Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct

photo-1464454709131-ffd692591ee5

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jejich lákavě červená barva a sladkokyselá chuť si získala celou řadu příznivců napříč generacemi. A protože se sezóna jahod nezadržitelně blíží, je dobré si povědět něco o tom, co všechno nám mohou nabídnout. 

Jahody milují malí i dospělí. Jsou osvěžující, chutné a dají se jíst na tisíc různých způsobů. Výrobci si toho samozřejmě všimli. Takže nám je pravidelně servírují v dortech, zmrzlinách i jogurtech. Naprostou klasikou je mlsání jahodové marmelády přímo ze sklenice, nebo na krajíci právě upečeného chleba. Jahody však rádi mlsáme i samotné.

photo-1511996571461-5ea529c6d9d7

Patrně nikoho nepřekvapí, že krom toho, že jsou jahody chutné, představují porci vitamínů, které jsou doslova vzpruhou pro naše zdraví.

Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč jsou jahody tak úžasné. Na konci si také ukážeme pár nejoblíbenějších receptů. 

Dostupnost jahod v průběhu roku

Jahody se začínají objevovat na přelomu jarních a letních měsíců. Není se čemu divit. Je to právě sluníčko, které jim dodává jejich atraktivní červenou barvu a sladkost. Jde je ale zakoupit i v zimě. Buď čerstvé z dovozu, nebo zmražené, které vydrží ještě několik dalších měsíců.

V přírodě je objevíte v lese a na mezích. Tyto jahody jsou mnohem menší než ty klasické. Jsou však o trochu sladší a jejich hledání vás bude rozhodně víc bavit. Pokud nevíte, kde si jahody nasbírat, uděláte nejlíp, když vyjedete z města. V posledních letech se vyrojilo hned několik jahodových plantáží. Stačí, když si přinesete košík (někde vám ho i půjčí) a jahody si nasbíráte svépomocí. Cena za vámi nasbírané jahody se pak odvíjí od jejich váhy.

Mohlo by vás zajímat:  Recept na tatarák z červené řepy

Účinky jahod na zdraví

Asi nikoho nepřekvapí, že jahody obsahují celou řadu tělu prospěšných látek a živin.

Mezi nimi jsou: 

  • Vitamín C
  • Draslík
  • Vláknina
  • Železo
  • Vápník
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Vitamín A
  • Vitamín B6
  • Antioxidanty

A mnoho dalších.

photo-1467825487722-2a7c4cd62e75

Krom jiného, jahody mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Proto se hodí jako zpestření redukčních diet.

Mezi jejich účinky na zdraví patří:

  • Prevence nemocí srdce (např. infarkt)
  • Zlepšují průchodnost cév
  • Snižují krevní tlak
  • Snižují riziko vzniku krevních sraženin
  • Bojují proti volným radikálům
  • Zlepšují trávení
  • Zvyšují hydrataci organismu
  • Mají příznivý vliv na hladinu krevního cukru

Alergická reakce na jahody

I když jsou jahody po všech stránkách zdravé, může se vyskytnout situace, kdy jejich konzumace vyvolá alergii. Ta se objevuje převážně u dětí. Důvodem, proč tělo dítěte na jahody reaguje je především v tom, že jahody jsou považovány za velmi aromatické. Někteří vědci se domnívají, že hlavní příčinou alergie je jeden z proteinů, který je v jahodách obsažen.

photo-1487795924438-a3cb4b7a5556

Poměrně často se stává, že ačkoliv měla osoba zkušenost s alergickou reakcí na jahody, v pozdějších letech jí konzumace jahod žádný problém nedělá.

Alergie na jahody se nejčastěji projevuje: 

  • Svěděním
  • Kašlem
  • Kýcháním
  • Zvracením
  • Průjmem
  • Nevolností
  • Stažením hrdla

V případě, že se postiženému zrychlí tep, oteče mu jazyk či omdlí, neprodleně vyhledejte lékaře. Při těchto příznacích se může jednat o závažnější formu alergie, jejíž zanedbání může být dokonce i smrtelné. Pokud se jedná o běžnou alergickou reakci, měla by ustat po podání léku na alergii.

Jestli se u vás či někoho z rodiny vyskytl tento typ alergie a máte strach, že by se mohla situace opakovat, vyhledejte praktického lékaře. Ten s vámi tento stav zkonzultuje a případně vás vyšle na alergologii.

Mohlo by vás zajímat:  Jablečný štrúdl 3x jinak

Nejlepší recepty z jahod

Nyní se dostáváme ke zlatému hřebu našeho programu. Podíváme se na ty nejlepší a nezajímavější recepty z čerstvých jahod.

Lahodný jahodový koláč

Jste milovníky jahod a sladkostí? V tom případě vyzkoušejte tento bezkonkurenční jahodový koláč. Jeho příprava zabere jen chvilku, ale oblizovat se po něm budete ještě několik dní.

Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 2 čajové lžičky cukru, ½ lžičky soli, 2/3 šálku tuku, 1 polévkovou lžíci vinegaru, 4-5 lžic mléka; Na náplň: 1 balení krémového sýra, ¾ šálku cukru, 2 lžičky citronové kůry, ½ lžičky citronové šťávy; 6 šálků jahod, ¾ hrnku cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 šálek vody, 1 balíček želatiny, 1 čajovou lžičku másla, špetku soli

Postup: 

Vezměte mísu a do ní nasypejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Vše spojte spolu s tukem. Do drobivé hmoty nalijte mléko a vinegar a vytvarujte kompaktní hmotu. Tu uložte do lednice, ideálně přes noc.

Druhý den nasypte trochu mouky na plochu a vyválejte těsto tak, aby z něj vznikl co nejsouměrnější kruh. Poté ho vložte do vymazané formy na koláč tak, aby z těsta vznikla miska. (Čili, aby se okraje těsta zvedaly vzhůru.) Do prohlubně umístěte syrové fazole a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C po dobu 25 minut. Poté fazole vyndejte a pečte ještě asi 5 minut.

Mezi tím si v misce vyšlehejte krémový sýr, cukr, citronovou kůru a šťávu. Jakmile bude korpus trochu vychladlý, do středu naneste krém a vše uložte do lednice. Ještě předtím ale na krém položte jahody. Cukr, škrob, vodu a sůl společně svařte. Nakonec přidejte želatinu a kousek másla. Jakmile to půjde, celou směsí přelijte jahody v prohlubni koláče a nechte vychladnout. Poté můžete jíst.

Mohlo by vás zajímat:  Alergie na sezam je velmi častá. Máte ji také?

Jahodovo-bazalková limonáda

Tímhle osvěžením si zpestříte parné letní dny. Uvidíte, že vám tato netradiční kombinace zachutná.

Budete potřebovat: 2/3 šálku citronové šťávy, ½ hrnku cukru, 1 hrnek nakrájených jahod, led, 1-2 lžičky čerstvé bazalky (nasekané), 1 láhev studené vody

photo-1541485405271-dd9118b7153b

Postup: 

Do mixéru nalijte citronovou šťávu. Přidejte cukr, jahody a kostky ledu. Jakmile bude směs dostatečně hladká, přidejte ještě trochu bazalky a opět rozmixujte. Nakonec celou směs promíchejte s vychlazenou vodou. Ihned podávejte.

Jahody plněné sýrem

Tyhle malé jednohubky zaručeně osvěží každou letní párty.

Budete potřebovat: ½ šálku balzamika, 90 gramů krémového sýra, ½ šálku sýra s modrou plísní, 16 velkých jahod, 3 lžíce opražených pekanových ořechů (nasekaných na hrubo)

Postup:  

Na pánev nalijte balzamiko a zredukujte ho. Mezi tím si do misky uložte krémový sýr, do kterého přidáte sýr s modrou plísní. Jakmile bude vše spojené, odstraňte jahodové stopky a do jahod vyhloubejte otvor. Ten zaplňte směsí sýrů. Nakonec jahody posypejte ořechy a vše pokapejte balzamikovým octem.

Máte své oblíbené recepty z jahod? Dejte nám vědět do komentářů. 

Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Jarek
    • 25.4.2019
    Odpovědět

    Jahod plné olova,pesticidů , žežkých kovů,dusičnanů a jiné chémie si fakt nenechte ujít….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct
4 (80%) 3 hlasů
0 sdílení