Pórek je dlouhá léta součástí naší kuchyně a pro svou chuť je do většiny polévek i omáček téměř nepostradatelný. Často se používá i nakrájený na krajíc chleba, stejně jako cibule. Tradiční krémová pórková polévka má jednoduchý recept. Polévka je levná a velmi chutná i zdravá.
Podle různých krajových a rodinných zvyků se občas do pórkové polévky přidávají i brambory. Záleží tedy na vás. V jižních Čechách se dokonce tradičně pórková polévka vaří s kvasnicemi. Pórek povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při zácpách, nadýmání, při střevních potížích a na detoxikaci.
To nejdůležitější o pórku
- vysoký obsah vitamínů a minerálů
Pokud hledáte pro příjem všech důležitých živin vhodnou potravinu, jezte pórek pravidelně. Je výborným zdrojem vitaminu C, K a B6. Nabízí velké množství draslíku, vápníku, fosforu, kyseliny listové a polynenasycené, zdraví prospěšné tuky.
- efektivní posilovač imunity
Pórek je výbornou prevencí proti mikroorganismům, které navozují mnoho zdravotních komplikací. Jeho unikátnímu složení a schopnosti zlepšují imunitu a obranyschopnost těla před napadením různými bakteriemi, viry a infekcemi.
- prevence srdečních chorob
Pórek má opravdu významný vliv na snižování krevního tlaku a tak pomáhá zabránit vzniku kardiovaskulárních chorob. Sem patří arterioskleróza, mrtvice i srdeční selhání.
- působí proti křečovým žilám
Varixy neboli křečové žíly jsou velkým nebezpečím pro mnoho z nás. Můžete nosit speciální punčochy, užívat léky, ale také jíst pórek. Díky vysokému podílu účinných aktivních látek totiž velmi dobře působí proti nadměrnému zahušťování krve.
Recept na nejlepší polévku
Pórková polévka – ingredience:
- 1 litr vody
- 1 pórek
- 2 vrchovaté lžíce hrubé mouky
- 3 kuličky pepře
- 1/2 kostky bujónu
- 1/2 lžičky soli
Příprava:
Pórek nejprve důkladně omyjeme a nakrájíme jej na tenká kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a na něm necháme pórek zesklovatět. Přisypeme mouku a trochu ji necháme zasmahnout. Následně pak do hrnce přilijeme vodu a přivedeme ji k varu. Přidáme do ní bujón, sůl, pepř a necháme vařit 10 minut.