5 nejlahodnějších omáček z hub

pexels-photo-1487511

Když nasbíráte houby, můžete mít trochu problém s jejich spotřebou. Než aby vám ležely někde ve sklenici, nebo v mrazáku, udělejte z nich lahodnou omáčku, po které se budete oblizovat ještě další týden. Vyzkoušet můžete některý z těchto receptů. 

Houby jsou ingredience, u které lidé ztrácí kreativitu. Jíst ale každý den pečené houby, polévku nebo smaženici se zrovna úplně moc nehodí.

pexels-photo-3220351

Řešením tohoto problému může být příprava houbové omáčky. Ale ani ona nemusí být zrovna velká výhra, pokud vsázíte na jediný ověřený recept.

Pusťte do vaší kuchyně trochu invence a vyzkoušejte některou z těchto lahodných houbových omáček, které potěší chuťové pohárky i toho nejnáročnějšího z vás. 

Univerzální houbová omáčka

Budete potřebovat: 

  • 2 lžíce másla
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 300 g hub
  • Sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 65 ml bílého vína
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml plnotučné smetany
  • ½ hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 lžičky tymiánu

Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Nastrouhejte si parmezán, očistěte a nakrájejte houby a rozmělněte česnek. Jakmile máte hotovo, vezměte velkou pánev, dejte do ní máslo s olejem a nechte obě látky, ať se rozpustí a spojí. Poté dejte do tekutiny všechny houby a opékejte je do doby, dokud nebudou na povrchu jemně nazlátlé. (Mělo by na to stačit cca 5 minut.)

Těsně předtím, než budou houby úplně opečené do nich přidejte sůl, pepř a rozdrcený česnek. Stáhněte plamen a nalijte do pánve víno. To nechte mírně zredukovat (odpařit). Nakonec přidejte smetanu, vývar a nastrouhaný parmezán, vše pořádně zamíchejte do sebe a povařte na středním až mírném plamenu. Nezapomeňte směs pravidelně zamíchat. Před podáváním do omáčky nasypte malé množství tymiánu.

Mohlo by vás zajímat:  Jak na Svatomartinskou husu

food-1224503_960_720

Houbová omáčka s Dijonskou hořčicí

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 225 g hub
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1/3 hrnku 35% smetany
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 lžičku Dijonské hořčice
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíci másla

Opět začněte tím, že očistíte a nakrájíte houby a rozmačkáte česnek. Poté vezměte hrnec, dejte ho na sporák a zahřejte v něm všechen olivový olej. Dejte do něj nakrájené houby a ty restujte po dobu 4 až 5 minut. Posléze k nim dejte rozmělněný česnek. Celou směs zahřívejte ještě jednu minutu.

Jakmile budou houby hotové, vyndejte je na talíř. Do pánve dejte místo nich vývar, smetanu, tymián, Dijonskou hořčici, sůl a pepř. Vzniklou tekutinu přiveďte k varu, přiklopte ji poklicí a několik minut ji redukujte. (Během tohoto procesu snižte intenzitu plamene, jinak se vám omáčka připálí.) Jakmile přiměřeně zhoustne, dejte do ní houby s máslem a vše provařte 1-2 minuty.

photo-1466637574441-749b8f19452f

Houbová omáčka s česnekem

Budete potřebovat: 

  • 2 lžíce másla
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • Sůl, pepř

Očistěte a nakrájejte houby a rozdrťte oba česneky. Rozpalte pánev s máslem a do něj zamíchejte všechny nakrájené houby. Společně restujte po dobu 5 minut. Opět zamíchejte česnek a opékejte další minutu. Na úplný konec odměřte sójovou omáčku a zalijte jí houby. Redukujte asi 4 minuty. Podle chuti opepřete a osolte.

Veganská houbová omáčka

Budete potřebovat: 

  • 2 lžíce veganského másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku drceného česneku
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 300 g hub
  • 180 ml zeleninového vývaru
  • 1 balení kešu smetany
  • Sůl, pepř

Než si očistíte a nakrájíte houby, rozpalte pánev a dejte na ni máslo s olejem. Jakmile bude máslo roztopené, přidejte do pánve česnek a sušený tymián. Potom do ní dejte i houby a vše společně restujte. Opět cca 5 minut, dokud houby nezměknou.

Jakmile budou houby hotové, zalijte je vývarem a připravenou kešu smetanou. Stáhněte teplotu a nechte tekutinu, ať projde alespoň částečnou redukcí. Že je hotovo poznáte tak, že jí bude méně a bude mnohem hustší. Nakonec omáčku dochuťte trochou pepře a soli.

Mohlo by vás zajímat:  Jaký je význam bílkovin pro sportovce?

Polská houbová omáčka

Budete potřebovat: 

  • 12-15 ks čerstvých hub
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • ½ hrnku smetany
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžičku kopru
  • Sůl, pepř

kitchen-2424510_960_720

Umyjte a očistěte houby. Poté je nakrájejte na co možná nejmenší kousky. (Můžete je ale nechat i větší, pokud si to přejete.) Potom oloupejte cibuli a nakrájejte ji na co nejjemnější kostičky.

Vyberte si nějakou hlubší pánev a postavte ji na oheň. Rozpusťte v ní obě lžíce másla a na něm opečte nakrájenou cibuli. Než cibule úplně zhnědne, přidejte do ní houby a vše společně restujte po dobu 20 minut.

Až uběhne vyměřený čas, nasypejte do houbové směsi jednu lžíci mouky (na zápražku). Pořádně ji zamíchejte a vše znovu restujte. Jakmile nebude mouka světlá jako je běžně v pytlíku, nalijte do pánve vývar a houby pořádně provařte. V mezičase je dochuťte solí a pepřem. Úplně nakonec dejte do omáčky smetanu. Před podáváním talíř ji posypejte nakrájeným koprem.

K čemu houbovou omáčku podávat?

Pokud nemáte dostatek inspirace, k čemu byste měli houbovou omáčku podávat, určitě ji vyzkoušejte s:

  • Těstovinami
  • Chlebem
  • Rýží
  • Knedlíkem (a masem)
  • Kuřetem
  • Vepřovým masem
  • Se steaky

Máte nějaký vlastní osvědčený recept na houbovou omáčku? Napište nám ho do komentářů. 

Štítky: , , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 nejlahodnějších omáček z hub
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení