Delikátní máslová dýně: Zkuste její chuť s těmito 4 recepty

pexels-daria-obymaha-1684032
Zveřejněno: 17.10.2022

Podzim už je tu, což nám umožňuje zkoušet nové recepty ze sezónních potravin, ke kterým nemáme po většinu roku přístup. Jednou z nich je lahodná máslová dýně, která obsahuje spoustu živin a dá se z ní vykouzlit spousta chutných jídel. Nevíte, jak s ní naložit? V tom případě vyzkoušejte některý z našich níže uvedených tipů.

Dýně v mnoha lidech evokuje podzim. Její optimistická oranžová barva navíc rozbíjí ošklivou šeď všedních dní. Jenže, není dýně jako dýně. Pokud zatím nemáte s touto ingrediencí žádnou zkušenost, bude pro vás nejjednodušší, když se rozhodnete pro přípravu chutné máslové dýně.

Tu poznáte podle jejího zvláštního tvaru, který mnohým připomíná baňatou hrušku, jejíž délka může být i 20 cm. Její slupka bývá světle oranžová. Když tuto dýni rozkrojíte, okouzlí vás svou jasně oranžovou barvou, která poukazuje na to, že je dýně dostatečně zralá.

Když jsme si tuto krásku v krátkosti představili, níže se podíváme na to, jak s ní můžete experimentovat.

Pečená máslová dýně

Budete potřebovat: 1 máslovou dýni, 1 lžíci olivového oleje, 1 pálivou papričku, 60 ml javorového sirupu, 3 lžíce másla, 2 lžíce bílého vinného octa, 10 ks bobkového listu, sůl, pepř

Začněte tím, že předehřejete troubu na 200 °C a vyložíte plech pečicím papírem. Dýni podélně rozkrojte a vydlabejte z ní semena. Také nezapomeňte z obou částí důkladně odstranit slupku. (Nožem nebo škrabkou na zeleninu.) Obě části potřete olivovým olejem a v místě řezu je položte na plech. Nakonec dýni osolte a opepřete a dejte ji do trouby, kde se bude péct po dobu 15-20 minut. Mezi tím připravte směs z nakrájené pálivé papričky, javorového sirupu, másla a octa. Vše smíchejte a v rendlíku tuto směs postavte na sporák, kde ji budete míchat na mírném plameni. Jakmile zhoustne, můžete ji osolit a odstavit. Jakmile dýně vychladne, nařežte ji ostrým nožem a do zářezů vložte bobkové listy a potřete je marinádou. Pečte dalších 45 minut a každých 10 minut přidávejte další marinádu. Poté můžete podávat.

Polévka z máslové dýně

Budete potřebovat: 3 stroužky česneku, 1 cibuli, špetku muškátového oříšku, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany na vaření, 700 g máslové dýně, sůl, citron, pepř

Předehřejte troubu na 220 °C a mezi tím oloupejte, rozkrojte a vydlabejte dýni. Tu pak nakrájejte na menší měsíčky. Následně hrubě nakrájejte cibuli a oloupejte česnek. Všechny ingredience dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je, pokapejte je olivovým olejem a dejte je péct na 30 minut. Jakmile je zelenina pečená, dejte ji do hrnce, kde ji spojíte se zeleninovým vývarem a všechno krátce povaříte. Poté obsah hrnce rozmixujte, přidejte smetanu, sůl, muškátový oříšek a citronovou šťávu. Ještě chvilku společně všechno povařte a můžete podávat.

Koláč z máslové dýně

Budete potřebovat: 400 g máslové dýně, 2 jablka, citronovou kůru, skořici, sůl, hrst mandlí, 150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva

Dýni a jablka očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Následně dejte směs do hrnce, lehce podlijte vodou a na mírném plameni chvilku vařte s cukrem, citronovou kůrou a skořicí. Že je to hotové poznáte podle toho, že vám v hrnci vznikne hustší kaše. Mezi tím v míse smíchejte mouku, sůl, máslo a prášek do pečiva. Přidejte ještě cca 3 lžíce studené vody a udělejte těsto.

Těsto dejte do formy na koláč a udělejte z něj dno a okraje koláče. Následně dejte do středu připravené pyré, na které dáte mandle. Pečte na 180 °C po dobu 45 minut.

Dýňové pyré

Budete potřebovat: 2 špetky soli, 4 lžíce másla, 4 brambory, 1 špetku kmínu, 1 lžičku libečku, 2 lístky bobkového listu, 1 hrst slunečnicových semínek, 0,5 máslové dýně

Začněte tím, že si očistíte a oloupete dýni. Rozkrojte ji a vydlabejte z ní semena. Následně ji nakrájejte na kostky jako brambory. To samé udělejte s bramborami, které oloupete, umyjete a nakrájíte na větší kostky.

Dýni, brambory, bobkový list, kmín a libeček dejte společně do jednoho hrnce. Doplňte vodu a vařte spolu cca 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Slijte vodu do dřezu, vyndejte z hrnce bobkový list, přidejte do hrnce máslo a šťouchadlem (nebo mixérem) udělejte kaši.

Před podáváním nezapomeňte krátce opražit slunečnicová semínka, kterými pak kaši ozdobíte před servírováním. Tato kaše se hodí jako příloha k masovým jídlům, jejichž může být zajímavým zpestřením.

Jakým způsobem nejraději připravujete máslovou dýni vy? Budeme rádi, když nám své nápady napíšete do komentářů pod článkem.

Mohlo by vás zajímat:  3 pomazánky z červené řepy
Štítky: , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení