Čím nahradit pečivo (nejen) při dietě

pexels-photo-1775043
Zveřejněno: 3.12.2019 , datum poslední aktualizace: 16.8.2021

Pokud plánujete zhubnout, pak je potřeba, abyste se zaměřili na jednotlivé složky vašeho běžného denního jídelníčku. I když máte pocit, že se nepřejídáte sladkostmi a žijete relativně zdravě, vaše snahy může pohřbívat nadměrná konzumace pečiva. Dnes se proto mrkneme na to, jak ho efektivně nahradit. 

Chleba, nebo rohlík s máslem a se sýrem máme zafixovaný jako snídani, svačinu nebo rychlou večeři našeho mládí. Proto neshledáváme nic divného na tom, když s tímto zvykem pokračujeme i v dospělém životě. Na přetřes toto téma přijde až ve chvíli, kdy se snažíme zhubnout, nebo nám život zkomplikuje alergie na lepek.

Jak si prospějete tím, když pečivu dáte navždy sbohem? A čím přesně ho můžete nahradit?  

Nevýhody konzumace pečiva

Odmítat pečivo je v dnešní době záležitost módy. Jak ale říkávaly naše babičky: Na každém šprochu, pravdy trochu. Některé námitky se tedy mohou opravdu zakládat na pravdivých základech.

Ačkoliv se druhy prodávaného pečiva liší (hlavně podle použité technologie výroby a mouky), pravdou je, že pečivo nemá (ve většině případů) žádnou vyšší přidanou výživovou hodnotu. Ve své podstatě je jeho hlavním úkolem zaplnit nám žaludek, abychom zahnali pocit hladu. Kromě toho obsahuje i velké množství sacharidů a škrobů, které se nám ukládají na těle ve formě nevzhledných tukových polštářů.

Mezi nevýhody pečiva patří (z hlediska výživy) i:

  • Malé množství bílkovin
  • Malé množství vlákniny
  • Malé množství vitamínů
  • Malé množství minerálních látek

pexels-photo

Velké trable vám může způsobit i lepek. Ten u citlivých jedinců vyvolává nesnášenlivost, nebo dokonce alergii. (Nesnášenlivost má trochu mírnější projevy, než je tomu u čisté celiakie.) Pečivo také ovlivňuje hladinu krevních cukrů. Jejich vysoká hodnota pak celkem nepozorovaně přechází až ke vzniku cukrovky 2. typu. A nakonec, hodně se hovoří o tom, že mouka může obsahovat stopy postřiků, které chrání úrodu proti působení škůdců.

Mohlo by vás zajímat:  Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou

Co se stane po vyloučení pečiva?

Nejspíš váš zajímá, co se stane, když se rozhodnete pečivo ze svého života zcela vyloučit. Možná se budete divit, ale bude toho dost.

Jeho absenci pocítíte, tak, že: 

  • Ztratíte zadržovanou vodu
  • Nebudete pociťovat divoké výkyvy cukru v krvi (případně nekontrolovatelnou touhu sáhnout po nejbližším dortíku)
  • Vám klesne hladina energie (tělo nedostává cukr jako palivo)
  • Se ze začátku budete cítit nemocně (tělo bude vyžadovat svoji pravidelnou dávku škrobu a sacharidů)
  • Zlepší se vám trávení

Ne všechny projevy vynechání pečiva jsou pozitivní. V prvních dnech až týdnech budete více unavení a nespokojení. Je to proto, že pečivo je pro tělo doslova drogou, ze které si bere energii na provoz.

pexels-photo-1346216

Proto se můžete setkat s nejrůznějšími abstinenčními příznaky, mezi které patří menší množství energie a pocity nemoci. (Takovému stavu se říká sacharidová chřipka.) Jakmile se ale naučíte výpadek sacharidů a škrobů z pečiva vyrovnávat za pomoci jiných složek potravy, brzy se začnete cítit o dost líp. Ztratíte přebytečnou vodu a s velkou pravděpodobností se vám rapidně zlepší trávení. (Nebudete nafouklí, mít zažívací obtíže způsobené intolerancí lepku atd.)

Tipy, čím nahradit pečivo

Nyní se dostáváme k hlavnímu bodu tohoto článku. Čím přesně je možné pečivo nahradit? Možností je spousta.

Vyzkoušet můžete (v případě, že se nechcete pečiva vzdát úplně): 

  • Bezlepkové placky (Oopsie bread)
  • Chléb Ezekiel
  • Tortily z kukuřičné mouky
  • Žitné pečivo

Pokud to s vyškrtnutím pečiva myslíte vážně: 

  • Zelené saláty
  • Sladké brambory
  • Houby
  • Lilek
  • Okurku
  • Papriku
  • Květák
  • Vejce

Seznam zdravějších druhů pečiva je vhodný hlavně pro ty z vás, kteří milují sladké svačiny a nedokáží se jich vzdát.

pexels-photo-691077

Oproti tomu, plné náhrady pečiva ve slané stravě jsou celkem vděčné při přípravě hlavních denních jídel. Listy salátu můžete použít jako základ pro závitek, nebo tortilu. Z květáku zase dokážete vyrobit lahodné těsto na domácí pizzu. Lilek, houby, vejce nebo brambory nahradí housku sandwiche, nebo hamburgeru.

Mohlo by vás zajímat:  Tuřín – dokonalá potravina při redukci váhy

Další zajímavé tipy, jak jíst zdravěji

Pokud chcete svému novému životnímu stylu přizpůsobit i další segmenty vaší stravy, můžete si vzít za inspiraci několik dalších zajímavých nápadů, které prospějí vašemu zdraví.

Vsadit můžete na: 

  • Cuketové špagety, místo těch obyčejných
  • Řasu nori
  • Výrobky z mandlové/kokosové mouky

pexels-photo-2097090

Jak si poradit s vyřazováním pečiva?

I když zní všechny výhody vynechání pečiva hezky, ve skutečnosti je to složitější proces, než se na první pohled zdá. Mnoho lidí se o jeho eliminaci pokusí, ale nakonec ve svém snažení selžou. Proto vám přinášíme několik tipů, které by vám to měly trochu usnadnit.

Dbejte na to, abyste: 

  • Všechno pečivo nevyškrtli najednou
  • Nejedli koláče, dortíky a jiná sladká lákadla
  • Nekonzumovali slané pochutiny, které obsahují mouku
  • Nekupovali polotovary
  • Se nestravovali ve fast foodu
  • Kontrolovali etikety kupovaných výrobků

Zvlášť poslední bod je z celého seznamu asi nejzásadnější. Mouka a škroby se totiž schovávají i na místech, na kterých by je nikdo nečekal. Nezapomínejte ani na to, že s moukou se setkáte i v tradiční české kuchyni. Používá se při přípravě klasického bramborového těsta, do polévkových zavářek, jíšek a také v omáčkách.

Jak vydržet touhu po cukrech a škrobech?

Abyste byli při této misi úspěšní, nesmíte se zaleknout toho, až se vaše tělo začne dožadovat přísunu své drogy.

Mezi vyzkoušené tipy, jak tolik netrpět patří: 

  • Dostatečný pitný režim
  • Cvičení
  • Navození duševní pohody
  • Lepší rozvržení porcí jídla do celého dne (pokud máte hlad a cítíte se vyčerpaní), také se zamyslete, zda jde o nutričně vyvážené pokrmy (bílkoviny vás zasytí a zmírní váš divoký apetit)
  • Žvýkání žvýkaček bez cukru

Samozřejmě, s vyřazením pečiva nemusíte zacházet až do úplných extrémů. Pokud netrpíte žádnou vážnou nemocí, stačí, když ho budete jíst co možná nejméně.

Máte s vysazováním pečiva ze stravy nějakou osobní zkušenost? Budeme rádi, když se o ni s námi podělíte do komentářů. 

Štítky: , , , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení