Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jejich lákavě červená barva a sladkokyselá chuť si získala celou řadu příznivců napříč generacemi. A protože se sezóna jahod nezadržitelně blíží, je dobré si povědět něco o tom, co všechno nám mohou nabídnout.
Jahody milují malí i dospělí. Jsou osvěžující, chutné a dají se jíst na tisíc různých způsobů. Výrobci si toho samozřejmě všimli. Takže nám je pravidelně servírují v dortech, zmrzlinách i jogurtech. Naprostou klasikou je mlsání jahodové marmelády přímo ze sklenice, nebo na krajíci právě upečeného chleba. Jahody však rádi mlsáme i samotné.
Patrně nikoho nepřekvapí, že krom toho, že jsou jahody chutné, představují porci vitamínů, které jsou doslova vzpruhou pro naše zdraví.
Pojďte se spolu s námi podívat na to, proč jsou jahody tak úžasné. Na konci si také ukážeme pár nejoblíbenějších receptů.
Obsah článku
Dostupnost jahod v průběhu roku
Jahody se začínají objevovat na přelomu jarních a letních měsíců. Není se čemu divit. Je to právě sluníčko, které jim dodává jejich atraktivní červenou barvu a sladkost. Jde je ale zakoupit i v zimě. Buď čerstvé z dovozu, nebo zmražené, které vydrží ještě několik dalších měsíců.
V přírodě je objevíte v lese a na mezích. Tyto jahody jsou mnohem menší než ty klasické. Jsou však o trochu sladší a jejich hledání vás bude rozhodně víc bavit. Pokud nevíte, kde si jahody nasbírat, uděláte nejlíp, když vyjedete z města. V posledních letech se vyrojilo hned několik jahodových plantáží. Stačí, když si přinesete košík (někde vám ho i půjčí) a jahody si nasbíráte svépomocí. Cena za vámi nasbírané jahody se pak odvíjí od jejich váhy.
Účinky jahod na zdraví
Asi nikoho nepřekvapí, že jahody obsahují celou řadu tělu prospěšných látek a živin.
Mezi nimi jsou:
- Vitamín C
- Draslík
- Vláknina
- Železo
- Vápník
- Hořčík
- Fosfor
- Vitamín A
- Vitamín B6
- Antioxidanty
A mnoho dalších.
Krom jiného, jahody mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Proto se hodí jako zpestření redukčních diet.
Mezi jejich účinky na zdraví patří:
- Prevence nemocí srdce (např. infarkt)
- Zlepšují průchodnost cév
- Snižují krevní tlak
- Snižují riziko vzniku krevních sraženin
- Bojují proti volným radikálům
- Zlepšují trávení
- Zvyšují hydrataci organismu
- Mají příznivý vliv na hladinu krevního cukru
Alergická reakce na jahody
I když jsou jahody po všech stránkách zdravé, může se vyskytnout situace, kdy jejich konzumace vyvolá alergii. Ta se objevuje převážně u dětí. Důvodem, proč tělo dítěte na jahody reaguje je především v tom, že jahody jsou považovány za velmi aromatické. Někteří vědci se domnívají, že hlavní příčinou alergie je jeden z proteinů, který je v jahodách obsažen.
Poměrně často se stává, že ačkoliv měla osoba zkušenost s alergickou reakcí na jahody, v pozdějších letech jí konzumace jahod žádný problém nedělá.
Alergie na jahody se nejčastěji projevuje:
- Svěděním
- Kašlem
- Kýcháním
- Zvracením
- Průjmem
- Nevolností
- Stažením hrdla
V případě, že se postiženému zrychlí tep, oteče mu jazyk či omdlí, neprodleně vyhledejte lékaře. Při těchto příznacích se může jednat o závažnější formu alergie, jejíž zanedbání může být dokonce i smrtelné. Pokud se jedná o běžnou alergickou reakci, měla by ustat po podání léku na alergii.
Jestli se u vás či někoho z rodiny vyskytl tento typ alergie a máte strach, že by se mohla situace opakovat, vyhledejte praktického lékaře. Ten s vámi tento stav zkonzultuje a případně vás vyšle na alergologii.
Nejlepší recepty z jahod
Nyní se dostáváme ke zlatému hřebu našeho programu. Podíváme se na ty nejlepší a nezajímavější recepty z čerstvých jahod.
Lahodný jahodový koláč
Jste milovníky jahod a sladkostí? V tom případě vyzkoušejte tento bezkonkurenční jahodový koláč. Jeho příprava zabere jen chvilku, ale oblizovat se po něm budete ještě několik dní.
Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, prášek do pečiva, 2 čajové lžičky cukru, ½ lžičky soli, 2/3 šálku tuku, 1 polévkovou lžíci vinegaru, 4-5 lžic mléka; Na náplň: 1 balení krémového sýra, ¾ šálku cukru, 2 lžičky citronové kůry, ½ lžičky citronové šťávy; 6 šálků jahod, ¾ hrnku cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 šálek vody, 1 balíček želatiny, 1 čajovou lžičku másla, špetku soli
Postup:
Vezměte mísu a do ní nasypejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Vše spojte spolu s tukem. Do drobivé hmoty nalijte mléko a vinegar a vytvarujte kompaktní hmotu. Tu uložte do lednice, ideálně přes noc.
Druhý den nasypte trochu mouky na plochu a vyválejte těsto tak, aby z něj vznikl co nejsouměrnější kruh. Poté ho vložte do vymazané formy na koláč tak, aby z těsta vznikla miska. (Čili, aby se okraje těsta zvedaly vzhůru.) Do prohlubně umístěte syrové fazole a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C po dobu 25 minut. Poté fazole vyndejte a pečte ještě asi 5 minut.
Mezi tím si v misce vyšlehejte krémový sýr, cukr, citronovou kůru a šťávu. Jakmile bude korpus trochu vychladlý, do středu naneste krém a vše uložte do lednice. Ještě předtím ale na krém položte jahody. Cukr, škrob, vodu a sůl společně svařte. Nakonec přidejte želatinu a kousek másla. Jakmile to půjde, celou směsí přelijte jahody v prohlubni koláče a nechte vychladnout. Poté můžete jíst.
Jahodovo-bazalková limonáda
Tímhle osvěžením si zpestříte parné letní dny. Uvidíte, že vám tato netradiční kombinace zachutná.
Budete potřebovat: 2/3 šálku citronové šťávy, ½ hrnku cukru, 1 hrnek nakrájených jahod, led, 1-2 lžičky čerstvé bazalky (nasekané), 1 láhev studené vody
Postup:
Do mixéru nalijte citronovou šťávu. Přidejte cukr, jahody a kostky ledu. Jakmile bude směs dostatečně hladká, přidejte ještě trochu bazalky a opět rozmixujte. Nakonec celou směs promíchejte s vychlazenou vodou. Ihned podávejte.
Jahody plněné sýrem
Tyhle malé jednohubky zaručeně osvěží každou letní párty.
Budete potřebovat: ½ šálku balzamika, 90 gramů krémového sýra, ½ šálku sýra s modrou plísní, 16 velkých jahod, 3 lžíce opražených pekanových ořechů (nasekaných na hrubo)
Postup:
Na pánev nalijte balzamiko a zredukujte ho. Mezi tím si do misky uložte krémový sýr, do kterého přidáte sýr s modrou plísní. Jakmile bude vše spojené, odstraňte jahodové stopky a do jahod vyhloubejte otvor. Ten zaplňte směsí sýrů. Nakonec jahody posypejte ořechy a vše pokapejte balzamikovým octem.
Máte své oblíbené recepty z jahod? Dejte nám vědět do komentářů.
Jahod plné olova,pesticidů , žežkých kovů,dusičnanů a jiné chémie si fakt nenechte ujít….