K nakládané zelenině má řada lidí komplikovaný vztah, protože i když má docela příjemnou příchuť, z nějakého důvodu se její zvýšená konzumace připisuje především těhotným ženám, které mohou mít v očekávání velmi prapodivné chutě. Přitom, kvalitní domácí pickles vám mohou nabídnout mnoho benefitů, včetně velké porce živin. Pokud jim tedy chcete dát alespoň malou šanci, níže vám povíme, jak na ně.
Nakládaná zelenina může být příjemně pikantní a křupavá. Ve skutečnosti ale může mít i mnoho benefitů pro zdraví. Může v sobě ukrývat vitamín K, vápník, vitamín A, vitamín C, draslík a mnoho dalších látek, které prospívají jak k celkovému zdraví organismu, tak k normálnímu trávení.
U nakládané zeleniny z obchodu si ale musíte dát velký pozor na to, aby prošla kvašením a za její nakyslou chutí nebyl pouze ocet. (V takovém případě nemá zelenina tolik pozitiv, jako ta, jejíž pikantní chuť souvisí s kvašením.) Také musíte dávat pozor na to, abyste hlídali svůj příjem soli, která má negativní vliv na krevní tlak a na zdraví kardiovaskulárního systému.
Jak na domácí pickles? Na to se podíváme níže
Nejlepší nakládaná zelenina
Budete potřebovat:
- 1 hlávku zelí
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- Sůl (20 g na 1 kg zeleniny)
Začněte tím, že si očistíte veškerou zeleninu. Následně nastrouhejte zelí na menší nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo a cibuli naopak nakrájejte najemno.
Následně veškerou připravenou zeleninu vložte do opravdu velké mísy, do které dáte sůl. Poté ji nechce nějakou dobu odležet, klidně se tedy můžete následujících 60 minut věnovat něčemu jinému. Průběžně ale zeleninu nezapomeňte promačkávat, protože ze sebe vypustí přebytečnou vodu.
Poté začněte zeleninu dávat do připravené (čisté a dostatečně velké) nádoby, ve které ji budete skladovat. Je důležité, aby se každá nová vrstva důkladně upěchovala směrem dolů. Takto pokračujte, dokud sklenice nebude téměř plná.
V ideálním případě mějte pro tuto chvíli po ruce víčko trochu menší zavařovací sklenice, kterým zeleninu stlačíte (třeba ještě za pomoci konce vařečky) směrem dolů. Uzavření sklenice ale nemůže být úplně vzduchotěsné, protože pak by nemohla zelenina správně pracovat.
Nakonec sklenici postavte někam, kde na ni nebude dopadat přímé sluneční světlo. Jelikož při kvašení vzniká další tekutina, je vhodné pod sklenici umístit nějaký talířek nebo misku, která ji bude v případě nouze zachytávat. (A vy tím pádem nebudete mít všude okolo nepořádek.) Pokud chcete, zeleninu můžete nechat kvasit buď po dobu několika dní, až týden. Kvašení je ukončeno ve chvíli, kdy na povrchu nejsou viditelné malé bublinky. To může být dobrý indikátor toho, kdy můžete začít zeleninu jíst.
Pokud budete chtít, v domácích podmínkách můžete zkusit nakládat i okurky, zeleninovou směs s květákem, kimči a podobně. Je to na vás.
Máte s domácí nakládanou zeleninou nějakou zkušenost? Pokud ano, budeme rádi, když nám ji napíšete do komentářů pod článkem.
Zdroje informací
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles – Vše o nakládané zelenině (anglicky)