Jak připravit palačinky na více způsobů

pexels-photo-376464

Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších sladkých jídel u nás. Ne vždy jim ale dáme prostor, aby mohly v našem jídelníčku zazářit. Časy se ale pomalu mění a mnoho lidí si je pravidelně připravuje k snídani. Jíst ale pořád to samé může být po čase trochu nuda. Dnes se proto zaměříme na to, jak palačinky připravit na více různých způsobů. 

Palačinky jsou, s trochou nadsázky, pro hodně lidí svátečním jídlem. Hlavně proto, že je s jejich konzumací pojí spousta sladkých vzpomínek. (Nejčastěji z dětství, ale také třeba na romantické prázdniny ve vzdálené Francii.) Zároveň si je řada z nich nedopřává každý den. (Nebo alespoň ne tak často, jak by mohli.) Mají totiž pocit, že jejich příprava zabere velké množství času, nebo že se nehodí do jejich zdravé stravovací rutiny. Dost lidí se sladkým jídlům brání i proto, že mají pocit, že se z nich pořádně nenají.

pexels-photo-793762

No, pokud bychom se na palačinky dívali jen z tradičního pohledu, kdy v misce smícháte trochu mouky s vajíčkem, mohli bychom s těmito názory snad částečně i souhlasit. Moderní doba ovšem zaúřadovala i tady a vy si můžete vychutnat chutné, rychlé, a hlavně výživné palačinky na tisíc různých způsobů.

A my se teď na některé z nich půjdeme podívat. 

Staré dobré palačinky

Než se pustíme do nějakých invencí, zaměříme se na to, jak se palačinky dělaly hezky postaru.

Budete potřebovat: 1 a ½ hrnku hladké mouky, 3 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 a ¼ hrnku mléka, 1 vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla, špetku soli, 1 lžíci cukru

Postup 

Mohlo by vás zajímat:  Zdravé sladění - čím sladit a čím ne?

Prosejte mouku do mísy a k ní přidejte prášek do pečiva, sůl a cukr. Uprostřed sypkých ingrediencí vyhloubejte důlek a do něj nalijte mléko s rozklepnutým vajíčkem. Nakonec do něj přidejte i rozpuštěné máslo. Vše metličkou spojte do kompaktní hmoty bez hrudek. Každou palačinku poté pečte na pánvi s trochou oleje, dokud obě strany nezískají karamelově hnědou barvu.

pexels-photo-574111

Palačinky z kokosové mouky

Kokosová mouka si získala (spolu s kokosovým olejem) neotřesitelnou pozici v našich kuchyních. Málokdo to už vyzkoušel, ale skvěle se hodí i na přípravu tradičních sladkých pokrmů.

Budete potřebovat: 5 vajec, 1 a ½ hrnku mandlového mléka, 2 lžičky vanilkového extraktu, ¾ hrnku kokosové mouky, 4 lžíce sladidla (např. Erythritol), 1 lžičku prášku do pečení, špetku soli, 1 lžičku xanthanové gumy, kokosový olej

Postup 

Vezměte mixér a do jeho nádoby rozklepněte všechna vejce. Poté k nim přidejte mandlové mléko, vanilkový extrakt, kokosovou mouku, sladidlo, prášek do pečení, sůl, xanthanovou gumu a vše rozmíchejte do hladké směsi, tak, aby se všechny ingredience dostatečně spojily. Poté rozpalte trochu kokosového oleje a na něm pečte palačinky do hněda.

Palačinky z mandlové mouky

Jedná se o další alternativu pro ty z vás, kteří preferují použití jiných druhů mouky.

Budete potřebovat: 1 hrnek mandlové mouky, 2 vejce, ¼ hrnku mandlového mléka, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíci medu, ¼ lžičky skořice, špetku soli

Postup 

Všechny ingredience (včetně kokosového oleje) dejte do dostatečně velké misky a vše pečlivě rozšlehejte metličkou. To může vzhledem ke konzistenci medu a dalších složek chvíli trvat. Nakonec rozpalte nepřilnavou pánev (na kterou dáte malé množství oleje) a formujte jednotlivé palačinky. Jejich velikost závisí čistě na vás. Pečte z obou stran.

pexels-photo-357573

Super rychlé banánové palačinky

Kdo si chce zdravě zamlsat, ale zároveň nemá mnoho času na zbyt, tomu doporučíme vyzkoušet tyto super rychlé palačinky z banánu.

Mohlo by vás zajímat:  Hubnutí začíná v hlavě

Budete potřebovat: 1 banán, 2 vejce, ½ čajové lžičky skořice (Pokud chcete palačinek víc, přizpůsobte jim množství ingrediencí. To znamená, že na 2 banány přijdou 4 vejce a 1 celá lžička skořice, atd.)

Postup 

Oloupejte banán a rozmačkejte ho vidličkou (v misce). Potom k němu přidejte všechna vajíčka a skořici. Tuto hmotu pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience dostatečně dobře spojily. Poté opět rozehřejte pánev s malým množstvím oleje a lžící vytvarujte několik menších palačinek, nebo naopak jednu velkou. (Pozor, palačinka se vám může při prvních pokusech trochu rozpadat.) Pečte do hněda z obou stran.

Mrkvové palačinky

Pokud milujete mrkvový dort, měli byste vyzkoušet i tyto výživné mrkvové palačinky. Alespoň pro ten pocit, že jste okusili něco zcela nového.

Budete potřebovat: 1 a ¼ hrnku hladké mouky, ¼ hrnku nakrájených vlašských ořechů, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, špetku soli, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, špetku drceného hřebíčku, špetku sušeného mletého zázvoru, ¼ hrnku třtinového cukru, ¾ hrnku podmáslí, 1 lžíci řepkového oleje, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 vejce, 2 hrnky jemně strouhané mrkve

Postup 

Nachystejte si velkou mísu. Do ní dejte mouku, ořechy, prášek do pečiva, skořici, sůl, muškátový oříšek, rozdrcený hřebíček a zázvor. Celou sypkou směs promíchejte metličkou. Poté do ní přidejte cukr, podmáslí, olej, vanilkový extrakt a také obě vejce. Až ze směsi vznikne kompaktní hladké těsto, zamíchejte do něj i nastrouhanou (nebo velmi jemně nakrájenou) mrkev.

Nakonec rozpalte pánev s malým množstvím oleje a formujte palačinky, které opékejte z obou stran, dokud nezhnědnou a na jejich povrchu se neobjeví bubliny.

pexels-photo-416535

Celozrnné palačinky s překvapením

Tyto palačinky jsou zajímavým vylepšením těch klasických. Bez toho, aniž by se nějak zásadně proměnila jejich původní receptura.

Budete potřebovat: ¾ hrnku ovesných otrub, ½ hrnku celozrnné mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 hrnek plnotučného jogurtu, 2/3 hrnku plnotučného mléka, 1 vejce, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu, vaši oblíbenou marmeládu

Mohlo by vás zajímat:  Rakytník: Recepty pro zdraví z rakytníku

Postup 

Připravte si dvě větší kuchyňské mísy. Do jedné odměřte ovesné otruby, celozrnnou mouku, prášek do pečiva a sůl. Obsah misky zamíchejte tak, aby se všechny ingredience dostatečně spojily. Do druhé nádoby dejte jogurt, mléko, vejce, olej a vanilkový extrakt a vše rozšlehejte metličkou. Poté obsah obou misek spojte do jedné a opět vše pořádně rozmíchejte, dokud nezískáte hladkou směs bez viditelných hrudek.

Vezměte plech vyložený pečicím papírem a lžicí na něj udělejte několik marmeládových koleček. Ty pak dejte na několik minut zmrazit. Mezi tím dejte na pánev trochu oleje a na ní formujte několik menších palačinek. Těsně předtím, než je budete chtít otáčet vyjměte z mrazáku marmeládová kolečka a za pomoci špachtle (nebo příborového nože) je přeneste do středu těsta. Marmeládu pak skryjte menší dávkou toho syrového, tak, aby marmeláda tvořila střed palačinky, ale nebyla na první pohled vidět. Palačinky pak klasicky opečte i z druhé strany.

S čím palačinky podávat?

photo-1471478108131-9b2335c21611

Většina lidí je zvyklá na palačinky v kombinaci s marmeládou/džemem, nebo skořicovým cukrem.

Výborné jsou ale i palačinky s: 

  • Arašídovým máslem
  • Ořechovým krémem/máslem a banánem
  • Javorovým sirupem
  • Lesním ovocem
  • Medovým jogurtem
  • Zakysanou smetanou
  • Čokoládovými lupínky
  • Medem
  • Se zmrzlinou
  • Ořechy 
  • Krémovým sýrem

Chutné jsou i palačinky, které si dáte s opečenou šunkou, slaninou, sýrem a čerstvou (i opečenou) zeleninou.

Jaké palačinky máte nejraději vy? 

Štítky: , , , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení