6 tipů na snadný, chutný a rychlý oběd – recepty

pexels-roble-de-invierno-2959303

Čas je nejdražší komodita, kterou máme. Protože se nedá ničím nahradit, ani vrátit zpět. Proto je pochopitelné, že ho nechceme všechen strávit v kuchyni. Proto vám přinášíme několik rychlých a snadných receptů na chutné obědy!

Oběd je v našich končinách stejně důležitý, jako snídaně. Oproti ní je ale o něco vydatnější a má za úkol nás vybavit živinami do druhé poloviny dne. Na druhou stranu, k jeho přípravě je potřeba dostatek inspirace a času.

Ten se ale někdy hledá poměrně dost těžko. Třeba kvůli tomu, že spěcháte na pracovní schůzku, nebo jste měli přesčas a večer už nemáte energii na to se věnovat několika hodinovému vaření.

Proto vám nabízíme rychlou pomoc – několik receptů, ze kterých si vybere téměř každý strávník.

Rychlý oběd z vepřového masa: Vepřové jarní závitky

Budete potřebovat: 2 hrnky jemně nakrájeného římského salátu, 1 a ½ hrnku uvařeného vepřového masa nakrájeného na kostky, 1 hrnek nakrájeného čerstvého špenátu, ¾ hrnku jemně nakrájené/nastrouhané mrkve, ¼ hrnku jemně nakrájeného celeru, ⅓ hrnku sušených třešní, 1 lžíci sezamového oleje, 12 rýžových papírů, ¼ hrnku nakrájených mandlí, ¼ hrnku hrášku obaleného ve wasabi pastě, zálivku ze sezamu a zázvoru

V míse spolu smíchejte římský salát, vepřové maso, špenát, mrkev, celer a sušené třešně. Všechny tyto ingredience pokapejte sezamovým olejem a postarejte se o to, aby se dostatečně rozprostřel. Do velké mísy dejte vodu a ponořte do ní obal s rýžovým papírem, dokud nezíská pružnost. Mělo by to trvat asi 45 vteřin. Poté ho nechte okapat.

Mohlo by vás zajímat:  Jak na velikonočního beránka

Položte papíry na rovnou plochu a plňte je všemi ingrediencemi. Následně je srolujte a závitky podávejte s připraveným dresinkem.

Rychlý oběd z kuřecího masa: Francouzské kuřecí koule s cibulí

Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 450 g mletého kuřecího masa, ½ hrnku strouhaného sýra Gruyére, ¼ hrnku strouhanky, 2 lžíce čerstvě nakrájené pažitky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř; Na omáčku: 4 lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 hrnky hovězího vývaru, 2 lžičky tymiánu, sůl, pepř, 1 a ½ hrnku strouhaného sýru Gruyére

Předehřejte troubu na 218 °C, vyložte plech pečícím papírem a alobalem a potřete ho olejem. V míse smíchejte maso, strouhaný sýr, strouhanku, pažitku, vejce a česnek. Opepřete a osolte a začněte dělat kuličky. Pečte je v troubě po dobu 25 minut, nebo dokud nebudou hotové.

Mezi tím na pánvi rozpalte máslo a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli. Za stálého míchání po dobu 25 minut. Přidejte k ní česnek, vývar a tymián, sůl a pepř. Jakmile tekutina dosáhne bodu varu, snižte teplotu a vařte ji 10 minut. Nakonec do omáčky vhoďte masové koule a zasypejte je nastrouhaným sýrem.

Rychlý oběd bez masa: Sandwiche z grilovaného lilku

pexels-toa-heftiba-şinca-1194432

Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 ciabatty, 4 plátky lilku, 1 větší rajče, sůl, pepř, 55 g kozího sýra, 6 čerstvých lístků bazalky

Smíchejte olej s rozmačkaným česnekem a natřete jím rozkrojené pečivo. Nakrájený lilek opepřete a osolte a dejte ho grilovat na grilovací pánev. Z každé strany by se měl připravovat 4-5 minut. Na pečivo dejte kozí sýr, přidejte lilek, rajčata a bazalku a můžete podávat.

Zdravý rychlý oběd: Egyptský vaječný salát

Budete potřebovat: 2 vejce, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci tahini, 1 lžíci řepkového oleje, 1 nakrájenou červenou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky celého kmínu, 400 g fava fazolí, 2 saláty Little Gem, 2 rajčata, čili vločky

V plecháčku přiveďte vodu k varu a následně v ní vařte vejce. Ideálně po dobu 8 minut. Rychle je zchlaďte ve vodě a oloupejte je. Mezi tím spolu smíchejte 3 lžíce vody a tahini a vytvořte dresink. Na ohni osmažte nakrájenou cibuli a česnek. Pak k nim přidejte mletý i rozdrcený kmín. Poté přidejte fazole a vše dochuťte citronovou šťávou. Nakonec vše servírujte na talíř.

Mohlo by vás zajímat:  Tuřín – dokonalá potravina při redukci váhy

Rychlý oběd z vajec: Koláč se špenátem, vejci a tofu

pexels-rodolfo-quirós-1751149

Budete potřebovat: 1 balíček tofu, ⅓ nízkotučného mléka, sůl, pepř, 1 balíček špenátu, 1 vejce, 1 stroužek česneku, ¼ hrnku najemno nakrájené cibule, ⅔ hrnku strouhaného čedaru, ½ hrnku strouhaného švýcarského sýra, 1 balíček předpřipraveného listového těsta

Rozpalte troubu na 175 °C. V mixéru spolu rozmělněte mléko a tofu a přidejte do základu směsi vejce, sůl a pepř. V míse spolu smíchejte špenát, česnek, cibuli, čedar, švýcarský sýr a směs mléka a tofu. Dobře promíchejte. Nakrájejte listové těsto na čtverečky a dejte ho do formy na muffiny. Naplňte košíčky směsí a dejte je péct na 20-25 minut do trouby.

Rychlý oběd co dům dal: Tři zapečené sýry

pexels-alexy-almond-3756485

Budete potřebovat: 300 ml šlehačky, 1 stroužek česneku, ½ větvičky tymiánu, 500 g brambor, 100 g parmazánu, sýru Gruyére, Ementálu nebo dalších zbytků sýra, 200 g libové šunky

Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte šlehačku, smetanu a tymián v rendlíku a dejte vše pomalu vařit. Jakmile tekutina projde varem, snižte teplotu a nechte probublávat asi 20 minut. Do zapékací misky dejte krémový základ. Na něj položte nakrájené brambory a dále prokládejte krémovým základem a šunkou. Horní vrstvu posypejte tymiánem a pečte po dobu 45-55 minut. Jakmile brambory získají zlatou barvu, vyjměte je a po mírném vychladnutí servírujte.

Zdroje informací

https://www.tasteofhome.com/recipes/pork-vegetable-spring-rolls/ – Vepřové jarní rolky (anglicky)

https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a26573549/french-onion-chicken-meatballs-recipe/ – Kuřecí masové koule s cibulí (anglicky)

https://www.tasteofhome.com/recipes/grilled-eggplant-sandwiches/ – Sandwiche s lilkem (anglicky)

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/egyptian-egg-salad – Egyptský vaječný salát (anglicky)

https://www.delicious.com.au/recipes/three-cheese-gratin/oMclpa56 – Zapečený sýr (anglicky)

https://www.allrecipes.com/recipe/24710/eggless-tofu-spinach-quiche/ – Bezvaječné muffiny (anglicky)

Štítky: , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení