce hnědého cukru + trocha na macerování
- 550 ml 33% smetany ke šlehání
- 200 g cukrářských piškotů
- 200 g jahod
- 1 ks stonku rebarbory
- 250 g mascarpone
- 300 ml silné kávy
- 75 ml mandlového likéru
- víno na macerování
- čokoláda na ozdobení
Nakrájenou rebarboru si naložíme do cukru s vínem. Bazalku si s cukrem a trochou smetany rozmixujeme. Zbylou smetanu vyšleháme do tuha, následně do ní vmícháme bazalku a po částech jemně všleháme i mascarpone. Kávu si smícháme s likérem a máčíme v ní piškoty, kterými vyložíme dno misek či pohárků. Na piškoty navrstvíme polovinu krému, dáme další vrstvu piškotů a nakonec dáme zbytek krému. Ozdobíme jahodami, změklou rebarborou a hoblinkami čokolády. Následně necháme alespoň 2 hodiny chladit v lednici.