Avokádo má hruškovitý tvar a kožovitou kůži. Jedná se o ovoce z Persea Americana, stálezeleného stromu. Obvykle je vysoký až 20 metrů. Přibližná váha avokád může být mezi 240 gramy až do 1,5 kilogramu, v závislosti na druhu avokáda. Avokádo lze sklidit brzy a nechat postupně dozrávat. Proto se avokádo nazývá také klimakterické ovoce, tedy dozrávající po sklizni, stejně jako třeba banány.
Avokádo má mnoho blahodárných přínosů pro naše zdraví. Je plné prospěšných živin, a je proto dokonce považováno za jednu z nejhodnotnějších potravin, kterou si můžete dopřát.
- pomáhá při trávení a obsahuje vlákninu
- pomáhá pečovat o naše zuby a nepříjemný dech, flavonoidy zabíjejí bakterie v ústech
- pečuje o suchou pokožku a vlasy
- podporuje zdraví jater pomocí obsahu organických sloučenin
- zlepšuje vidění díky obsahu karotenoidů, jako je lutein a zeaxantin
- podporuje zdraví srdce pomocí mastných kyselin
- pomáhá udržovat zdravou hladinu obojího cholesterolu
- podporuje zdraví ledvin
- obsahem draslíku pomáhá k udržování normální tepové frekvence
- zlepšuje příznaky artritidy
- posiluje kosti
- odstraňuje ranní nevolnosti v průběhu těhotenství
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- malá cibule
- stroužek česneku
- citron
- avokádo
- lučina
- lístky bazalky
- špetka mletého pepře
- špetka soli
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme z něj pecku, oloupeme ho, dáme jej do misky a zakapeme citronovou šťávou. Pak utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku a přidáme do misky. Osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky dobře vypracujeme do pomazánky. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvými lístky bazalky. Jde o lahodnou a rychlou večeři, případně svačinu.
Chcete recept obměnit?
Avokádovou pomazánku lze obměnit různými způsoby. Máme mnoho způsobů jak ji udělat.
Vynechejte lučinu, cibuli a česnek. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, chili papričku, ocet a olej.
Můžeme ji namazat na:
Kromě různých druhů pečiva si ji můžete dávat třeba jen na plátky papriky nebo okurky. Vegetariáni to tak dělají velmi často. Můžete ji namazat třeba i na opečené plátky brambor.
Avokádo se konzumuje syrové, zejména ve formě salátů, jako pomazánka nebo guacamole. Guacamole je pak tradiční mexický a středoamerický dip a maže se najako pomazánka na hamburgery a sendviče.
Avokádo lze používat jako náhradu třeba za obsah tuku, jako je máslo nebo olej během pečení nebo jako náhrada místo majonézy třeba na v sendvičích.
V tomto případě přidejte stejné množství avokáda jako jiného tuku. Je to zdravý způsob, jak snížit nezdravý příjem kalorií. 100 g avokáda obsahuje 14,66 g tuku a stejné množství másla 81 g tuku.