Oslaďte si léto meruňkovým kompotem

pexels-photo-1028599
Aktualizováno

Sezóna meruněk je tu! Ne každý ale touží po meruňkových buchtách a knedlících každý den. Abyste nemuseli svou pracně vypěstovanou úrodu meruněk vyhodit, udělejte z nich kompot. Kromě toho, že je chutný vám pomůže prodloužit jejich životnost. A o to přece jde. Nebo ne?

Na sklizeň sezónního ovoce se těšíme skoro všichni. Odhodíme tablety a chytré telefony, vezmeme do ruky košík a celé odpoledne se věnujeme manuální práci. Mínusem však bývá to, že občas natrháme příliš mnoho ovoce. Případně neznáme nikoho, komu bychom mohli své přebytky udat.

Aby vám meruňky nelezly i ušima, zavčasu z nich udělejte kompot. Ten si pak můžete dát buď samotný, ozdobíte jím zmrzlinový pohár, či vaše sladké buchty.

pexels-photo-4058752

Recepty, jak ho snadno vyrobit se dozvíte právě zde.

Klasický meruňkový kompot

pexels-photo-1028598

Budete potřebovat: 

  • 6 kg čerstvě nasbíraných meruněk
  • 2 l vody
  • 1 kg cukru krystal

Úplně na začátek si udělejte rozvar, kterým budete meruňky ve sklenicích přelévat. Ten uděláte tak, že vezmete dostatečně velký hrnec, nasypete do něj celý balíček cukru a zalijete ho 2 litry vody. Následně zapněte sporák a nechte cukr úplně rozpustit. Jakmile tekutina dosáhne bodu varu, nechte ji malou chvíli povařit.

Mezi tím očistěte všechny meruňky, nakrájejte je na půlky a zbavte je pecky. Jakmile máte hotovo, začněte je skládat do připravených (umytých) sklenic. Tak, aby byl každý kousek ovoce otočený řezem dolů. Když jsou sklenice plné, zalijte je ještě teplým cukrovým rozvarem a zavíčkujte hrdlo. Aby kompot déle vydržel, dejte ho sterilovat na dvacet minut do trouby.

Meruňkový kompot bez cukru

pexels-photo-4397921

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg meruněk
  • Vodu
  • Trochu soli

Jelikož v tomto postupu nefiguruje rozvar, uvařte jen vodu. (Její množství závisí na počtu a velikosti sklenic.) Než voda trochu vychladne, omyjte a nakrájejte meruňky a ze všech vyloupněte pecku.

Co se týče jejich skládání, to dělejte úplně stejně, jako při klasickém zavařování. Tedy tak, že rozřízlou stranou budete meruňky pokládat dolů. Takto pokračujte až do chvíle, kdy naplníte všechny (čisté) sklenice.

Mohlo by vás zajímat:  Přichází jaro a s ním i nový nádech do života

Místo rozvaru vody s cukrem do sklenic nalijte po okraj vlažnou vodu. Do každé z nich pak nasypte špetku soli, která pomůže uvolnit z ovoce jeho sladkou šťávu.

Jaký recept na meruňkový kompot znáte vy? Budeme rádi, když nám ho prozradíte v komentářích pod článkem.

Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení