Recept na tatarák z červené řepy

červená, řepa

Červená řepa je skvělým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak a navíc zpomaluje stárnutí pokožky. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, která je velmi důležitá zejména při těhotenství; vlákninu, která figuruje při procesu vyprazdňování. Má také protinádorové účinky, a to hlavně zasyrova.

Nejen výše zmíněné, ale také další benefity má červená řepa. Podporuje tvorbu inzulinu, má vliv na ostrost zraku, obsahuje důležité železo, podporuje nervový systém… Proto bychom si ji měli dopřát tak často, jak to jen možnosti dovolí. Červená řepa je skvělá zavařená jako příloha k masu, lze z ní tvořit pomazánky na tucet způsobů, přidává se do polévek, lze z ní dělat lupínky, anebo bezmasý tatarák, jehož recept vám v dnešním článku prozradíme.

Potřebné ingredience

  • 2 bulvy červené řepy
  • ½ cibule nebo 1 jarní cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej
  • Sójová omáčka
  • Kečup nebo rajčatový protlak
  • Hořčice

Postup s mixováním

Pokud chcete tatarák opravdu jemný, je zde možnost mixování. Postup v tomto případě zní: Syrovou řepu oloupeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 180°C, dokud řepa nezměkne. Necháme ji vychladnout, poté ji nakrájíme na kostičky a vložíme do mixéru. Krátce pomixujeme a přidáme stroužky česneku, nakrájenou cibulku, 3 lžíce olivového oleje, zhruba dvě lžíce kečupu, hořčice, cca jednu polévkovou lžíci sójové omáčky. Vše mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne krémová konzistence. Nakonec dle chuti osolíme, opepříme.

Postup bez mixování

TopinkaPři tomto postupu je potřeba struhadlo, tatarák tedy nebude tak jemný a budou v něm cítit výrazněji jednotlivé ingredience. Postup začíná obdobně – syrovou a oloupanou řepu pečeme do měkka a po jejím vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle. K ní poté nastrouháme česnek a přidáme na jemno nakrájenou cibuli. Ochutíme všemi ingrediencemi, přidáme tedy 3 lžíce olivového oleje, dvě lžíce kečupu, hořčice, jednu lžíci sójové omáčky a dle chuti osolíme, opepříme.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší recept na pórkovou polévku

Tatarák podáváme nejlépe s načesnekovanými topinkami.

Štítky: , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • karel Plíva
    • 6.6.2019
    Odpovědět

    jíme často červenou řepu, je výborná zdravá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recept na tatarák z červené řepy
4.3 (85%) 12 hlasů
0 sdílení