Čekanka působí protizánětlivě, má kladný vliv na trávící soustavu, zlepšuje chuť k jídlu i trávení. Konzumovat by ji měli všichni s citlivým žaludkem i žaludečními.
Obsah článku
Je to malý zázrak. Na co všechno nám může pomoci?
Čekanka je vytrvalá rostlina a patří do čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá do výšky 1 m. Má podlouhlé listy a blankytně modré květy, někdy i růžové. Kvete od července do října. Z účinných látek je třeba upozornit zejména na inulin a hořčiny. Používány jsou všechny části, nejvíce kořen.
Kde jí můžeme najít růst?
Čekanka obecná není náročná rostlina a u nás jde o jednu z nejčastěji se vyskytujících bylinek v přírodě. Roste u cest, polí, luk, na stráních, v parcích a v lesích.
Pomáhá na detoxikaci organismu.
Je dlouho známo, že má čekanka léčivé účinky.
- kladný vliv na trávící soustavu
- zlepšuje chuť k jídlu
- působí protizánětlivě
- pro všechny s citlivým žaludkem
- na žaludeční vředy
- pomáhá vylučovat škodliviny z těla
- pomáhá při onemocněním jater
- při jaterních otravách jako protijed
- příznivý vliv na žlučník
- vyplavuje přebytečnou žluč
- pomáhá při žlučových kamenech
- při ledvinových kamenech
- močopudné účinky
- součást směsí proti diabetu
- zklidňující účinky na nervovou soustavu
- obklady při bolestech kloubů
- nálev na zánět spojivek
Recept na čekankový sirup! A čekanka recepty
Čekankový sirup Originál obsahuje 5 % sacharidů, to je 10x až 15x méně než obsahuje agávový a javorový sirup. Proto je čekankový sirup oblíbený i při hubnutí. Lze jej použít nejen ke slazení teplých a studených nápojů, dezertů, zmrzlin, palačinek i jogurtů, a pro pečení sladkého pečiva a bábovek.
Čekankový sirup je schopen částečně nahradit i pokrmový tuk. Snižuje kalorickou hodnotu pečiva nahrazením cukru i energetickou hodnotu potravin nahrazením pokrmového tuku, někdy až ze 100 %. Doporučeno je 10 až 20 g denně, jinak se mohou vyskytnout mírně nadýmavé účinky.
Obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly, jako je třeba med, javorový či agávový sirup. Dávkování je při slazení stejné jako u medu. Při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1 g sirupu asi 4 g tuku.
Velmi vhodný je při redukční dietě. Při pravidelném užívání takto připravených pokrmů proto dochází k přirozenému úbytku tukových zásob. Je bez lepku, laktózy, konzervantů a solí, s vysokým obsahem vlákniny a se sníženou energetickou hodnotou.
Čekankový sirup
Z kořene čekanky se vyrábí pomocí patentované technologie čekankový sirup se skvělým složením. Protože je ale patentovaný, asi se jeho tajemství nedozvíme. Má nízký glykemický index, na rozdíl od běžného cukru také obsahuje mnohem méně kalorií a je velmi bohatý na vlákninu.