Hustý meduňkový sirup si mnoho lidí oblíbilo pít v čase před spaním. O meduňce lékařské se totiž říká, že má uklidňující účinky, které podporují ničím nerušený spánek. Jaké má tento sirup, který lze pít za studena, výhody? A jak přesně se dá doma připravit? To vše vám prozradíme níže.
Jak už bylo řečeno, meduňkový sirup a jeho účinky na spánek, už mnozí znají. Ve skutečnosti to ale není jediná výhoda, kterou vám může nabídnout. Někteří lidé ho používají na kašel, ale v tomto případě nemusí být meduňkový sirup až tak prospěšný.
Jak s ním tedy správně zacházet, abyste z něj dostali maximum? A existují i nějaké zajímavější receptury na přípravu meduňkového sirupu, které obsahují i další snadno dostupné bylinky?
Obsah článku
Použití meduňkového sirupu
Když pomineme skutečnost, že meduňkový sirup pijí někteří z nás před spaním, dá se využít i při mnoha dalších problémech, se kterými se lze v běžném životě setkat.
Meduňka, a sirup z ní, může mít pozitivní vliv na:
Pokud se navíc rozhodnete, že si z meduňky uděláte balzám, můžete ho pravidelně aplikovat i na opary. Meduňkový olej lze zase použít na zmírnění bolesti zubů. Stačí ho trochu aplikovat na vatovou tyčinku a potřít jím dáseň.
Myslete ale na to, že někteří citlivější lidé mohou po požití meduňky pociťovat nežádoucí účinky. Patří mezi ně bolest hlavy, zvracení, bolest břicha a alergická reakce. Pozor si na ni musí dát i uživatelé některých léků. (Sedativa, barbituráty, léky na štítnou žlázu…)
Pokud vás meduňka zaujala, níže vám poradíme, s čím lze meduňku při přípravě sirupu kombinovat.
Recept na meduňkový sirup
Základní meduňkový sirup
Budete potřebovat:
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek čerstvých lístků meduňky
V dostatečně velkém hrnci zahřejte vodu spolu s cukrem a přidejte do ní umyté lístky meduňky. Tekutinu přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechte probublávat asi 1 minutu. Počkejte, až se cukr rozpustí a tekutina získá táhlejší konzistenci a následně sirup sejměte z plotny. Poté ho nechte asi 30 minut stát. Před uchováním sirup sceďte přes sítko, nebo přes čisté plátno do čisté sběrné nádoby, a dejte ho do ledničky.
Meduňkový sirup s mátou
Budete potřebovat:
- 2 hrsti čerstvých lístků máty
- 2 hrsti čerstvých lístků meduňky
- 1 kg cukru
- 2 citrony
- 1 l vody
Očistěte lístky máty a meduňky pod tekoucí vodou a následně bylinky nakrájejte na menší kousky. V dostatečně velkém hrnci dejte vařit vodu s cukrem a počkejte, až se cukr rozpustí. Jakmile se tak stane, dejte do hrnce i bylinky a nechte je chvilku vařit.
Po několika minutách sejměte hrnec z plotny a do cukrového rozvaru přidejte nakrájená kolečka citronu. Směs nechte stát přes noc. Ráno ji znovu povařte a nakonec ji přefiltrujte přes cedník, nebo přes čisté plátno do sběrné nádoby, kterou pak můžete uchovávat v ledničce.
Máte nějaký vlastní recept na domácí meduňkový sirup? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.
Zdroje informací
https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses – Vše o meduňce (anglicky)
https://www.southernliving.com/recipes/lemon-balm-simple-syrup-recipe – Recept na meduňkový sirup (anglicky)