Byla vám či vašemu blízkému diagnostikována cukrovka a musíte nyní dodržovat dietu? Nejste si jisti potravinami, které byste měli zařadit do svého jídelníčku a které naopak z něj vyřadit? Připravili jsme pro vás tedy seznam vhodných, méně vhodných a zcela nevhodných potravin, kterým by se měli diabetici vyhýbat.
Vhodné potraviny:
- zelenina: téměř veškerá zelenina – zelí, hlávkový salát, čínský salát, okurka, paprika, ředkvičky, rajčata, cuketa, patizon
- luštěniny: hrách, čočka, fazole
- mlýnské a pekárenské výrobky : tmavé pečivo, celozrnný chléb a pečivo, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže
- z mléka a mléčných výrobků: nízkotučné mléko, jogurt, tvaroh apod., sýry do 30 % tuku v sušině, tavený sýr s jogurtem, dezertní sýr, Olomoucké tvargle, tvrdý sýr Eidam 30 %
- z masa a masných výrobků: mladá a netučná masa jako je kuře, krůta, holoubě, telecí králík, dále vepřová kýta, hovězí maso zadní, párky drůbeží, salám šunkový
- z ryb: mořská štika, filé, treska, okoun, pstruh, bolen apod.
- z uzenin: drůbeží ev. vepřová dušená šunka, drůbeží tlačenka
- z nápojů: vše, co je označované light nebo nízkoenergetické, minerálky bez příchuti, stolní vody, čaj
- z volných tuků: oleje, rostlinná másla, pomazánková másla
- ze sladidel: jakákoliv nekalorická sladidla
Méně vhodné potraviny:
- z mléka a mléčných výrobků: polotučné výrobky – mléko, jogurty, tvaroh apod.
- z ovoce: banány, švestky, hrušky, hroznové víno
- z mlýnských a pekárenských výrobků: bílé pečivo, veka, světlý chléb, těstoviny více vaječné
- z nápojů: suchá vína, nízkostupňové pivo
Nevhodné potraviny:
- z tuků: sádlo, máslo, lůj, palmový olej, kokosový olej, ztužené tuky
- z masa a masných výrobků: prorostlé hovězí, vepřové, bůček, krkovice, mleté maso, ovar, husa, kachna, vnitřnosti, tučné ryby, smažené ryby, jikry, mlíčí, salám – uherský, paprikový, turistický, krkonošský, gothajský, točený, vuřty, paštiky, médský salám, máslovky, slanina, jitrnice, jelita, škvarky, tučná tlačenka
- smažené pokrmy z masa i ryb, tučné vývary z mas a kostí, kůže z mas, drůbeže či ryb
- z mléka a mléčných výrobků: tučné sýry nad 40 % tuku v sušině (Ementál, Primátor, šunkový, s ořechy, smetanový sýr apod), smetanové jogurty, plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, majolka apod.
- z mlýnských a pekárenských výrobků: tučné pečivo, loupáčky, briošky, koblihy, kynuté koláče apod., více vaječné těstoviny
- ze zeleniny: smažená zelenina – např. smažený květák
- z ovoce, ořechů a semen: přezrálé ovoce, kompotované, sušené, kandované, všechny druhy ořechů – vlašské, lískové, burské, pistáciové, kokosové, slunečnicová semínka apod.
- ze sladkosti: veškeré cukrářské výrobky – dorty, sušenky, čokolády, bonbóny, smetanové zmrzliny, koláče
- z nápojů: tvrdý alkohol, sladké víno, burčák, více stupňové pivo, sladké nápoje, čokoládové nápoje
- ze sladidel: Sorbit, Fruktóza
Nevhodné jsou také některé potraviny označované DIA, protože obsahují téměř stejné množství cukru, stejné nebo větší množství kalorií a mají značné množství náhradních sladidel. Je nutné sledovat složení na výrobku na obalu.
A jaké jsou zásady pro zdravou přípravu jídel pro diabetiky?
Technologická úprava pokrmů může přispívat k přibírání na váze a tím zhoršovat zdravotní stav diabetika. Dají se používat všechny technologie vaření. Smažení pokrmů se však považuje za nepříliš vhodné.
Je dobré omezit tuk na přípravu pokrmů – maso opékat zprudka nasucho, podlít, a pak dusit, mouku pražit nasucho, zalít vodou, rozmíchat a povařit. Vhodné je používat takové technologie vaření, při kterých není třeba používat tuk – grilování, vaření ve vodě, vaření v páře. Používat takové nádobí, ve kterém není nutno použít tuk, nebo minimální množství tuku – teflonové nádobí, varné sklo, alobal, horkovzdušná trouba, parní hrnec, tlakový apod.)
Jídla smažit na teflonu s malým množstvím tuku – nevhodné je smažit ve fritovacím hrnci. Smažené pokrmy prokládat papírovými ubrousky, nebo pokrm rychle ponořit a následně rychle vyjmout z vařící vody – pokrmy nezahušťovat nebo použít na zahuštění minimální množství mouky.
Zdroj: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha
Z tohoto přehledu je dost nemožné vyčíst, kolik uhlovodanů / dle starého názvosloví/ obsahují brambory, rýže, houskové knedlíky ect
Jsem diabetik na práškách, dlouhodobou hladinu cukru mám 5,5. Mohu sladit medem? Děkuji
Dobrý den. prosím Vás, je vhodné při diabetu avokádo, banán, hruška, jablko a med?
Tj.elixír ráno na lačno: med, skořice + teplá voda+ šťáva z citronu a cca 2 dcl vypít?
Děkuji za odpověď.
Burešová
dobrý den jsem diabetik na práškách a mám hladinu 8,6 . Mohu jíst k snídaní Müsli s hrozinkami a kandovaným ovocem ? Vychází to asi na 30g. müsli a 60 ml mléka.
dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je možné když si píchám inzulín pouze večer jestli mohu přes noc pít a ráno si na snídani dát chleba s máslem a k tomu jablko
Děkuji za odpověd