Acidofilní mléko – znáte jeho 3 rozdíly od toho kefírového?

pexels-adonyi-gábor-2064359

Když chodíme do obchodu, většinou sáhneme po klasickém mléku. A na kefír, nebo na to acidofilní se ani nepodíváme. Což je chyba. Protože acidofilní mléko je hotovým elixírem zdraví. Proto si o něm dnes povíme něco trochu víc.

V dětství nám rodiče předkládali celou řadu jídel a ingrediencí, které měly zajistit naše prospívání a rozšířit naše obzory. Ne vždy to ale dopadlo valně. Například pokusy s acidofilním mlékem, nebo s kefírem, si většina z nás pamatuje dodnes. A ne zrovna v tom dobrém.

Lidé a jejich chutě se ale mění. Je to vidět třeba u červeného vína, nebo u oliv. Zatímco v určitém věku nám ani jedno z toho nemuselo moc chutnat, dnes si tyhle pochoutky vychutnáváme ve velkém. Proto byste měli dát fermentovaným mléčným výrobkům druhou šanci si vás získat. Vzhledem k tomu, že je acidofilní mléko dobrým parťákem při hubnutí, rozhodně se s jeho zasazením do jídelníčku nevyplatí váhat.

pexels-vlad-chețan-3212808

Další důvody a tip na to, jak ho chutně připravit, vám prozradíme v následujících několika bodech.

Co je acidofilní mléko

Acidofilní mléko je (mléčný) nápoj, v jehož složení jsou zdravé bakterie Lactobacillus acidophilus, které jsou nedílnou součástí našeho trávicího ústrojí. Běžně se nacházejí také v jogurtech, v exotickém tempehu a v dalších fermentovaných složkách naší stravy.

Co se týče jeho potenciálně pozitivních účinků na lidské zdraví, nejčastěji se hovoří o:

  • Možnosti předcházet zvýšené hladině cholesterolu v krvi
  • Normálním fungování zažívacího ústrojí
  • Schopnosti upravovat příznaky syndromu dráždivého tračníku
  • Možnosti předcházet vaginálním infekcím
  • Podpoře hubnutí
  • Možnosti předcházet nachlazení
  • Možnosti předcházet ekzémům a alergickým reakcím

Samozřejmě, neznamená to, že jakmile začnete pít acidofilní mléko, už nikdy nebudete muset chodit k lékaři. V případě vážných potíží, nebo dlouhodobých zdravotních problémů je jeho součinnost vyloženě žádoucí. On jediný totiž stanoví vhodný způsob léčby. Zdravější životosprávou ale můžete přispět k tomu, že se u vás budou tyto problémy vyskytovat méně často.

Mohlo by vás zajímat:  „Vyvážená strava“, co všechno tento pojem skrývá

Jaký je rozdíl mezi acidofilním mlékem a kefírovým mlékem?

pexels-life-of-pix-128865

Hodně lidí má trochu guláš v tom, co je acidofilní mléko a co kefír. A taky trochu v tom, jaký je mezi nimi rozdíl. Primárně je největší rozdíl technologie výroby. Jde o nápoj z fermentovaného kozího, nebo kravského mléka, do kterého se přidávají kefírové kultury. (Někdo jim říká krystaly, nebo kefírové houby.) Ty se během cca 24 hodin množí a fermentují cukry. Díky čemuž pak vzniká hustý kefír se svou specificky nakyslou chutí.

Jelikož má kefír velmi zajímavé složení (vitamín B12, vitamín B2, fosfor, vápník, hořčík…) a má i výraznější účinky na zdraví (je mnohem zdravější než jogurt, má antibakteriální účinky, může předcházet osteoporóze…), rozhodně se ho vyplatí používat ze všech mléčných výrobků co nejčastěji to jde. (V tomto ohledu předčí i acidofilní mléko, ale je dobré někde začít.)

Koláč z acidofilního mléka s ovocem

pexels-burst-373882

No jo, jak ale acidofilní mléko zařadit do jídelníčku? A ideálně tak, aby ho chtěli i ostatní členové rodiny? Jednoduše. Udělejte z něj chutný koláč s ovocem.

Budete potřebovat: 350 g cukru, 200 ml oleje, 2 vejce, 2 lžíce tmavého kakaa, 400 g polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 1 balení acidofilního mléka; Na ozdobu: Zakysanou smetanu, oblíbené (třeba lesní) ovoce

Do velké mísy rozbijte vejce a utřete je s cukrem. Přidejte olej, mouku, kakao, jedlou sodu a acidofilní mléko. (Nejlépe bez příchuti.) Mělo by vám vzniknout kompaktní těsto bez hrudek. Vymažte plech máslem a vysypte ho moukou. (Opravdu důkladně, jen tak se nepřipálí.) Následně do něj dejte těsto a ujistěte se, že je rovnoměrně rozložené po ploše. Pokud ne, uhlaďte ho cukrářskou stěrkou. Následně ho dáte péct do trouby na 175 °C a průběžně do něj budete píchat suchou špejlí. Jakmile se těsto nechytá na dřívko, je základ hotový a můžete ho vyndat.

Mohlo by vás zajímat:  Vhodný jídelníček pomůže při bolavých kloubech

Koláč podávejte s vyšlehanou zakysanou smetanou a nakrájeným čerstvým ovocem. Například s jahodami. Dobré jsou ale i ostružiny a borůvky.

Pijete acidofilní mléko, nebo dáváte přednost kefíru?

Zdroje informací

https://www.livestrong.com/article/23404-acidophilus-milk/ – Co je acidofilní mléko? (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/lactobacillus-acidophilus – 9 možných účinků acidofilního mléka na zdraví (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir – 9 zdravotních účinků kefíru (anglicky)

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení