Jablečný štrúdl 3x jinak

strudel-3700361_960_720

Nevlídné počasí si vyloženě říká o nějaké zpestření. Třeba ve formě lahodného jablečného štrúdlu, který zaručeně provoní celý dům. Pojďte se společně s námi mrknout na to, odkud jablečný štrúdl pochází a na tři nejzajímavější recepty, díky kterým se po něm jenom zapráší. 

Jablečný štrúdl je známá klasika, kterou nepohrdne nikdo z nás. Zatímco jedni štrúdl milují pro jeho ovocnou, ale zároveň jemnou chuť, jiní se k jeho přípravě uchylují jen v případě velkého přebytku jablek.

photo-1560806887-1e4cd0b6cbd6

Ať už je váš postoj k tomuto dezertu jakýkoliv, pravdou je, že štrúdl má za sebou velmi dlouhou cestu, která ho vystřelila na přední příčky gastronomických hitparád. Právě proto by byla velká škoda se na fenomén jablečného štrúdlu nezaměřit trochu blíž. Kdo ví? Třeba právě to bude důvod, proč dáte jeho přípravě alespoň malou šanci.

Historie jablečného štrúdlu

Jablečný štrúdl máme spojený s českou kuchyní. Ve skutečnosti jsme ale recept na něj převzali od našich jižních sousedů. Originálně pochází z oblasti severní Itálie a Rakouska.

Úplně poprvé se o štrúdlu hovoří na konci 17. století. Alespoň podle nejstaršího ručně psaného receptu, který je dnes uložený v knihovně vídeňské radnice. V tu dobu se jednalo spíš o lokální záležitost, která se rozšířila asi o sto let později s nástupem Rakouska-Uherska.

photo-1548713740-d0c1e5705524

Zhruba v tom čase začal jablečný štrúdl putovat Evropou. A protože fantazii se meze nekladou, jeho tradiční verze se začala dále modifikovat. Nejen, že se jeho chuť a způsob přípravy liší podle země strávníků, ale začal se připravovat i na slano. (Případně se plní dalšími ingrediencemi, jako je tvaroh, nebo mák.)

Mohlo by vás zajímat:  Dia neznamená dietní

Jablečný štrúdl na tři způsoby

Samotné recepty na jablečný štrúdl se od sebe nijak výrazně neliší. I přesto je můžete mírně pozměnit, tak, aby splňovaly vaše představy. (Např. v případě, že někdo jí/nejí rozinky atd.)

Vídeňský jablečný štrúdl

Budete potřebovat: 

Na těsto 

  • 80 ml vlažné vody
  • 1 + ½ lžíce oleje
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • 1/8 lžičky soli
  • 145 g chlebové mouky (lze nahradit i jinou)
  • ½ lžičky oleje na pomazání
  • Trochu mouky na poprášení

Na náplň 

  • 40 g másla
  • 80 g strouhanky
  • 65 g cukru krystal
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • 900 g jablek
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Úplně nejdřív začněte připravovat těsto. To uděláte tak, že si vezmete dostatečně velkou mísu, do které nalijete vodu, olej, citronovou šťávu, a nakonec přidáte i sůl. Do této směsi začněte pomalu přisypávat mouku, tak, aby byly všechny ingredience dostatečně dobře spojené. Pro začátek použijte vařečku, později zapojte do tvarování těsta i ruce. Aby bylo vše, jak má být, počítejte s cca 10minutovým hnětením. (Že je těsto hotové poznáte tak, že nebude lepit na rukách. Pokud toho nejde docílit, přidejte trochu mouky.) V konečné fázi těstem bouchněte o pracovní desku a vytvarujte ho do kompaktní koule. Nakonec ho uložte do misky, potřete ho trochou oleje, zakryjte ho a nechte ho 1 hodinu stát.

Mezi tím rozpusťte máslo a přidejte k němu strouhanku. Jakmile bude strouhanka hezky hnědá, sejměte ji z plamene a po vychladnutí do ní nasypte cukr a skořici. Poté naložte rozinky na 10 minut do rumu a připravte si jablka. (Lze je nakrájet na menší kousky, nebo rovnou nastrouhat.) Aby nezhnědla zakápněte je trochou citronové šťávy. Rozinky a jablka pak zamíchejte do připravené strouhanky.

Mohlo by vás zajímat:  3+1 recepty na salát z červené řepy

Jakmile bude těsto hotové, rozválejte ho na pomoučněné desce do velkého a tenkého plátu. Nevzhledné a nepravidelné okraje začistěte nožem. Těsto pomažte rozpuštěným máslem a rozložte do něj náplň. Když bude štrúdl zarolovaný, pomažte ho olejem/máslem, vložte ho do trouby rozpálené na 190 °C a pečte po dobu 30-45 minut. Po vychladnutí ho servírujte s cukrem a vyšlehanou šlehačkou.

photo-1561668038-2742fcef75d7

Italský jablečný štrúdl

Budete potřebovat: 

Na těsto 

  • 150 g polohrubé mouky
  • Špetku soli
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje, nebo rozpuštěného másla
  • Vodu (podle potřeby)

Na náplň 

  • 750 g jablek
  • 75 g cukru krystal
  • Hrst rozinek naložených v rumu
  • Hrst piniových oříšků
  • 2 lžíce skořice
  • 75 g strouhanky
  • Kousek másla

Začněte tím, že nasypete do mísy všechny suché ingredience na těsto. Ty pořádně zamíchejte a přidejte do nich vejce, olej a trochu vody (abyste byli schopní udělat kompaktní kouli těsta). Těsto poté zabalte do uzavíratelné nádoby, kterou opatřete dodatečně utěrkou. (Aby bylo v teple.)

Mezi tím nakrájejte (nebo nastrouhejte) jablka. K nim přidejte cukr, skořici, vymačkané rozinky a piniové oříšky. Poté orestujte strouhanku na rozpuštěném másle. Nakonec vyjměte těsto z boxu a rozválejte ho na pomoučněné ploše. (Kraje můžete opět začistit nožem.) Do středu těsta naneste opraženou strouhanku a na ni dejte jablkovou náplň. Zarolovaný štrúdl dejte na plech, potřete ho olejem/mlékem/vajíčkem (podle preferencí) a dejte ho péct do trouby rozpálené na 200 °C po dobu 30-45 minut.

strudel-apple-strudel-apple-fruit-162774

Maďarský jablečný štrúdl

Budete potřebovat: 

Na těsto 

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 lžičku octa
  • ¼ lžičky soli
  • 2 velké žloutky
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • ½ hrnku teplé vody
  • ½ hrnku strouhanky

Na náplň 

  • 10 velkých jablek
  • 2 hrnky cukru
  • ½ lžičky soli
  • 225 g rozpuštěného másla
  • Citronovou šťávu
  • 1 lžičku skořice
Mohlo by vás zajímat:  Recept na tatarák z červené řepy

Vezměte velkou mísu a do ní dejte mouku, smetanu, ocet, sůl, žloutky, prášek do pečiva, máslo a vodu a vytvarujte hladké těsto. Aby byly všechny ingredience dokonale spojené, hněťte ho po dobu půl hodiny. (Ideální je, pokud máte robota, ale můžete to udělat i ručně.) Poté těsto zakryjte a nechtě ho odpočívat zhruba 1 hodinu.

Mezi tím si připravte oloupaná jablka (nakrájením, nebo strouháním). K nim přidejte cukr, sůl, skořici, všechno rozpuštěné máslo a kapku citronové šťávy. Pokud chcete, v této fázi můžete do směsi přidat i rozinky, nebo vlašské ořechy.

Jakmile je těsto hotové, rozválejte ho na pomoučněném povrchu a posypte ho strouhankou. Na ni dejte jablečnou směs a štrúdl zaviňte. (Můžete ale i nakrájet okraje těsta na pásky, které poté zapletete podle vlastní fantazie a potřeby.) Štrúdl pomažte olejem/mlékem/vajíčkem a pečte ho půl hodiny při teplotě 190 °C.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na jablečný štrúdl? Napište nám ho do komentářů. 

Štítky: , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jablečný štrúdl 3x jinak
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení