Čas je nejdražší komodita, kterou máme. Protože se nedá ničím nahradit, ani vrátit zpět. Proto je pochopitelné, že ho nechceme všechen strávit v kuchyni. Proto vám přinášíme několik rychlých a snadných receptů na chutné obědy!
Oběd je v našich končinách stejně důležitý, jako snídaně. Oproti ní je ale o něco vydatnější a má za úkol nás vybavit živinami do druhé poloviny dne. Na druhou stranu, k jeho přípravě je potřeba dostatek inspirace a času.
Ten se ale někdy hledá poměrně dost těžko. Třeba kvůli tomu, že spěcháte na pracovní schůzku, nebo jste měli přesčas a večer už nemáte energii na to se věnovat několika hodinovému vaření.
Proto vám nabízíme rychlou pomoc – několik receptů, ze kterých si vybere téměř každý strávník.
Obsah článku
- 1 Rychlý oběd z vepřového masa: Vepřové jarní závitky
- 2 Rychlý oběd z kuřecího masa: Francouzské kuřecí koule s cibulí
- 3 Rychlý oběd bez masa: Sandwiche z grilovaného lilku
- 4 Zdravý rychlý oběd: Egyptský vaječný salát
- 5 Rychlý oběd z vajec: Koláč se špenátem, vejci a tofu
- 6 Rychlý oběd co dům dal: Tři zapečené sýry
Rychlý oběd z vepřového masa: Vepřové jarní závitky
Budete potřebovat: 2 hrnky jemně nakrájeného římského salátu, 1 a ½ hrnku uvařeného vepřového masa nakrájeného na kostky, 1 hrnek nakrájeného čerstvého špenátu, ¾ hrnku jemně nakrájené/nastrouhané mrkve, ¼ hrnku jemně nakrájeného celeru, ⅓ hrnku sušených třešní, 1 lžíci sezamového oleje, 12 rýžových papírů, ¼ hrnku nakrájených mandlí, ¼ hrnku hrášku obaleného ve wasabi pastě, zálivku ze sezamu a zázvoru
V míse spolu smíchejte římský salát, vepřové maso, špenát, mrkev, celer a sušené třešně. Všechny tyto ingredience pokapejte sezamovým olejem a postarejte se o to, aby se dostatečně rozprostřel. Do velké mísy dejte vodu a ponořte do ní obal s rýžovým papírem, dokud nezíská pružnost. Mělo by to trvat asi 45 vteřin. Poté ho nechte okapat.
Položte papíry na rovnou plochu a plňte je všemi ingrediencemi. Následně je srolujte a závitky podávejte s připraveným dresinkem.
Rychlý oběd z kuřecího masa: Francouzské kuřecí koule s cibulí
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 450 g mletého kuřecího masa, ½ hrnku strouhaného sýra Gruyére, ¼ hrnku strouhanky, 2 lžíce čerstvě nakrájené pažitky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř; Na omáčku: 4 lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 hrnky hovězího vývaru, 2 lžičky tymiánu, sůl, pepř, 1 a ½ hrnku strouhaného sýru Gruyére
Předehřejte troubu na 218 °C, vyložte plech pečícím papírem a alobalem a potřete ho olejem. V míse smíchejte maso, strouhaný sýr, strouhanku, pažitku, vejce a česnek. Opepřete a osolte a začněte dělat kuličky. Pečte je v troubě po dobu 25 minut, nebo dokud nebudou hotové.
Mezi tím na pánvi rozpalte máslo a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli. Za stálého míchání po dobu 25 minut. Přidejte k ní česnek, vývar a tymián, sůl a pepř. Jakmile tekutina dosáhne bodu varu, snižte teplotu a vařte ji 10 minut. Nakonec do omáčky vhoďte masové koule a zasypejte je nastrouhaným sýrem.
Rychlý oběd bez masa: Sandwiche z grilovaného lilku
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 ciabatty, 4 plátky lilku, 1 větší rajče, sůl, pepř, 55 g kozího sýra, 6 čerstvých lístků bazalky
Smíchejte olej s rozmačkaným česnekem a natřete jím rozkrojené pečivo. Nakrájený lilek opepřete a osolte a dejte ho grilovat na grilovací pánev. Z každé strany by se měl připravovat 4-5 minut. Na pečivo dejte kozí sýr, přidejte lilek, rajčata a bazalku a můžete podávat.
Zdravý rychlý oběd: Egyptský vaječný salát
Budete potřebovat: 2 vejce, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci tahini, 1 lžíci řepkového oleje, 1 nakrájenou červenou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky celého kmínu, 400 g fava fazolí, 2 saláty Little Gem, 2 rajčata, čili vločky
V plecháčku přiveďte vodu k varu a následně v ní vařte vejce. Ideálně po dobu 8 minut. Rychle je zchlaďte ve vodě a oloupejte je. Mezi tím spolu smíchejte 3 lžíce vody a tahini a vytvořte dresink. Na ohni osmažte nakrájenou cibuli a česnek. Pak k nim přidejte mletý i rozdrcený kmín. Poté přidejte fazole a vše dochuťte citronovou šťávou. Nakonec vše servírujte na talíř.
Rychlý oběd z vajec: Koláč se špenátem, vejci a tofu
Budete potřebovat: 1 balíček tofu, ⅓ nízkotučného mléka, sůl, pepř, 1 balíček špenátu, 1 vejce, 1 stroužek česneku, ¼ hrnku najemno nakrájené cibule, ⅔ hrnku strouhaného čedaru, ½ hrnku strouhaného švýcarského sýra, 1 balíček předpřipraveného listového těsta
Rozpalte troubu na 175 °C. V mixéru spolu rozmělněte mléko a tofu a přidejte do základu směsi vejce, sůl a pepř. V míse spolu smíchejte špenát, česnek, cibuli, čedar, švýcarský sýr a směs mléka a tofu. Dobře promíchejte. Nakrájejte listové těsto na čtverečky a dejte ho do formy na muffiny. Naplňte košíčky směsí a dejte je péct na 20-25 minut do trouby.
Rychlý oběd co dům dal: Tři zapečené sýry
Budete potřebovat: 300 ml šlehačky, 1 stroužek česneku, ½ větvičky tymiánu, 500 g brambor, 100 g parmazánu, sýru Gruyére, Ementálu nebo dalších zbytků sýra, 200 g libové šunky
Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte šlehačku, smetanu a tymián v rendlíku a dejte vše pomalu vařit. Jakmile tekutina projde varem, snižte teplotu a nechte probublávat asi 20 minut. Do zapékací misky dejte krémový základ. Na něj položte nakrájené brambory a dále prokládejte krémovým základem a šunkou. Horní vrstvu posypejte tymiánem a pečte po dobu 45-55 minut. Jakmile brambory získají zlatou barvu, vyjměte je a po mírném vychladnutí servírujte.
Zdroje informací
https://www.tasteofhome.com/recipes/pork-vegetable-spring-rolls/ – Vepřové jarní rolky (anglicky)
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a26573549/french-onion-chicken-meatballs-recipe/ – Kuřecí masové koule s cibulí (anglicky)
https://www.tasteofhome.com/recipes/grilled-eggplant-sandwiches/ – Sandwiche s lilkem (anglicky)
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/egyptian-egg-salad – Egyptský vaječný salát (anglicky)
https://www.delicious.com.au/recipes/three-cheese-gratin/oMclpa56 – Zapečený sýr (anglicky)
https://www.allrecipes.com/recipe/24710/eggless-tofu-spinach-quiche/ – Bezvaječné muffiny (anglicky)