Jak na velikonočního beránka

velikonoční beránek
Aktualizováno

Tradiční velikonoční beránek na Velikonoce nesmí chybět. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte jeden z těch našich. Výborné jsou všechny. Záleží jen na vás, jakému těstu dáte přednost. Jaký bude ten váš beránek?

velikonoční beránek

Beránek z vláčného těsta

Suroviny:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 ks vejce
  • 5 ks žloutků
  • 5 ks bílků na sníh
  • citronová šťáva
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hrubé mouky

Na vymazání formy:

  • 30 g másla
  • 30 g hrubé mouky

Postup:
Cukr společně s celými vejci, žloutky a vanilkovým cukrem třeme do pěny asi 30 minut. Přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku a vše zlehka promícháme. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto do ní rozetřeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova asi 45 minut. Upečeného beránka ihned opatrně vyklopíme, posypeme ho moučkovým cukrem a ozdobíme mašlí.

velikonoční beránek

Beránek z tvarohového těsta

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g netučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g vlašských jader
  • ½ pytlíku prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • citronová kůra
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Máslo a tvaroh utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a strouhanou citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme ji připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve středně předehřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

velikonoční beránek

Beránek z piškotového těsta

Suroviny:

  • 300 g cukru
  • 2 ks vejce
  • 5 ks žloutků
  • 5 ks bílků na sníh
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 300 g hrubé mouky

Postup:
Utřeme cukru, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce a citronovou šťávu. Z 5 kusů bílků si ušleháme sníh a společně s moukou přidáme do směsi. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, záleží na velikosti vaší formy. Po upečení vyjmeme beránka z formy a necháme mírně vychladnout. Následně ho posypeme cukrem a ozdobíme mašlí. Beránka také můžeme rozkrojit na 3 části a promazat dortovou nebo máslovou náplní a nakonec ho polít čokoládovou polevou.
Beránek z biskupského těsta

Mohlo by vás zajímat:  Cuketové placičky se sýrem – RECEPT

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 0,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce nasekané čokolády

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Směs zalijeme mlékem, ve kterém jsme si předem rozkvedlali celá vejce a vše pořádně promícháme. Do směsi vmícháme také rozinky, ovoce, ořechy a čokoládu. Vše promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 50 až 55 minut podle velikosti formy. Nakonec můžeme zase beránka polít čokoládovou polevou a dozdobit mašlí.

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení