Nakládaný hermelín: 4 recepty, které musíte vyzkoušet

cheese-3686070_1920
Zveřejněno: 16.6.2020 , datum poslední aktualizace: 12.7.2021

Nakládaný hermelín je chuťovka, kterou podáváme k pivu, nebo vínu. Možná vás ale překvapí, že tuto lahůdku nenajdete prakticky nikde jinde na světě. Nebo minimálně ne v podobách, jaké známe u nás. V dnešním článku se podíváme na to, na jaké všechny způsoby ho jde připravit.

Občas se posezení u půllitru s pivem trochu protáhne. Takže přichází na řadu listováním ve sporém jídelním lístku vaší hospody. Docela bychom se vsadili, že váš výběr padne na slané tyčinky, či brambůrky. (Které vás ale zrovna dvakrát nezasytí.) A tak nejspíš zvolíte konkurenta tradičních utopenců, kterým je nakládaný hermelín.

Samozřejmě, jedná se o kalorickou bombu. Na druhou stranu, pokud si ji nebudete dopřávat příliš často, nic zlého se vám nestane. Maximálně jí ozvláštníte příjemný večer s partnerem, nebo rodinnou sešlost.

Low-Carb nakládaný hermelín

photo-1507633698035-8e4bd1573e09

Budete potřebovat: 4 krabičky hermelínu, 1 cibuli, 8 stroužků česneku, 120 g nakládaných pálivých papriček, 1 lžičku celého pepře, 1 lžičku papriky, 3 bobkové listy, 2 lžíce sušeného tymiánu, sůl, olivový olej

Vyvařte velkou sklenici (nebo několik menších) a nakrájejte sýr, tak, aby z něj vznikly tenké kulaté plátky. Oloupejte a slisujte česnek a nakrájejte cibuli. Každý terčík potřete česnekem a zasypte ho paprikou a solí. Na sýr dejte nakrájenou cibuli a přiklopte ji okořeněnou stranou jiného kousku sýra. (Prakticky vám tak vznikne něco jako sandwich.)

Poskládejte sýry na dno sklenice a kolem nich dejte celý pepř s bobkovými listy. Nahoru na sýr dejte tymián, nakládané čili papričky a případné zbytky cibule. Nakonec sýr zalijte olivovým olejem, tak, aby byl všechen sýr kompletně ponořen. (Pokud nebude, tak okorá a nebude dobrý.)

Mohlo by vás zajímat:  Vajíčková pomazánka čtyřikrát jinak: Jak si ji vychutnáte vy?

Klasický nakládaný hermelín

Budete potřebovat: ¾ litru oleje, 5 balíčků hermelínu, 1 cibuli, 5 feferonek, 3 bobkové listy, 10 stroužků česneku, 15 kuliček nového koření, 30 kuliček barevného pepře

Stejně jako v předchozím případě rozkrojte hermelín na půlky a jejich vnitřek potřete rozlisovaným česnekem, který posypete solí a paprikou. Na tuto směs přijdou najemno nakrájené feferonky s cibulí. Teprve poté je přiklopte namazanou stranou druhého kousku sýra.

Do čisté sklenice nalijte čtvrtinu oleje a dejte do ní část z každého koření. Poté do ní přidejte i nakrájenou cibuli s papričkou. Do oleje ponořte část sýrů, zalijte je olejem a svůj postup opakujte do doby, dokud nemáte hotovo. Sklenici uložte na chladné tmavé místo. Během zrání ji nezapomeňte jednou denně protřepat. 

Pálivý nakládaný hermelín

pexels-photo-1091778

Budete potřebovat: 1 balíček hermelínu, 10 sušených čili papriček, ½ lžíce mleté papriky, ½

lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky celého pepře, špetku soli, ½ cibule, ½ stroužku česneku, 2 bobkové listy, 250 ml olivového oleje

Rozdrťte sušené čili papričky a spojte je s mletou paprikou, pepřem, tymiánem a solí. Následně najemno nakrájejte oloupanou cibuli a česnek. Hermelín nakrájejte na trojúhelníčky a obalte je v paprikové směsi. Jakmile budou všechny kousky červené, přihoďte do misky nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Vše přeneste do čisté sklenice a zalijte po až po okraj olejem. Sýr uložte do lednice a nechte ho marinovat po dobu dvou dnů.

Nakládaný hermelín se zelím a klobásou

pexels-photo-4109939

Budete potřebovat: 3 balíčky hermelínu, 1 oblíbenou klobásu, 3 lžíce kysaného zelí, 3 lžíce hořčice, 1 cibuli, 3 nakládané papriky (kozí rohy), 1 lžíci strouhaného křenu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžičku kmínu, sůl, rostlinný olej

Podélně rozpulte každý sýr a jeho střed potřete hořčicí. Na ni dejte nakrájenou cibuli s pepřem a sýr zase přiklopte. Nakrájejte klobásu, osolte zelí, přidejte k němu kmín a zamíchejte do něj křen. Na dno čisté sklenice dejte nakrájenou cibuli, celou papriku a sýr. Na něj dejte zelí s klobásou a každou vrstvu zasypejte kořením. Sýry zalijte olejem a nechejte je ležet na temném a studeném místě zhruba 14 dnů.

Mohlo by vás zajímat:  Chci chodit do práce rád/a! Jak to udělat?

Nutriční hodnoty hermelínu

Nutriční hodnoty na 100 g
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 2 g
Z toho cukry 0,5 g
Tuky 28 g
Sůl 2 g

Jaký recept na nakládaný hermelín znáte vy? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem. 

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení