Na svatého Martina je třeba okusit pečenou Svatomartinskou husu, protože k němu jednoznačně patří. Podívejme se na pár způsobů, jak si ji připravit.
Můžete koupit husu hluboce mraženou nebo chlazenou. Pokud sháníte českou chlazenou husu, udělejte to s dostatečným předstihem. Zkuste si ji objednat u řezníka nebo rovnou z farmy. Husa bude vážit klidně 4 až 5 kilo. Něco ve váze zaplatíte za husí droby, které jdou zpracovat do luxusní drůbeží polévky či domácí paštiky. Něco se také vypeče v podobě voňavého sádla.
Obsah článku
Náš tip:
Pokud Husa ze začátku pustí hodně sádla, tak jej z velké části slijte a nenechte jej zbytečně škvařit. Pak ji podlijte a pečte dál. Sádlo můžeme také během pečení postupně odebírat a pak ji začít podlévat a péct mírněji.
Svatomartinská husa se švestkami a rumem
- 1 husa
- 200 g sušené švestky
- 200 ml rumu
- 1 citrón
- sůl
První den husu důkladně očistíme od zbylého peří, odstraníme brka, omyjeme a zvenku i zevnitř důkladně nasolíme. Necháme ji uležet do druhého dne. Švestky si namočíme do vody smíchané s 50 ml rumu a se šťávou citrónu a necháme je také pár hodin marinovat.
Husu druhý den naplníme švestkami a břišní dutinu dobře uzavřeme. Kůži na prsou ještě na více místech nakrojíme, aby se tuk z husy dobře vypékal. Pak husu vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme zbylým rumem a půl litrem vody, přikryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme ji nejméně 3 až 4 hodiny, nejprve chvilku na 200 a pak na 160 °C. Během pečení ji obracíme a podléváme.
Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme, husu vložíme zpátky do pekáče, vidličkou ji propícháme a odkrytou dopečeme do křupavé kůžičky. Husu naporcujeme a můžeme ji podávat i s bramborami.
Svatomartinská husa na pivě s jablky a červeným zelím
Na husu:
- 1 husa
- sůl
- 2 ks jablka
- 2 ks cibule
- 150 ml piva
- 100 ml mléka
Na zelí:
- hlávka červeného zelí
- 2 ks cibule
- 50 g cukru krupice
- 50 g rozinek
- 4 lžíce sádla
- 1 sáček kmínu
- sůl a pepř
- 1 brambora
- 2 ks jablek
- 100 ml červeného vinného octa
- 200 ml červeného vína
- 1 l drůbežího vývaru
Příprava husy
Husu omyjeme a očistíme, dobře prosolíme uvnitř i zvenku a do druhého dne ji necháme v zakryté míse v chladu pěkně odležet. Před pečením vrstvu soli z husy jemně odstraníme namočeným hadříkem.
Na dno pekáče si položíme mřížku nebo ji vytvoříme z několika špejlí. Husu důkladně potřeme mlékem a pak ji položíme do pekáče na připravenou mřížku. Troubu vyhřejeme na 200 °C a husu necháme 10 minut zatáhnout. Pak teplotu snížíme na 160 °C, pekáč s husou přiklopíme a pečeme ji pomalu asi 4 hodiny. Během pečení propichujeme kůžičku, aby sádlo odtékalo a podléváme ji vodou.
K téměř měkké huse přidáme na čtvrtky nakrájené cibule a jablek bez jádřinců. Čtvrt hodiny před koncem pečení pekáč odklopíme, opět zvýšíme teplotu na 200 °C a husu ještě polijeme pivem, aby se nám vytvořila pěkně křupavá kůrka.
Příprava zelí
Pokud si zelí připravíme den předem, pěkně se naleží a jeho chuť bude výraznější. Na sádle si nejprve orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí, kmín, sůl, ocet, cukr, červené víno a rozinky. Vše asi 2 minuty restujeme a pak zalijeme horkým drůbežím vývarem. Chvíli před koncem, než bude zelí zcela měkké, do něj přidáme strouhanou bramboru a chvíli vše vaříme, aby zelí zhoustlo. Zelí dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a nakonec přidáme jablka.
Tradiční Svatomartinská husa
- husa
- sůl a kmín
- 2 lžičky rozmarýnu
- 2 lžičky majoránky
- 1/2 kg jablek a můžeme přidat i 2 hrušky
- 350 g sušených švestek
Husu si připravte den předem, odstraňte brka, osolte a přidejte kmín zevnitř i zvenčí. Přidejte rozmarýn nebo majoránku a nechte přes noc v chladu. Druhý den nechte husu 2 hodiny v pokojové teplotě a pak ji teprve dejte do trouby.
Troubu předehřejte na 130 °C a husu pečte přikrytou aspoň 4 až 6 hodin. Během pečení ji několikrát otočte a podlévejte výpekem. Jablka, hrušky a švestky dejte v poslední hodině pečení na pekáč kolem husy. Pak poklici odkryjte a dopečte 20 až 30 minut ať kůžička krásně zezlátne a je křupavá.