Česneková polévka může vypadat stokrát jinak. My jsme pro vás vybrali takovou, která vás zasytí a určitě vám bude chutnat. Navíc si výrazně posílíte imunitu.
Česnek kuchyňský neboli Allium sativum nám pomáhá se správným trávením, posiluje tělo, likviduje viry a bakterie i jiné neduhy, zlepšuje náš imunitní systém a obsahuje důležité vitamíny.
- antiseptické účinky
- přírodní antibiotikum
- zlepšuje obranyschopnost těla
- posiluje imunitní systém
- snižuje krevní tlak
- snižuje škodlivý cholesterol v krvi
- zlepšuje funkci srdce
- pročišťuje cévy
- podporuje trávení
- působí proti nadýmání
- ničí viry, bakterie a parazity ve střevech
- při rýmě, kašli, nachlazení a chřipce
Použití česneku
Česnek se používá ve všech vyhlášených kuchyních, u nás ve Francii, Itálii až po Čínu. Používá se především jako přírodní antibiotikum a antiseptikum, pro lepší trávení, jako prevence a pro zlepšení imunity organismu. Často se podává v kombinaci s petrželí, pro normalizaci krevního tlaku a zlepšení trávení. Tinktura z česneku je výborná jako kúra pro zlepšení imunitního systému. Společně s medem se česnek používá i při nachlazení a chřipce.
Česnek obsahuje důležité látky, jako jsou vitamíny A, B, C, i minerály, jako je selen, vápník a jód. Nechybí v něm ani potřebné flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny či lektiny.
Česneková polévka našich babiček
Suroviny:
- 1 litr vývaru nebo hovězí bujon
- 2 brambory
- 1 malá cibule
- 5 stroužků česneku – podle chuti
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- majoránka
- 20 g anglické slaniny
- chleba
- sádlo
Na kostičky nakrájený chleba opečte ke sváteční česnečce. Můžete jej dát i na minutku do fritovacího hrnce. Kostičky budou perfektně křupavé.
Nejprve si uvařte vývar nebo si dejte vařit litr vody a přidáme 2 kostky hovězího bujonu. Můžete použít i koncentrovaný bujón ve vaničce. Nakrájejte do něj 2 brambory na malé kostičky. Mezitím usmažíme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a s ní nadrobno nakrájenou malou cibulku. Vývar necháme asi 10 min provařit, aby brambory změkly, přidáme trochu pepře a osmahnutou anglickou slaninu s cibulkou.
Pak si rozklepneme do hrníčku vejce a rozkvedláme vidličkou. Za stálého míchání jej vlijeme do hrnce. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, alespoň 3 až 5 stroužků, ale klidně i více, ať pořádně posílíte tělo. Nechte jen krátce projít varem, ať nezlikvidujete vitamíny, nebo už vůbec nevařte. Nakonec přidejte hrstku majoránky, kterou rozdrtíte v dlaních. Pokud bude domácí a usušená, bude nádherně vonět a společně s česnekem vám protáhne dutiny.