Ať už pracujete z kanceláře nebo z domova, v průběhu dne na vás obvykle čeká obědová pauza, během které si dáte něco k snědku. Tentokrát ale odolejte fast foodu a raději vyzkoušejte přípravu chutného fitness oběda, který vám pomůže snadno udržet těžce vydřenou fyzičku. Případně může jít o způsob, jak konečně začít s vytouženým hubnutím.
O obědu se sice neříká, že je jako snídaně nejdůležitějším jídlem dne, i tak se ho ale nevyplatí podceňovat. Když si dáte svíčkovou s pěti, dá se očekávat, že budete v práci či při studiu usínat. Absence oběda zase může zhoršit vaši výkonnost a může spouštět pozdější vlčí hlad, v jehož průběhu sníte vše, co vám přijde pod ruku. Dobře vám však neudělá ani fast food.
Rychlý oběd, který si připravíte doma, však může být chutný, rychlý a dietní, takže se nebudete muset bát hodin strávených v kuchyni přípravou, přibírání ani špatného gastronomického zážitku.
Obsah článku
Kuřecí kuličky s česnekem
Na kuřecí kuličky s česnekem budete potřebovat: 450 g mletého kuřecího masa, 1 vejce, ½ hrnku panko strouhanky, 2 lžíce čerstvě nakrájené petrželky, 2 zelené cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 a ½ lžíce olivového oleje, 2 hrnky vařené quinoy, 1 brokolici, 1 citron
Mleté kuřecí maso dejte do misky a rozklepněte do něj vajíčko. Pak k nim přidejte panko strouhanku, nakrájenou petrželku, cibuli, lisovaný česnek, sůl a pepř. Všechno pořádně zamíchejte a udělejte 12 podobně velkých masových koulí, které budete smažit na olivovém oleji ze všech stran. (Cca 2-3 minuty z každé.) Poté připravte quinou podle návodu na obalu a uvařte brokolici v páře. Nakonec rozdělte jednotlivé porce do krabiček, ozdobte zelenou cibulkou a přidejte odřezek z citronu.
Tip: Nejlepší recepty, jak se dá uvařit červená řepa
Středomořský kuskus
Na středomořský kuskus budete potřebovat: 1 a ½ hrnku vařené cizrny, 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky kmínu, ½ lžičky soli, 1 hrnek kuskusu, ¾ lžičky soli, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce čerstvě nakrájené petrželky, 1 okurku, pár rajčat, 8 hrnků míchaného salátu, tahini
Začněte tím, že si připravíte cizrnu, kterou uvaříte podle návodu. (Je důležité si ji ale namočit den předem.) Poté ji propláchněte a smíchejte ji s olivovým olejem, solí a kmínem. Dále připravte kuskus, který taktéž uvaříte podle návodu na obalu. Jakmile je hotový, přidejte k němu olivový olej a další ¾ lžičky soli a petrželku. Nakonec nakrájejte ostatní zeleninu, všechny ingredience smíchejte a přidejte pastu tahini.
Přečtěte si: Nejlepší recepty z dýně
Těstoviny z jednoho hrnce
Na těstoviny z jednoho hrnce budete potřebovat: 450 g těstovin linguine, 400 g rajčat z plechovky, 3 stroužky česneku, 2 větší listy bazalky, ½ lžičky chilli vloček, ½ lžičky sušeného oregana, 1 lžíci čerstvě nakrájené pažitky, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2 a ½ hrnku vody, ½ hrnku sýru feta, sůl a pepř
Ve velkém hrnci spolu smíchejte těstoviny, rajčata i se šťávou, česnek, nakrájenou bazalku, chilli vločky, sušené oregano, čerstvou pažitku, olivový olej, vývar a vodu a vše začněte společně vařit. Jakmile budou těstoviny al dente, vše je hotové a můžete těstoviny dochutit solí, pepřem a sýrem feta.
Tip: Jak se vaří nejlepší pórková polévka?
Nejlepší hnědá čočka
Na nejlepší hnědou čočku budete potřebovat: 4 hrnky zeleninového vývaru, 1 a ½ hrnku hnědé čočky, 1 a ½ lžičky cibulového prášku, 1 a ½ lžičky papriky, 1 lžičku oregana, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky černého pepře, ¾ lžičky soli, pita chléb, bílý jogurt, koriandr, nakrájená rajčata
Všechny ingredience (až na pita chléb, jogurt a rajčata) dejte do většího kastrolu (nezapomeňte čočku den předem namočit do vody). Poté počkejte, až se začne obsah hrnce vařit a počkejte cca 25 minut, dokud čočka úplně nezměkne. V případě potřeby ještě dochuťte špetkou soli. Podávejte s pita chlebem, lžící jogurtu a rajčaty.
Tofu se zeleninou
Na tofu se zeleninou budete potřebovat: 2+2 lžíce olivového oleje (rozdělené), 450 g firm tofu, 2 stroužky česneku, 1 červenou papriku, 1 červenou cibuli, 5 hrnků nakrájené brokolice, rýži, jarní cibulku a sezamová semínka; Na omáčku: 1 lžíci olivového oleje, ¼ hrnku sojové omáčky, ½ lžíce javorového sirupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky omáčky z chilli a česneku, 1 lžičku čerstvého zázvoru
Rozpalte na pánvičce olej a orestujte na něm nakrájené tofu, které nezapomeňte pravidelně míchat. Jakmile získá ze všech stran zlatou barvu, dejte ho bokem na talíř. Zatímco se připravuje tofu, smíchejte v misce všechny ingredience na omáčku. Do stejné pánve dejte další dvě lžíce oleje, přidejte česnek a cibuli a společně restujte. Přidejte brokolici a nakrájenou papriku. Tofu servírujte smíchané se zeleninou, rýží a připravenou omáčkou, ozdobené sezamovými semínky a extra zelenou cibulkou.