Tradiční velikonoční beránek na Velikonoce nesmí chybět. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte jeden z těch našich. Výborné jsou všechny. Záleží jen na vás, jakému těstu dáte přednost. Jaký bude ten váš beránek?
Obsah článku
Beránek z vláčného těsta
Suroviny:
- 200 g moučkového cukru
- 2 ks vejce
- 5 ks žloutků
- 5 ks bílků na sníh
- citronová šťáva
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hrubé mouky
Na vymazání formy:
- 30 g másla
- 30 g hrubé mouky
Postup:
Cukr společně s celými vejci, žloutky a vanilkovým cukrem třeme do pěny asi 30 minut. Přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku a vše zlehka promícháme. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto do ní rozetřeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova asi 45 minut. Upečeného beránka ihned opatrně vyklopíme, posypeme ho moučkovým cukrem a ozdobíme mašlí.
Beránek z tvarohového těsta
Suroviny:
- 250 g másla
- 250 g cukru krupice
- 250 g netučného tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g vlašských jader
- ½ pytlíku prášku do pečiva
- 3 ks vejce
- citronová kůra
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Máslo a tvaroh utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a strouhanou citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme ji připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve středně předehřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme mašlí.
Beránek z piškotového těsta
Suroviny:
- 300 g cukru
- 2 ks vejce
- 5 ks žloutků
- 5 ks bílků na sníh
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 balení vanilkového cukru
- 300 g hrubé mouky
Postup:
Utřeme cukru, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce a citronovou šťávu. Z 5 kusů bílků si ušleháme sníh a společně s moukou přidáme do směsi. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, záleží na velikosti vaší formy. Po upečení vyjmeme beránka z formy a necháme mírně vychladnout. Následně ho posypeme cukrem a ozdobíme mašlí. Beránka také můžeme rozkrojit na 3 části a promazat dortovou nebo máslovou náplní a nakonec ho polít čokoládovou polevou.
Beránek z biskupského těsta
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 0,5 hrnku mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
- 1 lžíce nasekaných ořechů
- 1 lžíce nasekané čokolády
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Směs zalijeme mlékem, ve kterém jsme si předem rozkvedlali celá vejce a vše pořádně promícháme. Do směsi vmícháme také rozinky, ovoce, ořechy a čokoládu. Vše promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 50 až 55 minut podle velikosti formy. Nakonec můžeme zase beránka polít čokoládovou polevou a dozdobit mašlí.