Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct

photo-1464454709131-ffd692591ee5

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jejich lákavě červená barva a sladkokyselá chuť si získala celou řadu příznivců napříč generacemi. A protože se sezóna jahod nezadržitelně blíží, je dobré si povědět něco o tom, co všechno nám mohou nabídnout. 

Jahody milují malí i dospělí. Jsou osvěžující, chutné a dají se jíst na tisíc různých způsobů. Výrobci si toho samozřejmě všimli. Takže nám je pravidelně servírují v dortech, zmrzlinách i jogurtech. Naprostou klasikou je mlsání jahodové marmelády přímo ze sklenice, nebo na krajíci právě upečeného chleba. Jahody však rádi mlsáme i samotné.

photo-1511996571461-5ea529c6d9d7

Patrně nikoho nepřekvapí, že krom toho, že jsou jahody chutné, představují porci vitamínů, které jsou doslova vzpruhou pro naše zdraví.

Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč jsou jahody tak úžasné. Na konci si také ukážeme pár nejoblíbenějších receptů. 

Dostupnost jahod v průběhu roku

Jahody se začínají objevovat na přelomu jarních a letních měsíců. Není se čemu divit. Je to právě sluníčko, které jim dodává jejich atraktivní červenou barvu a sladkost. Jde je ale zakoupit i v zimě. Buď čerstvé z dovozu, nebo zmražené, které vydrží ještě několik dalších měsíců.

V přírodě je objevíte v lese a na mezích. Tyto jahody jsou mnohem menší než ty klasické. Jsou však o trochu sladší a jejich hledání vás bude rozhodně víc bavit. Pokud nevíte, kde si jahody nasbírat, uděláte nejlíp, když vyjedete z města. V posledních letech se vyrojilo hned několik jahodových plantáží. Stačí, když si přinesete košík (někde vám ho i půjčí) a jahody si nasbíráte svépomocí. Cena za vámi nasbírané jahody se pak odvíjí od jejich váhy.

Mohlo by vás zajímat:  3 osvědčené recepty s kurkumou

Účinky jahod na zdraví

Asi nikoho nepřekvapí, že jahody obsahují celou řadu tělu prospěšných látek a živin.

Mezi nimi jsou: 

  • Vitamín C
  • Draslík
  • Vláknina
  • Železo
  • Vápník
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Vitamín A
  • Vitamín B6
  • Antioxidanty

A mnoho dalších.

photo-1467825487722-2a7c4cd62e75

Krom jiného, jahody mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Proto se hodí jako zpestření redukčních diet.

Mezi jejich účinky na zdraví patří:

  • Prevence nemocí srdce (např. infarkt)
  • Zlepšují průchodnost cév
  • Snižují krevní tlak
  • Snižují riziko vzniku krevních sraženin
  • Bojují proti volným radikálům
  • Zlepšují trávení
  • Zvyšují hydrataci organismu
  • Mají příznivý vliv na hladinu krevního cukru

Alergická reakce na jahody

I když jsou jahody po všech stránkách zdravé, může se vyskytnout situace, kdy jejich konzumace vyvolá alergii. Ta se objevuje převážně u dětí. Důvodem, proč tělo dítěte na jahody reaguje je především v tom, že jahody jsou považovány za velmi aromatické. Někteří vědci se domnívají, že hlavní příčinou alergie je jeden z proteinů, který je v jahodách obsažen.

photo-1487795924438-a3cb4b7a5556

Poměrně často se stává, že ačkoliv měla osoba zkušenost s alergickou reakcí na jahody, v pozdějších letech jí konzumace jahod žádný problém nedělá.

Alergie na jahody se nejčastěji projevuje: 

  • Svěděním
  • Kašlem
  • Kýcháním
  • Zvracením
  • Průjmem
  • Nevolností
  • Stažením hrdla

V případě, že se postiženému zrychlí tep, oteče mu jazyk či omdlí, neprodleně vyhledejte lékaře. Při těchto příznacích se může jednat o závažnější formu alergie, jejíž zanedbání může být dokonce i smrtelné. Pokud se jedná o běžnou alergickou reakci, měla by ustat po podání léku na alergii.

Jestli se u vás či někoho z rodiny vyskytl tento typ alergie a máte strach, že by se mohla situace opakovat, vyhledejte praktického lékaře. Ten s vámi tento stav zkonzultuje a případně vás vyšle na alergologii.

Mohlo by vás zajímat:  Slavné avokádo a jeho pravé kouzlo

Nejlepší recepty z jahod

Nyní se dostáváme ke zlatému hřebu našeho programu. Podíváme se na ty nejlepší a nezajímavější recepty z čerstvých jahod.

Lahodný jahodový koláč

Jste milovníky jahod a sladkostí? V tom případě vyzkoušejte tento bezkonkurenční jahodový koláč. Jeho příprava zabere jen chvilku, ale oblizovat se po něm budete ještě několik dní.

Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 2 čajové lžičky cukru, ½ lžičky soli, 2/3 šálku tuku, 1 polévkovou lžíci vinegaru, 4-5 lžic mléka; Na náplň: 1 balení krémového sýra, ¾ šálku cukru, 2 lžičky citronové kůry, ½ lžičky citronové šťávy; 6 šálků jahod, ¾ hrnku cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 šálek vody, 1 balíček želatiny, 1 čajovou lžičku másla, špetku soli

Postup: 

Vezměte mísu a do ní nasypejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Vše spojte spolu s tukem. Do drobivé hmoty nalijte mléko a vinegar a vytvarujte kompaktní hmotu. Tu uložte do lednice, ideálně přes noc.

Druhý den nasypte trochu mouky na plochu a vyválejte těsto tak, aby z něj vznikl co nejsouměrnější kruh. Poté ho vložte do vymazané formy na koláč tak, aby z těsta vznikla miska. (Čili, aby se okraje těsta zvedaly vzhůru.) Do prohlubně umístěte syrové fazole a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C po dobu 25 minut. Poté fazole vyndejte a pečte ještě asi 5 minut.

Mezi tím si v misce vyšlehejte krémový sýr, cukr, citronovou kůru a šťávu. Jakmile bude korpus trochu vychladlý, do středu naneste krém a vše uložte do lednice. Ještě předtím ale na krém položte jahody. Cukr, škrob, vodu a sůl společně svařte. Nakonec přidejte želatinu a kousek másla. Jakmile to půjde, celou směsí přelijte jahody v prohlubni koláče a nechte vychladnout. Poté můžete jíst.

Mohlo by vás zajímat:  3 pomazánky z červené řepy

Jahodovo-bazalková limonáda

Tímhle osvěžením si zpestříte parné letní dny. Uvidíte, že vám tato netradiční kombinace zachutná.

Budete potřebovat: 2/3 šálku citronové šťávy, ½ hrnku cukru, 1 hrnek nakrájených jahod, led, 1-2 lžičky čerstvé bazalky (nasekané), 1 láhev studené vody

photo-1541485405271-dd9118b7153b

Postup: 

Do mixéru nalijte citronovou šťávu. Přidejte cukr, jahody a kostky ledu. Jakmile bude směs dostatečně hladká, přidejte ještě trochu bazalky a opět rozmixujte. Nakonec celou směs promíchejte s vychlazenou vodou. Ihned podávejte.

Jahody plněné sýrem

Tyhle malé jednohubky zaručeně osvěží každou letní párty.

Budete potřebovat: ½ šálku balzamika, 90 gramů krémového sýra, ½ šálku sýra s modrou plísní, 16 velkých jahod, 3 lžíce opražených pekanových ořechů (nasekaných na hrubo)

Postup:  

Na pánev nalijte balzamiko a zredukujte ho. Mezi tím si do misky uložte krémový sýr, do kterého přidáte sýr s modrou plísní. Jakmile bude vše spojené, odstraňte jahodové stopky a do jahod vyhloubejte otvor. Ten zaplňte směsí sýrů. Nakonec jahody posypejte ořechy a vše pokapejte balzamikovým octem.

Máte své oblíbené recepty z jahod? Dejte nám vědět do komentářů. 

Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Jarek
    • 25.4.2019
    Odpovědět

    Jahod plné olova,pesticidů , žežkých kovů,dusičnanů a jiné chémie si fakt nenechte ujít….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct
4 (80%) 3 hlasů
0 sdílení