Konzumace červené řepy obecně zvyšuje odolnost organismu. Může být nápomocná i při léčbě rakoviny. Pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu i při boji s touto zákeřnou chorobou. Pektiny nám pomáhají při trávení, řepa snižuje množství škodlivého cholesterolu a pročišťuje střeva.
Dost často se doporučuje i během těhotenství, kdy pomáhá totiž při zdravém vývoji plodu. Prospívá tvorbě červených krvinek, je vhodná také při chudokrevnosti a pomáhá při častých chřipkách a nachlazeních. Nejlepší účinky na zdraví má syrová. Pro lepší chuť jsou nejlepší bulvy s maximálně osmicentimetrovým průměrem. Při tepelném zpracování je lepší ji před vařením neloupat, aby tak neztrácela zbytečně moc své životodárné blahodárně působící šťávy.
Obsah článku
Pomazánka z červené řepy, ořechů a česnekem
Zajímavá pomazánka se vždycky hodí a slouží jako záchrana, když vám přijde nečekaná návštěva. Když potřebujete připravit pohoštění nebo zajímavou svačinu či rychlou večeři. Zkuste třeba červenou řepu smíchat s vlašskými ořechy a česnekem. Vaření řepy vám zabere tak hodinu a z uvedeného množství uděláte porce pro 4 osoby.
Ingredience
- 250 g vařené či pečené červené řepy
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 3 prolisované stroužky česneku
- 50 g bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- pepř
- česnek
Příprava
Smíchejte 250 g vařené nebo pečené červené řepy, kterou nastrouháte, přidejte 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete a pěkně promíchejte. Pak můžete podávat.
Pomazánka z červené řepy s majonézou
Ingredience
- 1 ks červená řepa
- 1 ks lučina
- 1 ks červená cibule
- 1 ks majonéza
- sůl
- pepř mletý
Postup přípravy
Červenou řepu uvaříme ve slupce. Poznáme to tak, že je možné píchnout do půlky bulvy vidličkou. Po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno. K řepě přidáme lučinu nebo pomazánkové máslo, červenou cibulku nakrájenou nadrobno a asi 2 lžíce majonézy, kterou může nahradit kysaná smetana nebo bílý jogurt. Pak vše velmi důkladně promícháme vidličkou. Podle chuti pomazánku dosolíme a opepříme, můžeme taky pro dochucení použít nějakou bylinkovou sůl.
Pomazánka z červené řepy a tvarohu
Ingredience
- 250 g předvařená červená řepa
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 2 stroužky česneku
- 1 ks menší červená cibule
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Červenou řepu pokrájíme na menší kousky a vhodíme ji následně do mixéru. Přidáme na kousky pokrájenou cibuli a oloupaný česnek. Pak pomazánku osolíme, opepříme a chvilku ji promixujeme, aby se zelenina spojila. Pak přidáme tvaroh a ještě jednou jej promixujeme. Pouze na chvíli, aby se vše promíchalo, ať řepu nerozmixujete úplně na kaši. Pomazánku přendejte do misky a necháme ji alespoň hodinku v lednici odležet a podáváme ji namazanou na čerstvém pečivu.