Nejlepší recepty z cukety: Těchto 6 musíte zkusit!

pexels-photo-237635

Jakmile se udělá alespoň trochu teplo, na pultech obchodů se z ničeho nic objeví cuketa. Hodně lidí ji ignoruje, protože jim ze všeho nejvíce připomíná prapodivnou okurku. Určitě by ji ale měli alespoň jednou ochutnat. Jakmile na to dojde i u vás, vezměte si k ruce některý z těchto osvědčených receptů.

Cuketová buchta

pexels-photo-128420

Na její přípravu budete potřebovat: 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek cukru, 1 hrnek hnědého cukru, 2 lžičky skořice, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1 a ¼ hrnku oleje, 4 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3 a ¼ hrnku hladké mouky, prášek do pečiva, 1 lžičku soli; Na krém: 225 g krémového sýra, 1 hrnek másla, 4 hrnky moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu

Předehřejte si troubu na 175 °C. Do misky dejte nevymačkanou cuketu. Do jiné přidejte bílý a hnědý cukr, skořici a muškátový oříšek. Poté přilijte olej a vše vyšlehejte metličkou. Následně zapracujte vanilku a všechna vejce. Potom do misky dejte i mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vše pořádně rozmixujte v kuchyňském robotovi. Nakonec zapracujte již zmíněnou cuketu. Těsto dejte do vymazaného pekáčku a dejte ho péct na 1 hodinu do trouby. Z ostatních ingrediencí vyšlehejte krém. Ten dávejte na korpus až ve chvíli kdy bude studený.

Cuketová polévka

Na její přípravu budete potřebovat: ½ cibule, 2 stroužky česneku, 3 středně velké cukety, 950 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, strouhaný parmazán

Do hrnce dejte nakrájenou cuketu, opečenou cibuli, pokrájený česnek a vývar a vše společně vařte (přikryté) po dobu cca 20 minut. Jakmile bude zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným tyčovým mixérem. Přidejte zakysanou smetanu. (Pro větší jemnost můžete ještě jednou rozmixovat.) Ochucení solí a pepřem si nechejte až nakonec. Stejně, jako zdobení strouhaným parmazánem.

Mohlo by vás zajímat:  Chybí vám výkon? Zvyšte pitný režim!

Zapečená cuketa

photo-1571775499802-8d307de9d8e6

Na její přípravu budete potřebovat: 2 střední cukety, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžičky italského koření, sůl, pepř, ⅓ hrnku strouhaného parmazánu

Cuketu nakrájejte na hrubší kolečka. Vyložte je na plech s pečicím papírem. Mezi tím smíchejte v misce olivový olej se solí, pepřem a kořením a polijte jím cuketu. Na každou z nich dejte i trochu strouhaného sýra. Tato kolečka poté pečte cca 5 minut z každé strany na 220 °C.

Cuketové zelí

Na jeho přípravu budete potřebovat: 1 středně velkou hlávku zelí, 3 středně velké cukety, 3 lžíce nakrájené cibule, 1 polévkovou lžíci drceného česneku, 1 lžíci soli, 1 lžičku pepře

Nakrájejte zelí, cuketu a cibuli a rozdrťte česnek. Vezměte dostatečně velkou pánev, dejte do ní polovinu zelí a cukety a pomalu vše restujte. Mezi tím směs opepřete, osolte a přidejte do ní polovinu česneku. Jakmile zelenina trochu zavadne, dejte do nádoby druhou půlku od každého, přidejte cibuli a pomalu restujte dalších 30-60 minut. (Dokud nebude zelí dostatečně měkké.)

Cuketové špagety

photo-1499125650409-2c437d5cca77

Na jejich přípravu budete potřebovat: 4 střední cukety, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci drceného česneku, ½ lžičky čili vloček, ½ hrnku strouhaného parmazánu, 1 hrnek bazalky (čerstvé), 2 rajčata, sůl, pepř

Cuketu naškrábejte na tenké nudle. Do pánve dejte olivový olej, česnek a čili a pomalu vše restujte. Jakmile se olej pořádně zahřeje, dejte do hrnce připravené “nudle”. Aby byly dostatečně uvařené, opékejte je asi 5-7 minut. Nakonec do pánve přidejte nakrájená rajčata, bazalku a parmazán.

Obalované cuketové hranolky

Na jejich přípravu budete potřebovat: ⅔ hrnku hladké mouky, 1 velké vejce, ⅔ hrnku mléka, 2 hrnky panko strouhanky, 6 lžic oleje, sůl, pepř, 3 menší cukety

Nakrájejte cuketu na menší špalíčky. Na jeden talíř si dejte mouku, na další strouhanku a do třetího rozšlehané vejce s mlékem. Nejprve cuketu obalte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Špalíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Poté ho dejte péct na 230 °C (dokud nebude mít cuketa krustu jako řízek). Druhou variantou je, že budete kousky cukety smažit dozlatova na pánvi.

Mohlo by vás zajímat:  Čaje pro zdraví!

Přejeme vám dobrou chuť!

Štítky: , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší recepty z cukety: Těchto 6 musíte zkusit!
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení