V medicíně Dálného východu je kurkuma tisíce let ceněna jako všelék. Také západní medicína aplikuje její farmakologické účinky v rámci své metody léčení. Vědci z Janova ve své studii prokázali, že látky obsažené v kurkumě jsou například důležitou prevencí řídnutí kostí neboli osteoporózy.
Obsah článku
Ostrý fazolový guláš
Ingredience:
- cibule a česnek
- kabanos
- brambory
- červené a bílé fazole
- hovězí vývar
- máslo, sádlo nebo olej
- sůl, kurkuma, gulášové koření – sladká i pálivá paprika, majoránka a špetka chilli
- jíška
- čerstvý chléb
Cibuli nakrájíme na jemno, kabanos na kostičky a oloupané brambory na kostky. Na trošce másla, sádla nebo oleje, podle toho, co nejraději používá, vše osmažíme. Pak tuto osmahlou směs posypeme kurkumou a gulášovým kořením, kde nesmí chybět sladká i pálivá paprika, majoránka a troška chilli. Podle chuti lze přidat i protlak nebo kečup. Zalijeme hovězím vývarem a vaříme až do změknutí brambor. Mezitím si prolisujeme a přidáme pár stroužků česneku. Na konec si scedíme červené a bílé fazole, pokud použijeme ty v chilli omáčce, tak je necedíme, přidáme je do guláše a prohřejeme. Podle hustoty můžeme ostrý fazolový guláš zahustit vychladlou zásmažkou a podáváme jej jako hlavní chod s čerstvým chlebem.
Vegetariánské kari s cizrnou a dýní
Ingredience:
- cizrna
- dýně
- cibule a česnek
- rajčatový protlak
- zeleninový vývar
- kurkuma, sůl a majoránka
- rýže basmati
Necháme namočenou cizrnu přes noc, uvaříme ji nejlépe v tlakovém hrnci do měkka. Očistíme dýni od zrníček a nakrájíme na kostičky v přibližné velikosti cizrny. Nakrájenou cibuli s česnekem orestujeme do růžova a přidáme koření v podobě kurkumy, soli a majoránky. Ke směsi přidáme dýni a restujeme dalších 5 minut. Pak přidáme vařenou cizrnu, rajčatový protlak s vývarem a vaříme 15 minut, až dýně změkne. Podle potřeby podléváme vývarem. Vegetariánské kari s cizrnou a dýní podáváme jako hlavní chod s rýží basmati.
Kuřecí prsa s kuskusem a paprikami
Ingredience:
- papriky
- cibuli
- mrkev
- kuřecí prsa
- olivový olej
- kurkuma, sůl, pepř a ocet
- kuskus
Umyté papriky nakrájíme na kostky. Cibuli nasekáme na drobné kostičky a mrkev na velmi jemné proužky, tzv. alla julienne. Do hluboké pánve dáme olej, přidáme cibulku s mrkví a jemně orestujeme. Pak přidáme kuřecí prsa nakrájená na kousky o velikosti 2 až 3 cm a necháme je dobře orestovat. Přidáme papriky a podle chuti dochutíme solí, pepřem a octem. Po 5 minutách podlijeme vodou a vaříme asi hodinu. Občas směs promícháme a podlijeme. Do 400 ml vody si přidáme kurkumu se solí a přivedeme k varu. Pak do vroucí vody přidáme kuskus a přikryjeme. Necháme stát 4 minuty, pak kuskus pokapeme olivovým olejem, jemně promícháme a přidáme do pánve s kuřetem a zeleninou. Směs promícháme a pokrm podáváme teplý, jako hlavní chod.