10 receptů z dýně

dynova polevka

Šťavnatá a vláčná dužnina z dýně se hodí k velkému množství gastronomických úprav. Oceníte jejich zajímavou chuť i všestranné využití. Vyberte si z našich dýňových receptů.

1. Pikantní salát ze špagetové dýně

· 1 kg špagetové dýně

· 150 g červené čočky

· 150 g polníčku

· 2 malé červené chilli papričky

· 5 lžic jablečného octa

· 3 lžíce jablečné šťávy

· 3 lžíce medu

· 4 lžíce olivového oleje

· sůl a pepř

· dýňová semínka na zdobení

Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a pečeme řezem nahoru 20 minut. Čočku uvaříme doměkka, polníček opláchneme, chilli papričku bez semínek nakrájíme nadrobno. Připravíme zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček, oleje, soli a pepře. Vidličkou rozdělíme dužninu na vlákna jako špagety, promícháme s polníčkem a čočkou. Zalijeme zálivkou a posypeme dýňovými semínky.

dynova polevka

2. Dýňová polévka s pomerančem

· 1 dýně o váze asi 1,5 kg

· 2 lžíce olivového oleje

· 1 cibule

· kousek čerstvého zázvoru

· 3 brambory

· 750 ml zeleninového vývaru

· 2 pomeranče

· krutony

· dýňový olej na zakápnutí

· čerstvý koriandr

V hrnci rozehřejeme olivový olej. Osmažíme nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijeme vývarem, promícháme a 20 minut povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme a vmícháme pomerančovou šťávu: Podáváme s krutony, zakapeme dýňovým olejem a posypeme lístky koriandru.

3. Smetanová dýňová polévka

· 1 kg dýně Hokaido bez semínek a nakrájené na větší kostky

· 500 ml kuřecího vývaru

· 200 ml smetany na vaření

Mohlo by vás zajímat:  Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct

· 2 stroužky česneku

Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vaříme 10 minut a přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem. Podáváme s krutony, zakysanou smetanou a posypané praženými dýňovými semínky.

4. Treska s dušenou dýní

· 4 filety tresky

· 1 menší dýně

· 1 malá cibule

· 1 stroužek česneku

· olej na smažení

· 250 ml zeleninového vývaru

· máslo

· sůl

· čerstvá petrželka

V pánvi rozehřejeme olej, osmažíme cibuli, přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme vývarem a dusíme 10 minut do měkka. Dochutíme pepřem a dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo, osolíme a tresku opečeme po obou stranách. Doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

dýně

5. Ragú z dýně

· 1 dýně o váze asi 2 kg

· 400 g kuřecích prsou

· 750 g brambor

· 2 jablka

· 1 svazek jarní cibulky

· 400 ml smetany ke šlehání

· kari koření, sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z dýně odřízneme vršek a vydlabeme měkkou dužinu ze středu a semínka. Naplníme masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostky a cibulkou pokrájenou na kolečka. Zalijeme okořeněnou smetanou, dýni postavíme na plech, zakryjeme vrškem dýně a pečeme 30 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě 1 hodinu. Obsah občas promícháme. Podáváme s pečivem.

6. Dýňová pizza

· 150 ml mléka

· 1/2 balíčku sušeného droždí

· 300 g hladké mouky

· 4 lžíce rajčatového pyré

· 350 g dýně

· 300 g rajčat

· 200 g ovčího sýra

· 50 g rukoly

· 50 g tymián

· sůl a pepř

Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, zpracujeme s moukou a solí na hladké těsto, přikryjeme a necháme kynout na dvojnásobek objemu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto prohněteme a na pomoučněné ploše rozválíme placku o průměru 30 cm. Položíme na plech s pečicím papírem, potřeme rajčatovým pyré, poklademe plátky dýně a rajčat, posypeme sýrem a pečeme 20 minut. Podáváme posypané lístky rukoly a tymiánu.

Mohlo by vás zajímat:  Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou

7. Dýňové ravioly

· 500 g nudlového těsta

· 1 kg dýně

· 1 lžíce čerstvého tymiánu

· olivový olej

· 200 g ricotty

· 100 g parmazánu

· troška másla

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, dáme na plech a potřeme olivovým olejem smíchaným s tymiánem. Pečeme 30 minut při 200 °C. Dýni oloupeme, kousek odkrojíme, nakrájíme na kostičky a zbytek rozmačkáme vidličkou. Necháme vychladnout, přidáme ricottu, parmazán a osolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme čtverečky, naplníme, uzavřeme, spoje přimáčkneme vidličkou a vaříme v osolené vodě 4 minuty. Rozehřejeme máslo a lístky tymiánu krátce osmažíme. Ravioly na talíři, posypeme kostičkami pečené dýně, přelijeme máslem a posypeme parmazánem.

dýně

8. Dýňové rizoto

· 1 středně velká dýně Hokaido

· 400 ml zeleninového vývaru

· 200 ml rýže

· 2 lžíce másla

· 1 cibule

· olej z dýňových semínek

· parmazán

Dýni nakrájíme, v pánvi rozehřejeme máslo a doměkka osmažíme cibuli i kousky dýně. Posypeme rýží, promícháme a zalijeme trochou teplého vývaru. Rýži občas promícháme, aby se nepřichytila. Vývar postupně doléváme až je rýže na skus. Pak zakapeme dýňovým olejem a posypeme parmazánem.

9. Dýňové řezy

Korpus:

· 250 g hladké mouky

· 125 g másla

· 1 vejce

· 2 polévkové

· lžíce cukru

· špetka soli

· kůra z poloviny citronu

Náplň:

· 1 malá dýně Hokaido

· 2 vejce

· 5 lžic medu

· 2 lžíce kysané smetany

· šťáva z poloviny citronu

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme. Dužninu nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a 20 minut dusíme. Měkkou dýni rozmačkáme a rozmixujeme na hladký krém. Vmícháme med, citronovou šťávu, kysanou smetanu, vejce a prošleháme. Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno upěchujeme těsto, které na pár místech propíchneme vidličkou. Nalijeme dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme s kysanou smetanou.

Mohlo by vás zajímat:  Zdravé dezerty nejen pro štíhlou linii

10. Dýňový pohár

· 1 malá dýně asi 750 g

· 150 ml jablečné šťávy

· 2 lžíce přírodního krupicového cukru

· 3 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru Amaretto

· 100 g mascarpone

· 150 g bílého jogurtu

· 1 lžička mleté skořice

· 4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojíme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájejte na kousky. Povaříme 10 minut na mírném plameni s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru. Asi 2/3 dýně marinujeme v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme s mascarpone, jogurtem, zbytkem cukru a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělíme do sklenic, vychladíme a podáváme s praženými mandlovými lupínky.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 receptů z dýně
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení