Jak na česnekovou polévku

česnečka
Zveřejněno: 20.2.2020 , datum poslední aktualizace: 2.8.2021

Česneková polévka může vypadat stokrát jinak. My jsme pro vás vybrali takovou, která vás zasytí a určitě vám bude chutnat. Navíc si výrazně posílíte imunitu.

Česnek kuchyňský neboli Allium sativum nám pomáhá se správným trávením, posiluje tělo, likviduje viry a bakterie i jiné neduhy, zlepšuje náš imunitní systém a obsahuje důležité vitamíny.

česnek

  • antiseptické účinky
  • přírodní antibiotikum
  • zlepšuje obranyschopnost těla
  • posiluje imunitní systém
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje škodlivý cholesterol v krvi
  • zlepšuje funkci srdce
  • pročišťuje cévy
  • podporuje trávení
  • působí proti nadýmání
  • ničí viry, bakterie a parazity ve střevech
  • při rýmě, kašli, nachlazení a chřipce

česnek

Použití česneku

Česnek se používá ve všech vyhlášených kuchyních, u nás ve Francii, Itálii až po Čínu. Používá se především jako přírodní antibiotikum a antiseptikum, pro lepší trávení, jako prevence a pro zlepšení imunity organismu. Často se podává v kombinaci s petrželí, pro normalizaci krevního tlaku a zlepšení trávení. Tinktura z česneku je výborná jako kúra pro zlepšení imunitního systému. Společně s medem se česnek používá i při nachlazení a chřipce.

Česnek obsahuje důležité látky, jako jsou vitamíny A, B, C, i minerály, jako je selen, vápník a jód. Nechybí v něm ani potřebné flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny či lektiny.

česnečka

Česneková polévka našich babiček

Suroviny:

  • 1 litr vývaru nebo hovězí bujon
  • 2 brambory
  • 1 malá cibule
  • 5 stroužků česneku – podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • majoránka
  • 20 g anglické slaniny
  • chleba
  • sádlo

Na kostičky nakrájený chleba opečte ke sváteční česnečce. Můžete jej dát i na minutku do fritovacího hrnce. Kostičky budou perfektně křupavé.

Nejprve si uvařte vývar nebo si dejte vařit litr vody a přidáme 2 kostky hovězího bujonu. Můžete použít i koncentrovaný bujón ve vaničce. Nakrájejte do něj 2 brambory na malé kostičky. Mezitím usmažíme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a s ní nadrobno nakrájenou malou cibulku. Vývar necháme asi 10 min provařit, aby brambory změkly, přidáme trochu pepře a osmahnutou anglickou slaninu s cibulkou.

Mohlo by vás zajímat:  7 receptů na lehké zdravé snídaně, které si připravíte doma

Pak si rozklepneme do hrníčku vejce a rozkvedláme vidličkou. Za stálého míchání jej vlijeme do hrnce. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, alespoň 3 až 5 stroužků, ale klidně i více, ať pořádně posílíte tělo. Nechte jen krátce projít varem, ať nezlikvidujete vitamíny, nebo už vůbec nevařte. Nakonec přidejte hrstku majoránky, kterou rozdrtíte v dlaních. Pokud bude domácí a usušená, bude nádherně vonět a společně s česnekem vám protáhne dutiny.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení