10 receptů z dýně

dynova polevka
Zveřejněno: 10.10.2019 , datum poslední aktualizace: 30.8.2021

Šťavnatá a vláčná dužnina z dýně se hodí k velkému množství gastronomických úprav. Oceníte jejich zajímavou chuť i všestranné využití. Vyberte si z našich dýňových receptů.

1. Pikantní salát ze špagetové dýně

Budete potřebovat: 

  • 1 kg špagetové dýně
  • 150 g červené čočky
  • 150 g polníčku
  • 2 malé červené chilli papričky
  • 5 lžic jablečného octa
  • 3 lžíce jablečné šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • dýňová semínka na zdobení

Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a pečeme řezem nahoru 20 minut. Čočku uvaříme doměkka, polníček opláchneme, chilli papričku bez semínek nakrájíme nadrobno. Připravíme zálivku z octa, jablečné šťávy, medu, chilli papriček, oleje, soli a pepře. Vidličkou rozdělíme dužninu na vlákna jako špagety, promícháme s polníčkem a čočkou. Zalijeme zálivkou a posypeme dýňovými semínky.

dynova polevka

2. Dýňová polévka s pomerančem

Budete potřebovat: 

  • 1 dýně o váze asi 1,5 kg
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 3 brambory
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 pomeranče
  • krutony
  • dýňový olej na zakápnutí
  • čerstvý koriandr

V hrnci rozehřejeme olivový olej. Osmažíme nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijeme vývarem, promícháme a 20 minut povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme a vmícháme pomerančovou šťávu: Podáváme s krutony, zakapeme dýňovým olejem a posypeme lístky koriandru.

3. Smetanová dýňová polévka

Budete potřebovat: 

  • 1 kg dýně Hokaido bez semínek a nakrájené na větší kostky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 stroužky česneku

Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vaříme 10 minut a přidáme prolisovaný česnek. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem. Podáváme s krutony, zakysanou smetanou a posypané praženými dýňovými semínky.

4. Treska s dušenou dýní

V pánvi rozehřejeme olej, osmažíme cibuli, přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme vývarem a dusíme 10 minut do měkka. Dochutíme pepřem a dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo, osolíme a tresku opečeme po obou stranách. Doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

dýně

5. Ragú z dýně

Budete potřebovat: 

  • 1 dýně o váze asi 2 kg
  • 400 g kuřecích prsou
  • 750 g brambor
  • 2 jablka
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • kari koření, sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z dýně odřízneme vršek a vydlabeme měkkou dužinu ze středu a semínka. Naplníme masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostky a cibulkou pokrájenou na kolečka. Zalijeme okořeněnou smetanou, dýni postavíme na plech, zakryjeme vrškem dýně a pečeme 30 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě 1 hodinu. Obsah občas promícháme. Podáváme s pečivem.

6. Dýňová pizza

Budete potřebovat: 

  • 150 ml mléka
  • 1/2 balíčku sušeného droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 350 g dýně
  • 300 g rajčat
  • 200 g ovčího sýra
  • 50 g rukoly
  • 50 g tymián
  • sůl a pepř

Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, zpracujeme s moukou a solí na hladké těsto, přikryjeme a necháme kynout na dvojnásobek objemu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto prohněteme a na pomoučněné ploše rozválíme placku o průměru 30 cm. Položíme na plech s pečicím papírem, potřeme rajčatovým pyré, poklademe plátky dýně a rajčat, posypeme sýrem a pečeme 20 minut. Podáváme posypané lístky rukoly a tymiánu.

7. Dýňové ravioly

Budete potřebovat: 

  • 500 g nudlového těsta
  • 1 kg dýně
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • 200 g ricotty
  • 100 g parmazánu
  • troška másla

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, dáme na plech a potřeme olivovým olejem smíchaným s tymiánem. Pečeme 30 minut při 200 °C. Dýni oloupeme, kousek odkrojíme, nakrájíme na kostičky a zbytek rozmačkáme vidličkou. Necháme vychladnout, přidáme ricottu, parmazán a osolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme čtverečky, naplníme, uzavřeme, spoje přimáčkneme vidličkou a vaříme v osolené vodě 4 minuty. Rozehřejeme máslo a lístky tymiánu krátce osmažíme. Ravioly na talíři, posypeme kostičkami pečené dýně, přelijeme máslem a posypeme parmazánem.

Mohlo by vás zajímat:  Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou

dýně

8. Dýňové rizoto

Budete potřebovat: 

  • 1 středně velká dýně Hokaido
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rýže
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • olej z dýňových semínek
  • parmazán

Dýni nakrájíme, v pánvi rozehřejeme máslo a doměkka osmažíme cibuli i kousky dýně. Posypeme rýží, promícháme a zalijeme trochou teplého vývaru. Rýži občas promícháme, aby se nepřichytila. Vývar postupně doléváme až je rýže na skus. Pak zakapeme dýňovým olejem a posypeme parmazánem.

9. Dýňové řezy

Na korpus budete potřebovat: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové
  • lžíce cukru
  • špetka soli
  • kůra z poloviny citronu

Na náplň:

  • 1 malá dýně Hokaido
  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce kysané smetany
  • šťáva z poloviny citronu

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme. Dužninu nakrájíme na kostky, podlijeme trochou vody a 20 minut dusíme. Měkkou dýni rozmačkáme a rozmixujeme na hladký krém. Vmícháme med, citronovou šťávu, kysanou smetanu, vejce a prošleháme. Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno upěchujeme těsto, které na pár místech propíchneme vidličkou. Nalijeme dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme s kysanou smetanou.

10. Dýňový pohár

Budete potřebovat: 

  • 1 malá dýně asi 750 g
  • 150 ml jablečné šťávy
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy nebo likéru Amaretto
  • 100 g mascarpone
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojíme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájejte na kousky. Povaříme 10 minut na mírném plameni s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru. Asi 2/3 dýně marinujeme v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme s mascarpone, jogurtem, zbytkem cukru a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělíme do sklenic, vychladíme a podáváme s praženými mandlovými lupínky.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení