Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou

cizrna

Cizrna beraní neboli římský hrách, je jedna z nejdůležitějších luštěnin. Má kulovitý tvar s charakteristickým malým zobáčkem. Jednoletá bylina má jemně oříškovou chuť a patří mezi bobovité.

Díky významnému obsahu výživových látek a vysokému obsahu proteinů může nahradit i obiloviny. Neobsahuje lepek a hodí se pro osoby s bezlepkovou dietou, vegetariány a vegany. Obsahuje velké množství vlákniny, která brání vstřebávání cholesterolu do krve, napomáhá správnému trávení a díky kyselině listové prospívá k činnosti nervové soustavy. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C, E a provitamín A, betakaroten, má hodně železa, ale i draslíku, fosforu, hořčíku, manganu, vápníku, zinku, také vlákniny, sacharidů, sodíku, selenu, kyseliny pantotenové, zdravých tuků, zejména omega3 a omega6 mastných nenasycených kyselin.

cizrna

Cizrna neboli římský hrách a hubnutí

Dietní jídelníček s konzumací luštěnin je mnohem zdravější. Cizrna se může velmi dobře stát součástí nízkokalorické stravy a zasytí vás na dlouhou dobu. 100 g cizrny obsahuje 8,6 g vlákniny a 9 g bílkovin. Je studiemi prokázáno, že zvýšení konzumace cizrny a dalších luštěnin na 2 porce denně, omezení rafinovaných cukrů i obilovin a tučného masa, napomáhá hubnutí a zmenšuje obvod pasu.

Jak vařit cizrnu

Pokud máte u luštěnin potíže s nadýmáním, nejprve je přes noc namočte a vodu slijte. Vařte je společně s bylinkami, jako je kmín, bazalka, oregano, majoránka, saturejka, libeček, bobkový list a mořské řasy. Cizrnu lze koupit suchou nebo sterilovanou. Cizrnová mouka může nahradit pšeničnou. Cizrna je výbornou přílohou k masu, do polévek, pomazánek i salátů. Přinášíme vám recepty z cizrny.

cizrna

Cizrnový salát s rukolou a kapustičkami

Potřebné ingredience

  • 350 g vařené cizrny
  • 300 g kapustiček
  • 2 hrsti rukoly
  • 70 g sušených brusinek
  • 150 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 80 g pecorina nebo parmezánu
  • 80 ml olivového oleje
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • lžička tymiánových lístků
  • lžička pažitky
Mohlo by vás zajímat:  Kapusta: Zázrak plný vitamínů i antioxidantů

Postup přípravy

Nechte okapat uvařenou cizrnu, nakrájejte kapustičky na proužky, přidejte rukolu, brusinky, ořechy, sýr a vše promíchejte v míse. Olivový olej našlehejte s citronovou šťávou i bylinkami, pak dresinkem přelijte salát a podávejte.

Rajčatová polévka s cizrnou

Potřebné ingredience

  • 1 najemno nasekaný pórek
  • 2 nastrouhané nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 nahrubo nastrouhaná brambora
  • 1 najemno nasekaný nebo utřeny stroužek česneku
  • 1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 2x plechovka rajčat 400 g nebo stejné množství protlaku
  • 1x plechovka okapané cizrny 400 g
  • 1 lžíce petrželky
  • 50 g nastrouhaného eidamu
  • sůl, pepř a lžička cukru
  • 1 stroužek česneku na potření
  • toustový chléb

Pórek, mrkev a brambory dáte do velkého hrnce, přidáte česnek a rozmarýn, a pak vše zalijte vývarem. Přidáte lžičku cukru a sůl, přivedete k varu a necháte 15 až 20 minut probublávat, aby zelenina změkla. Rajčata tyčovým mixérem rozmixujete dohladka a pak je přidáte k polévce. Vsypete okapanou cizrnu, promícháte, prohřejte, zasypete petrželkou a podle chuti dosolíte a pepříte. Polévku lze zasypat strouhaným eidamem a podávat s tousty potřenými česnekem.

cizrna

Cizrnové kari se špenátem

Potřebné ingredience

  • 200 g suché cizrny, kterou předem namočíme a slijeme z ní vodu
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka rajčat 400 g
  • 1 hrst koriandru
  • libanonský chléb nebo jiné pečivo

Postup přípravy

Cibuli, česnek a zázvor rozmixujte. Olej rozpalte v pánvi, přidejte směs a za občasného míchání 5 minut dozlatova opékejte. Přidejte kari pastu, po 2 minutách rajčata, 250 ml studené vody a cizrnu. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte odklopené asi ½ hodiny probublávat. Vmíchejte špenát, promíchejte a nechte jej mírně zavadnout. Posypte koriandrem a podávejte s libanonským chlebem.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení