Šťavnatá a vláčná dužnina z dýně se hodí k velkému množství gastronomických úprav. Oceníte jejich zajímavou chuť i všestranné využití. Vyberte si z našich dýňových receptů.
Obsah článku
1. Pikantní salát ze špagetové dýně
Budete potřebovat:
- 1 kg špagetové dýně
- 150 g červené čočky
- 150 g polníčku
- 2 malé červené chilli papričky
- 5 lžic jablečného octa
- 3 lžíce jablečné šťávy
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- dýňová semínka na zdobení
Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a pečeme řezem nahoru 20 minut. Čočku uvaříme doměkka, polníček opláchneme, chilli papričku bez semínek nakrájíme nadrobno. Připravíme zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček, oleje, soli a pepře. Vidličkou rozdělíme dužninu na vlákna jako špagety, promícháme s polníčkem a čočkou. Zalijeme zálivkou a posypeme dýňovými semínky.
2. Dýňová polévka s pomerančem
Budete potřebovat:
- 1 dýně o váze asi 1,5 kg
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 3 brambory
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 pomeranče
- krutony
- dýňový olej na zakápnutí
- čerstvý koriandr
V hrnci rozehřejeme olivový olej. Osmažíme nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijeme vývarem, promícháme a 20 minut povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme a vmícháme pomerančovou šťávu: Podáváme s krutony, zakapeme dýňovým olejem a posypeme lístky koriandru.
3. Smetanová dýňová polévka
Budete potřebovat:
- 1 kg dýně Hokaido bez semínek a nakrájené na větší kostky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 stroužky česneku
Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vaříme 10 minut a přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem. Podáváme s krutony, zakysanou smetanou a posypané praženými dýňovými semínky.
4. Treska s dušenou dýní
Budete potřebovat:
- 4 filety tresky
- 1 menší dýně
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- olej na smažení
- 250 ml zeleninového vývaru
- máslo
- sůl
- čerstvá petrželka
V pánvi rozehřejeme olej, osmažíme cibuli, přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme vývarem a dusíme 10 minut do měkka. Dochutíme pepřem a dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo, osolíme a tresku opečeme po obou stranách. Doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.
5. Ragú z dýně
Budete potřebovat:
- 1 dýně o váze asi 2 kg
- 400 g kuřecích prsou
- 750 g brambor
- 2 jablka
- 1 svazek jarní cibulky
- 400 ml smetany ke šlehání
- kari koření, sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z dýně odřízneme vršek a vydlabeme měkkou dužinu ze středu a semínka. Naplníme masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostky a cibulkou pokrájenou na kolečka. Zalijeme okořeněnou smetanou, dýni postavíme na plech, zakryjeme vrškem dýně a pečeme 30 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě 1 hodinu. Obsah občas promícháme. Podáváme s pečivem.
6. Dýňová pizza
Budete potřebovat:
- 150 ml mléka
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 300 g hladké mouky
- 4 lžíce rajčatového pyré
- 350 g dýně
- 300 g rajčat
- 200 g ovčího sýra
- 50 g rukoly
- 50 g tymián
- sůl a pepř
Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, zpracujeme s moukou a solí na hladké těsto, přikryjeme a necháme kynout na dvojnásobek objemu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto prohněteme a na pomoučněné ploše rozválíme placku o průměru 30 cm. Položíme na plech s pečicím papírem, potřeme rajčatovým pyré, poklademe plátky dýně a rajčat, posypeme sýrem a pečeme 20 minut. Podáváme posypané lístky rukoly a tymiánu.
7. Dýňové ravioly
Budete potřebovat:
- 500 g nudlového těsta
- 1 kg dýně
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 200 g ricotty
- 100 g parmazánu
- troška másla
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, dáme na plech a potřeme olivovým olejem smíchaným s tymiánem. Pečeme 30 minut při 200 °C. Dýni oloupeme, kousek odkrojíme, nakrájíme na kostičky a zbytek rozmačkáme vidličkou. Necháme vychladnout, přidáme ricottu, parmazán a osolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme čtverečky, naplníme, uzavřeme, spoje přimáčkneme vidličkou a vaříme v osolené vodě 4 minuty. Rozehřejeme máslo a lístky tymiánu krátce osmažíme. Ravioly na talíři, posypeme kostičkami pečené dýně, přelijeme máslem a posypeme parmazánem.
8. Dýňové rizoto
Budete potřebovat:
- 1 středně velká dýně Hokaido
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml rýže
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- olej z dýňových semínek
- parmazán
Dýni nakrájíme, v pánvi rozehřejeme máslo a doměkka osmažíme cibuli i kousky dýně. Posypeme rýží, promícháme a zalijeme trochou teplého vývaru. Rýži občas promícháme, aby se nepřichytila. Vývar postupně doléváme až je rýže na skus. Pak zakapeme dýňovým olejem a posypeme parmazánem.
9. Dýňové řezy
Na korpus budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 polévkové
- lžíce cukru
- špetka soli
- kůra z poloviny citronu
Na náplň:
- 1 malá dýně Hokaido
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 2 lžíce kysané smetany
- šťáva z poloviny citronu
Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme. Dužninu nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a 20 minut dusíme. Měkkou dýni rozmačkáme a rozmixujeme na hladký krém. Vmícháme med, citronovou šťávu, kysanou smetanu, vejce a prošleháme. Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno upěchujeme těsto, které na pár místech propíchneme vidličkou. Nalijeme dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme s kysanou smetanou.
10. Dýňový pohár
Budete potřebovat:
- 1 malá dýně asi 750 g
- 150 ml jablečné šťávy
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
- 3 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru Amaretto
- 100 g mascarpone
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžíce mandlových lupínků
Dýni rozkrojíme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájejte na kousky. Povaříme 10 minut na mírném plameni s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru. Asi 2/3 dýně marinujeme v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme s mascarpone, jogurtem, zbytkem cukru a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělíme do sklenic, vychladíme a podáváme s praženými mandlovými lupínky.