Sezóna meruněk je tu! Ne každý ale touží po meruňkových buchtách a knedlících každý den. Abyste nemuseli svou pracně vypěstovanou úrodu meruněk vyhodit, udělejte z nich kompot. Kromě toho, že je chutný vám pomůže prodloužit jejich životnost. A o to přece jde. Nebo ne?
Na sklizeň sezónního ovoce se těšíme skoro všichni. Odhodíme tablety a chytré telefony, vezmeme do ruky košík a celé odpoledne se věnujeme manuální práci. Mínusem však bývá to, že občas natrháme příliš mnoho ovoce. Případně neznáme nikoho, komu bychom mohli své přebytky udat.
Aby vám meruňky nelezly i ušima, zavčasu z nich udělejte kompot. Ten si pak můžete dát buď samotný, ozdobíte jím zmrzlinový pohár, či vaše sladké buchty.
Recepty, jak ho snadno vyrobit se dozvíte právě zde.
Klasický meruňkový kompot
Budete potřebovat:
- 6 kg čerstvě nasbíraných meruněk
- 2 l vody
- 1 kg cukru krystal
Úplně na začátek si udělejte rozvar, kterým budete meruňky ve sklenicích přelévat. Ten uděláte tak, že vezmete dostatečně velký hrnec, nasypete do něj celý balíček cukru a zalijete ho 2 litry vody. Následně zapněte sporák a nechte cukr úplně rozpustit. Jakmile tekutina dosáhne bodu varu, nechte ji malou chvíli povařit.
Mezi tím očistěte všechny meruňky, nakrájejte je na půlky a zbavte je pecky. Jakmile máte hotovo, začněte je skládat do připravených (umytých) sklenic. Tak, aby byl každý kousek ovoce otočený řezem dolů. Když jsou sklenice plné, zalijte je ještě teplým cukrovým rozvarem a zavíčkujte hrdlo. Aby kompot déle vydržel, dejte ho sterilovat na dvacet minut do trouby.
Nutriční hodnoty meruněk
Nutriční hodnoty na 100 g | |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 12 g |
Z toho cukry | 7 g |
Tuky | 0,13 g |
Vláknina | 2 g |
Voda | 89 g |
Meruňkový kompot bez cukru
Budete potřebovat:
- 1,5 kg meruněk
- Vodu
- Trochu soli
Jelikož v tomto postupu nefiguruje rozvar, uvařte jen vodu. (Její množství závisí na počtu a velikosti sklenic.) Než voda trochu vychladne, omyjte a nakrájejte meruňky a ze všech vyloupněte pecku.
Co se týče jejich skládání, to dělejte úplně stejně, jako při klasickém zavařování. Tedy tak, že rozřízlou stranou budete meruňky pokládat dolů. Takto pokračujte až do chvíle, kdy naplníte všechny (čisté) sklenice.
Místo rozvaru vody s cukrem do sklenic nalijte po okraj vlažnou vodu. Do každé z nich pak nasypte špetku soli, která pomůže uvolnit z ovoce jeho sladkou šťávu.
Jaký recept na meruňkový kompot znáte vy? Budeme rádi, když nám ho prozradíte v komentářích pod článkem.