Avokádová pomazánka. Už jste ochutnali? Něco tak dobrého jste už dlouho neměli.

avokado

Avokádo má hruškovitý tvar a kožovitou kůži. Jedná se o ovoce z Persea Americana, stálezeleného stromu. Obvykle je vysoký až 20 metrů. Přibližná váha avokád může být mezi 240 gramy až do 1,5 kilogramu, v závislosti na druhu avokáda. Avokádo lze sklidit brzy a nechat postupně dozrávat. Proto se avokádo nazývá také klimakterické ovoce, tedy dozrávající po sklizni, stejně jako třeba banány.

Avokádo má mnoho blahodárných přínosů pro naše zdraví. Je plné prospěšných živin, a je proto dokonce považováno za jednu z nejhodnotnějších potravin, kterou si můžete dopřát.

  • pomáhá při trávení a obsahuje vlákninu
  • pomáhá pečovat o naše zuby a nepříjemný dech, flavonoidy zabíjejí bakterie v ústech
  • pečuje o suchou pokožku a vlasy
  • podporuje zdraví jater pomocí obsahu organických sloučenin
  • zlepšuje vidění díky obsahu karotenoidů, jako je lutein a zeaxantin
  • podporuje zdraví srdce pomocí mastných kyselin
  • pomáhá udržovat zdravou hladinu obojího cholesterolu
  • podporuje zdraví ledvin
  • obsahem draslíku pomáhá k udržování normální tepové frekvence
  • zlepšuje příznaky artritidy
  • posiluje kosti
  • odstraňuje ranní nevolnosti v průběhu těhotenství

avokado

Avokádová pomazánka

Ingredience:

  • malá cibule
  • stroužek česneku
  • citron
  • avokádo
  • lučina
  • lístky bazalky
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme z něj pecku, oloupeme ho, dáme jej do misky a zakapeme citronovou šťávou. Pak utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku a přidáme do misky. Osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky dobře vypracujeme do pomazánky. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvými lístky bazalky. Jde o lahodnou a rychlou večeři, případně svačinu.

Chcete recept obměnit?

Avokádovou pomazánku lze obměnit různými způsoby. Máme mnoho způsobů jak ji udělat.

Vynechejte lučinu, cibuli a česnek. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, chili papričku, ocet a olej.

Můžeme ji namazat na: 

Kromě různých druhů pečiva si ji můžete dávat třeba jen na plátky papriky nebo okurky. Vegetariáni to tak dělají velmi často. Můžete ji namazat třeba i na opečené plátky brambor.

Mohlo by vás zajímat:  Proč jíst kuřecí maso a jak ho nejlépe připravit?

Avokádo se konzumuje syrové, zejména ve formě salátů, jako pomazánka nebo guacamole. Guacamole je pak tradiční mexický a středoamerický dip a maže se najako pomazánka na hamburgery a sendviče.

Avokádo lze používat jako náhradu třeba za obsah tuku, jako je máslo nebo olej během pečení nebo jako náhrada místo majonézy třeba na v sendvičích.

V tomto případě přidejte stejné množství avokáda jako jiného tuku. Je to zdravý způsob, jak snížit nezdravý příjem kalorií. 100 g avokáda obsahuje 14,66 g tuku a stejné množství másla 81 g tuku.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Avokádová pomazánka. Už jste ochutnali? Něco tak dobrého jste už dlouho neměli.
Ohodnoťte tento článek
0 sdílení