Skvělé recepty z květáku

pexels-karolina-grabowska-4963755

Květák je sezónní zelenina, kterou má většina z nás spojenou s nekonečným smažením. Při troše fantazie z něj ale může vzniknout i něco opravdu chutného a zdravého. Abychom vás inspirovali, přinášíme vám několik zajímavých receptů z květáku, které si najdou místo ve vašem jídelníčku.

Jedni ho milují, druzí ho nesnáší. Ano, mluvíme o velkém, bílém a na první pohled nadýchaném květáku. Hodně lidí se mu vyhýbá, protože mají pocit, že se nedá připravit tak, aby jim chutnal. Někoho zase odrazuje jeho čištění a vaření, během kterého květák vydává ne zrovna přívětivou vůni.

pexels-gustavo-fring-3984742

Když se od všech těchto možných mínusů oprostíme, zjistíme, že jde o velmi variabilní ingredienci, kterou lze použít kreativním způsobem. Každý si tedy najde nějakou formu, ve které mu bude alespoň trochu chutnat. Také se tím zvýší pravděpodobnost, že ho nepozorovaně dostanete do dětí, které by mu jinak vyhlásily bojkot.

Jak teda na něj? Na to se podíváme v následujících několika receptech.

Smažené květákové placičky se sýrem

Budete potřebovat: 1 celý květák, 2 vejce, ½ hrnku nastrouhaného parmazánu, ½ lžičky oregana, 1 a ½ hrnku strouhaného čedaru

Květák nakrájejte na menší hlavičky. Dejte ho do mixéru a pořádně ho rozmixujte. Následně ho dejte do misky s vejci, parmazánem a oreganem. Nezapomeňte směs osolit a opepřit. Rozpalte pánev s trochou oleje a udělejte na ní menší placičky. Ty špachtlí pořádně přitlačte ke dnu. Jakmile bude spodní strana dozlatova upečená, placky otočte a celý proces opakujte.

Nakonec na každou druhou placku nasypte čedar, přiklopte ji plackou bez sýra a z každé strany ji opékejte ještě cca 2 minuty.

Květáková polévka s pórkem

Budete potřebovat: 3 lžíce olivového oleje, 2 pórky, 5 stroužků česneku, 1 bramboru, 1 květák, sůl, pepř, 2 hrnky kuřecího vývaru, nakrájenou pažitku, opečenou slaninu

Ve velkém hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nakrájený pórek, do doby, dokud nezíská nazlátlou barvu. K němu přidejte prolisované stroužky česneku a společně restujte asi 1 minutu. Následně do hrnce dejte očištěný květák (rozdělený na malé hlavičky) a nakrájenou bramboru bez slupky. Obsah hrnce opepřete a osolte a zalijte ho vývarem.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat bazalku a jak ji používat v kuchyni

Jakmile se začne polévka vařit, přikryjte hrnec poklicí a vařte na mírném plameni cca 20 minut. Když je zelenina měkká, stáhněte hrnec ze sporáku a rozmixujte jeho obsah tyčovým mixérem. Polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nakrájenou pažitkou a opečenou slaninou.

pexels-solare-flares-2751755

Buffalo květák

Budete potřebovat: 1 květák, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, ¼ hrnku pálivé omáčky, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžičku granulovaného česneku, dip z modrého sýra k podávání

Předehřejte troubu na 230° C. Očištění květák (rozdělený na menší hlavičky) obalte v kukuřičném škrobu a oleji a každý kousek opepřete a osolte. Jakmile je trouba dostatečně rozpálená, položte květák na plech vyložený pečícím papírem a pečte ho po dobu 20 minut.

Mezi tím smíchejte v míse pálivou omáčku s rozpuštěným máslem a granulovaným česnekem. Následně v této směsi obalte veškerý upečený květák. Podávejte s dresinkem.

Květákový hummus

Budete potřebovat: 1 květák, ¼ hrnku olivového oleje rozděleného na části, sůl, pepř, ¼  hrnku tahini, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci medu, 1 stroužek česneku, 1 lžíci čerstvé petržele, kajenský pepř

pexels-karolina-grabowska-4960143

Rozpalte troubu na 215° C. Očistěte a nakrájejte květák, položte ho na plech vyložený pečícím papírem, osolte ho a opepřete a dejte ho péct na 25 minut. Jakmile květák vychladne, dejte ho do misky s tahini, česnekem, medem a citronovou šťávou a vše důkladně rozmixujte. Přidejte sůl a pepř podle potřeby a hummus dochuťte trochou kajenského pepře. Podle potřeby během mixování přilévejte i olej. (Vždy po jedné lžíci.) A to až do doby, dokud hummus nezíská požadovanou konzistenci a hustotu.

Nakonec hummus přendejte do čisté misky, ozdobte ho nakrájenou petrželí a kajenským pepřem. Po libosti ho lze zakápnout i trochou olivového oleje.

Jaký oblíbený recept z květáku máte vy?

Zdroj informací 

https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2861/cauliflower-recipes/  – recepty (anglicky)

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení