Jakmile se udělá alespoň trochu teplo, na pultech obchodů se z ničeho nic objeví cuketa. Hodně lidí ji ignoruje, protože jim ze všeho nejvíce připomíná prapodivnou okurku. Určitě by ji ale měli alespoň jednou ochutnat. Jakmile na to dojde i u vás, vezměte si k ruce některý z těchto osvědčených receptů.
Obsah článku
Cuketová buchta
⭐ Na její přípravu budete potřebovat: 3 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek cukru, 1 hrnek hnědého cukru, 2 lžičky skořice, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1 a ¼ hrnku oleje, 4 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3 a ¼ hrnku hladké mouky, prášek do pečiva, 1 lžičku soli; Na krém: 225 g krémového sýra, 1 hrnek másla, 4 hrnky moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu
Předehřejte si troubu na 175 °C. Do misky dejte nevymačkanou cuketu. Do jiné přidejte bílý a hnědý cukr, skořici a muškátový oříšek. Poté přilijte olej a vše vyšlehejte metličkou. Následně zapracujte vanilku a všechna vejce. Potom do misky dejte i mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vše pořádně rozmixujte v kuchyňském robotovi. Nakonec zapracujte již zmíněnou cuketu. Těsto dejte do vymazaného pekáčku a dejte ho péct na 1 hodinu do trouby. Z ostatních ingrediencí vyšlehejte krém. Ten dávejte na korpus až ve chvíli kdy bude studený.
Cuketová polévka
⭐ Na její přípravu budete potřebovat: ½ cibule, 2 stroužky česneku, 3 středně velké cukety, 950 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, strouhaný parmazán
Do hrnce dejte nakrájenou cuketu, opečenou cibuli, pokrájený česnek a vývar a vše společně vařte (přikryté) po dobu cca 20 minut. Jakmile bude zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným tyčovým mixérem. Přidejte zakysanou smetanu. (Pro větší jemnost můžete ještě jednou rozmixovat.) Ochucení solí a pepřem si nechejte až nakonec. Stejně, jako zdobení strouhaným parmazánem.
Zapečená cuketa
⭐ Na její přípravu budete potřebovat: 2 střední cukety, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžičky italského koření, sůl, pepř, ⅓ hrnku strouhaného parmazánu
Cuketu nakrájejte na hrubší kolečka. Vyložte je na plech s pečicím papírem. Mezi tím smíchejte v misce olivový olej se solí, pepřem a kořením a polijte jím cuketu. Na každou z nich dejte i trochu strouhaného sýra. Tato kolečka poté pečte cca 5 minut z každé strany na 220 °C.
Cuketové zelí
Nakrájejte zelí, cuketu a cibuli a rozdrťte česnek. Vezměte dostatečně velkou pánev, dejte do ní polovinu zelí a cukety a pomalu vše restujte. Mezi tím směs opepřete, osolte a přidejte do ní polovinu česneku. Jakmile zelenina trochu zavadne, dejte do nádoby druhou půlku od každého, přidejte cibuli a pomalu restujte dalších 30-60 minut. (Dokud nebude zelí dostatečně měkké.)
Cuketové špagety
⭐ Na jejich přípravu budete potřebovat: 4 střední cukety, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci drceného česneku, ½ lžičky čili vloček, ½ hrnku strouhaného parmazánu, 1 hrnek bazalky (čerstvé), 2 rajčata, sůl, pepř
Cuketu naškrábejte na tenké nudle. Do pánve dejte olivový olej, česnek a čili a pomalu vše restujte. Jakmile se olej pořádně zahřeje, dejte do hrnce připravené “nudle”. Aby byly dostatečně uvařené, opékejte je asi 5-7 minut. Nakonec do pánve přidejte nakrájená rajčata, bazalku a parmazán.
Obalované cuketové hranolky
⭐ Na jejich přípravu budete potřebovat: ⅔ hrnku hladké mouky, 1 velké vejce, ⅔ hrnku mléka, 2 hrnky panko strouhanky, 6 lžic oleje, sůl, pepř, 3 menší cukety
Nakrájejte cuketu na menší špalíčky. Na jeden talíř si dejte mouku, na další strouhanku a do třetího rozšlehané vejce s mlékem. Nejprve cuketu obalte v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Špalíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Poté ho dejte péct na 230 °C (dokud nebude mít cuketa krustu jako řízek). Druhou variantou je, že budete kousky cukety smažit dozlatova na pánvi.
Přejeme vám dobrou chuť!